Mer

  Morgenkaffen mandag 6. oktober: Oppdaterte stalltips, Hillary og valgkampinnspurt

  God morgen! Det er mandag, 29 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  #AMPOL-NYTT

  Hillary Clinton trer inn i mellomvalget. I går kunngjorde Clinton-leiren at den tidligere utenriksministeren kommer til å drive valgkamp på kryss og tvers av hele USA i høst. Som vi skrev søndag kveld tar Clinton blant annet turen til Kentucky, Iowa, Colorado, Georgia, North Carolina og New Hampshire.

  New York Times skriver at i motsetning til 2010 og 2012 har demokratene denne gang fått driv i bruken av super-PACs – uavhengige grupper som reklamerer for politiske standpunkt eller kandidater. Republikansk-vennlige PACs har de siste valgene hatt et soldid overtak, men i år er demokratene en solid utfordrer, og de begynner å nærme seg i pengebruk . Det som skiller de demokratiske gruppene fra de republikanske, er at de i år er mye mer koordinert, med deling av strategier og kompetanse. Det er dog naturlig at partiet som har presidenten er mer koordinert i budskap og mål, ifølge en mediaekspert som uttaler seg til New York Times.

  Når Husets speaker John Boehner (R-Ohio, 8.distrikt) er i Californias 52.distrikt for å støtte kandidaten Carl DeMaio fokuserer han ikke på seksuell legning, men The Hill mener det er en del av kampen om sjelen i det republikanske partiet. DeMaio er nemlig åpen om sin homofile legning, og en rekke sosialkonservative grupper har protestert mot at partiet støtter dem med penger og partitoppers nærvær. Boehner selv har støttet DeMaios kampanje med 14 000 dollar og ser nok en mulighet for å vise at partiet er mer inkluderende enn det har hatt rykte for. DeMaio er den ene av to homofile republikanere i kongressvalget, sammen med Richard Tisei i Massachusetts 6. distrikt.

  Nå går amerikanske Høyesterett i gang igjen med sin 10. periode under John G. Roberts. I den forbindelse har både Washington Post og Huffington Post artikler om hva vi har i vente. Saker som omhandler homofiles rettigheter vil få mye oppmerksomhet. Av andre saker vi vet retten vil ta stilling til er f.eks om amerikanske statsborgere født i Jerusalem får skrive ”fødested: Israel” i passet, eller om det er en inngripen i amerikansk utenrikspolitikk. Kan muslimske fanger få gro et 1 cm langt skjegg eller ikke? Hva kan du skrive på Facebook før du kan politianmeldes for trusler? I en spennende sak vedrørende Alabama, saksøker demokratene delstaten for å bevisst designe distriktene slik at man hoper opp minoriteter i enkelte valgdistrikter. Det er i og for seg en ganske utbredt praksis, men Alabama er en av statene som er berørt av Voting Rights Act fra 1965, og den føderale staten kan dermed stille strengere krav. Går denne saken igjennom, kan det få konsekvenser for flere sørstater.

  ”Isn’t it a bitch, I mean … that vice president thing?” Visepresident Joe Biden gjestet i forrige uke Harvard, og viste spontant sin medfølelse med visepresidenten i studentgruppen. Han tok seg imidlertid fort inn og erklærte at det var den beste avgjørelsen han haddet tatt i sitt liv.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Alaska: Guvernør Sean Parnell (R) er i trøbbel, ikke bare over skattelettene han ga oljeselskapene og som fikk demokratene til å forenes med en uavhengig motkandidat, men også pga. en skandale i delstatens nasjonalgarde som det har tatt ham lang tid å rydde opp i.

  Michigan: Kongressmann Kerry Bentivolio, som ikke ble renominert i august, vil stille som write-in kandidat i det 11. distriktet.

  Pennsylvania: En skandale med utspring i utveksling av pornografiske eposter truer nå flere topper i delstatsadministrasjonen. Miljøministeren har alt gått av, og høyesterettsjustitiarius er under etterforskning.

  Virginia: Stabssjefen til guvernør Terry McAuliffe (D) kan være i hardt vær etter at Washington Post avslører at han skal ha lagt igjen en beskjedmed jobbtilbud til en delstatssenators datter mot at vedkommende ikke skulle trekke seg og dermed risikere at kammeret fikk republikansk flertall.

