Mer

  Norge har aldri gått lenger uten en amerikansk ambassadør

  George Tsunis er fortsatt ikke godkjent av Senatet. Norge har aldri gått lenger uten en amerikansk ambassadør på plass i Oslo.

  tsunis

   

  I over 370 dager har USAs ambassadørbolig på Frogner stått uten ambassadørrepresentasjon fra hjemlandet.

  En potensiell ambassadør til Norge har aldri måttet vente så lenge på å bli godkjent av Senatet.

  Forrige rekord ble satt etter 11. september i president George W. Bushs første periode, da John D. Ong tiltrådte 363 dager etter at Clintons utsendte hadde reist hjem.

  Tsunis-sagaen

  Den 11. september 2013 nominerte Obama forretningsmannen George Tsunis til å ta over for avtroppende ambassadør Barry B. White.

  Tsunis’ nominasjon havarerte i Senatet etter at han snublet over flere spørsmål fra blant annet senator John McCain (R-Arizona).

  Etter at et utdrag fra høringen gikk sin seiersgang på nettet, ba flere av Obamas partikolleger ham om å trekke tilbake nominasjonen. Motstanden mot Tsunis har vært spesielt stor i delstater der velgere med norske aner lar høre fra seg.

  I et intervju med AmerikanskPolitikk.no i sommer fortalte for eksempel kongressmannen Steve King (R-Iowa, 4. distrikt) at Norge fortjener en ambassadør som liker lutefisk.

  I Norge har Oslos ordfører Fabian Stang for sin del bedt Obama om å sende en mer profesjonell ambassadør. (USA har ikke sendt en karrierediplomat til Norge siden Richard Nixon var president.)

  Nominasjonen til Tsunis har enda ikke vært oppe til avstemning i Senatet, 390 dager etter at Obama nominerte ham.

  Et splittet Senat

  Tregheten i Senatet skyldes en krangel mellom partiene over reglene rundt behandling av utnevnelser. I november 2013 endret demokratene reglene slik at de kun trenger 51 stemmer for å godkjenne nominasjoner. Det krevdes tidligere 60 stemmer.

  Republikanerne har svart på regelendringen ved å kreve fullstendig behandling av hver nominasjon, noe som krever langt mer tid enn den forenklede prosedyren nominasjonene pleier å få.

  Obama har på sin side latt en rekke av sine ambassadørnominasjoner synke ned i Senatets hengemyr uten å foreta seg noe.

  Mens Kongressen var på ferie i august kunne han ha brukt sin grunnlovsfestede rett til å foreta pauseutnevnelser for å fylle ubesatte stillinger. Obama benyttet seg av denne muligheten i 2010, men har ikke gjort det i år.

  Det kan tenkes at Obama venter med pauseutnevnelser til etter mellomvalget til Kongressen, for å ikke skape dårlig stemning og problemer for partifellene.

  Tsunis har ikke trukket sitt kandidatur, tross press fra flere kanter og en uavklart situasjon i Senatet.

  I sommer verserte det rykter i det norsk-amerikanske miljøet i Oslo om at Tsunis’ kandidatur kom til å bli skrinlagt, men situasjonen er fortsatt uavklart.

  Enn så lenge holder Chargé d’affaires Julie Furuta-Toy fortet som USAs øverste representant i Norge.

  George K. Gooding
  George K. Gooding
  Kommenterer amerikanske forhold på Amerikaneren.no.

  Les også