Mer

  Morgenkaffen tirsdag 7. oktober: Mellomvalg og kjønnsnøytrale nyheter fra Høyesterett

  God morgen! Det er tirsdag, 28 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The number of people who’ll decide this election will likely be smaller than the population of Florida.»

  Bloomberg Politics om antallet mennesker som sannsynligvis kommer til å avgjøre kampen om flertallet i Senatet i valgene den 4. november.

  #AMPOL-NYTT

  Som nevnt i gårsdagens utgave av Morgenkaffen er Høyesterett tilbake etter ferien. Det ble store nyheter allerede i går: USAs Høyesterett avviser alle ventende saker om likekjønnet ekteskap og lar tidligere avgjørelser stå. Et flertall av amerikanske delstater får dermed kjønnsnøytrale ekteskapslover innen kort tid.

  Strategerne som jobber for demokratene som stiler til valg i Representantenes hus i år fortviler. De er bekymret for konsekvensene av at de som støtter partiet utenfra setter sine penger på valgene i Senatet fremfor Huset. Nå er de redde for at gapet kan bli så stort at det ikke lar seg gjøre for demokratene å ta det igjen i 2016.

  Ebola-epidemien har fått sitt første offer utenfor Afrika, etter at en sykepleier i Spania fikk Ebola etter å ha pleiet en syk prest fra Vest-Afrika. Sent mandag kveld ble det meldt at USA trapper opp skanning av personer på flyplasser for å hindre videre spredning. Ledende republikanere tar til orde for å innføre strengere krav når det gjelder flyreiser. Texas-guvernør Rick Perry (R), som er tilbake i medias søkelys grunnet mulig presidentkandidatur i 2016, har opprettet en ny arbeidsgruppe som skal jobbe med infeksjonssykdommer. Perry, guvernør for en stat der en ebola-smittet for tiden behandles på sykehus, har uttalt at han forventer mer handling fra Washington.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Høyesterett: Blant de mange saker Høyesterett skal behandle i kommende termin, er en sak fra Arizona, der nye kongresslinjer hvert tiende år tegnes av en uavhengig kommisjon. Nytegningen som ble foretatt etter folketellingen i 2010 var svært omstridt, og republikanerne klaget saken inn for domstolene fordi de mener kun delstatsforsamlingene har rett til å tegne nye linjer.

  Kansas: Uavhengige Greg Orman sier han meget vel kan tenkes å skifte parti i Senatet, dersom det partiet han allierer seg med først ikke leverer noe de første 4-5 månedene. Hittil har han ikke villet love noe mer enn at han vil alliere seg med det partiet som har flest senatorer.

  Senatsmålinger:

  Iowa: Bruce Braley (D) og Joni Ernst ligger likt på 42% ifølge en ny måling. (Loras 1-3/10) En republikansk måling gir Ernst en 50-41 ledelse. (Magellan (R) 3/10)

  Kentucky: En ny måling gir Alison Lundergan Grimes (D) en 46-44 ledelse på senator Mitch McConnell (R) (SurveyUSA 30/9-2/10)

  Michigan: En måling for en demokratvennlig gruppe gir Gary Peters (D) en 49-42 ledelse på Terri Lynn Land (R). (PPP (D) 2-3/10)

  New Jersey: Senator Cory Booker (D) leder 53-38 på Jeff Bell (R). (Monmouth 2-5/10)

  Representantmålinger:

  Florida distrikt 2: En intern måling for kongressmann Steve Southerland (R) gir ham en 45-39 ledelse over Gwen Graham (D). (NRG (R) 1-2/10) En intern måling for Graham gir henne imidlertid en 48-45 ledelse. (Anzalone (D) 21-24/9)

  Illinois distrikt 10: Kongressmann Brad Schneider (D) leder 46-44 over Bob Dold (R). (WAA (R) 30/9)

  Illinois distrikt 11: Kongressmann Bill Foster (D) leder 47-44 over Darlene Senger (R). (WAA (R) 30/9)

  Guvernørmålinger:

  Connecticut: Guvernør Dan Malloy (D) leder 43-35 på Tom Foley (R), men den uavhengige konservative Joe Visconti tar 9%. (PPP (D) 2-5/10)

  Georgia: En måling gir guvernør Nathan Deal (R) en 49-43 ledelse på Jason Carter (D). (Rasmussen 30/9-1/10)

  Iowa: En republikansk måling gir guvernør Terry Branstad (R) en 55-39 ledelse på Jack Hatch (D). (Magellan (R) 3/10)

  Maryland: Washington Post finner Anthony Brown (D) med en 47-38 ledelse på Larry Hogan (R). (WaPo 2-5/10)

  Michigan: En måling for en demokratvennlig gruppe gir guvernør Rick Snyder (R) en 47-46 ledelse på Mark Schauer (R). (PPP (D) 2-3/10)

  Minnesota: En måling gir guvernør Mark Dayton (D) en 51-39 ledelse påJeff Johnson (R). (SurveyUSA 30/9-2/10)

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Senator Ted Cruz (R-Texas) om den nevnte ikke-avgjørelsen i Høysterett: «tragic and indefensible». Han sier han nå vil fremme en grunnlovsendring som definerer ekteskap som en institusjon mellom en mann og en kvinne. Og ja, Ted Cruz sikter seg inn mot de konservative velgerne i den republikanske nominasjonskampen.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Et flertall av amerikanske delstater får kjønnsnøytrale ekteskapslover» av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): USAs Høyesterett avviser alle ventende saker om likekjønnet ekteskap og lar tidligere avgjørelser stå. Et flertall av amerikanske delstater får dermed kjønnsnøytrale ekteskapslover innen kort tid. Årets største sak kan være en ikke-sak. Da retten kom tilbake fra sommerferien på mandag, sa de ni dommerne fort nei takk til å sette et endelig punktum på debatten om likekjønnet ekteskap. De avviste saker fra Indiana, Oklahoma, Virginia, Utah og Wisconsin, noe som betyr at ankerettsdomstolenes avgjørelser blir stående. I disse domstolene vant forkjemperne for likekjønnet ekteskap 5-0.» LES VIDERE


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Ingeborg Tennes
  Ingeborg Tennes
  Masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også