  Senatsmålinger:

  Georgia: En ny måling gir David Perdue (R) en 47-43 ledelse på Michelle Nunn (D). (InsiderAdvantage 29/9-1/10)

  Iowa: NBC finner Joni Ernst (R) med en 46-44 ledelse på Bruce Braley(D). (Marist 27/9-1/10)

  Kansas: Et republikansk firma finner at uavhengige Greg Orman leder 47-40 på senator Pat Roberts (D). (Gravis (R) 30/9-1/10) NBC finner Orman med en 48-38 ledelse. (Marist 27/9-1/10)

  Michigan: Nok en måling gir Gary Peters (D) en ledelse på Terri Lynn Land (R); denne gang 42-33. (EPIC-MRA 25-29/9)

  New Mexico: Senator Tom Udall (D) leder 53-36 på Allen Weh (R). (Gravis (R) 29/9-1/10)

  North Carolina: NBC finner senator Kay Hagan (D) med en 44-40 ledelse på Thom Tillis (R). (Marist 27/9-1/10)

  Texas: Senator John Cornyn (R) leder 50-28 på David Alameel (D). (Rasmussen 1-2/10)

  I tillegg finner du alle internettmålingene til YouGov i en egen sak her.

  Representantmålinger:

  Arizona distrikt 1: En republikansk måling gir Andy Tobin (R) en 48-42 ledelse på kongresskvinne Ann Kirkpatrick (D). (AAN (R) ?/9)

  New Jersey distrikt 2: Kongressmann Frank LoBiondo (R) leder 44-38 på William Hughes (D). (Stockton 27/9-1/10)

  Guvernørmålinger:

  Georgia: En ny måling gir guvernør Nathan Deal (R) en 44-43 ledelse på Jason Carter (D). (InsiderAdvantage 29/9-1/10)

  Illinois: En republikanskvennlig måling gir Pat Quinn (D) nok en knapp ledelse på Bruce Rauner (R); 41-39. (Fabrizio Lee 27-29/9)

  Iowa: NBC har guvernør Terry Branstad (R) med en trygg 58-36 ledelse på Jack Hatch (D). (Marist 27/9-1/10)

  Kansas: Greg Davis (D) leder 48-40 på guvernør Sam Brownback (D). (Gravis (R) 30/9-1/10) En måling fra Ft. Hayes University viser imidlertid jevnere løp; her leder Davis bare 39-37. (Hayes 10-27/9) Endelig har NBC et meget jevnt løp, med Davis så vidt i tet; 44-43. (Marist 27/9-1/10)

  Massachusetts: Boston Globe finner Charlie Baker (R) med en 39-36 ledelse over Martha Coakley (D). (SocialSphere 28-30/9)

  Minnesota: Guvernør Mark Dayton (D) leder 50-40 på Jeff Johnson (R). (Rasmussen 29-30/9)

  New Mexico: Guvernør Susana Martinez leder bare 48-44 på Gary King i en ny måling. (Gravis (R) 29/9-1/10)

  Oklahoma: Guvernør Mary Fallin (R) leder 50-36 på Joe Dorman (D). (Sooner 27-29/9)

  Pennsylvania: Nok en måling viser at guvernør Tom Corbett (R) er politisk død; han ligger under 50-29 for Tom Wolf (D). (Morris Uni 26-29/9)

  Texas: Gregg Abbott (R) leder 51-40 på Wendy Davis (D). (Rasmussen 1-2/10)

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Senator Lindsey Graham (R-S.Carolina) vurderer sterkt å stille som presidentkandidat i 2016. I en samtale med magasinet The Weekly Standard uttalte han at han ikke ser noen i det republikanske feltet som har den erfaringen som USA trenger i 2016. På spørsmål om ikke senator Marco Rubio (R-Florida) står for mye av det samme, uttalte Graham at “he’s a good guy, but after doing immigration with him—we don’t need another young guy not quite ready.” Senator John McCain (R-Arizona), hans kompanjong i forsvarskomiteen, har lenge ivret for at Graham skal stille. McCain sier selv at han ser mye bra i det republikanske feltet, og trekker fram Jeb Bush, Chris Christie og Rubio som gode presidentemner, i tillegg til sin venn Lindsey Graham. I søndagens utgave av «State of the Union» på CNN tonet Graham ned ideen om et kandidatur, og sa han nå er fullt fokusert på å vinne en ny periode som senator. Graham seiler til gjenvalg, og setet hans er både mørkerødt og «trygt republikansk» i de ferskeste stalltipsene for Senatet.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Problem With Pragmatism» av David Brooks (New York Times): Kan overdreven pragmatisme og rasjonalitet være en vel så stor hemsko for politiske ledere som instinkt og følelser, spør David Brooks. LINK

  STALLTIPS

  I helgen publiserte vi de oppdaterte stalltipsene for oktober: Senatet, guvernørene, og Representantenes hus.

  Du ser oversiktsbildet for Senatet nedenfor, der vi på fredag skisserte følgende oversikt: 53-47 i republikanernes favør.

  Stalltips-senatet-oversikt-okt


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også