Mer

  Stalltips for oktober: Høstens guvernørvalg

  Det er en måned igjen til valgdagen, og vi har oppdatert stalltipsene for høstens guvernørvalg:

  Stalltips-guv-oversikt-okt

  Alle guvernørnominasjonene er avklart, og vi har et fullstendig bilde av høstens konkurrenter.

  Vi har foretatt følgende endringer siden september:

  Alaska er flyttet fra svakt republikansk til svakt uavhengig, mens Colorado er flyttet fra svakt demokratisk til svakt republikansk.

  Massachusetts flyttes fra trolig til svakt demokratisk, New Hampshire fra trygg til trolig og Pennsylvania fra trolig til trygg.

  Kategorier, symbolisert av de ulike fargesjatteringene overfor:

  Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

  Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

  Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  Toss-ups er for pingler.

  Vi starter som vanlig med en titt på de delstatene vi rangeringerer som «svakt demokratisk». Rangeringen betyr altså at partiet er svake favoritter til å ta setet, men også at vurderingen kjapt kan vippe over i det andre partiets favør.

  D-SVAK

  Tre stater klassifiseres som svakt demokratiske: Hawaii, Maine og Massachusetts. Maine er en gevinst for demokratene.

  Hawaii er i utgangspunktet solid demokratisk, men upopulære guvernør Neil Abercrombie ble moset i primærvalget av den relativt ukjente og dårlig finansierte delstatssenatoren David Ige.

  I tillegg kompliseres denne allerede vanskelig målbare staten av at den relativt konservative tidligere demokraten og Honolulu-borgermesteren Mufi Hannemann, stiller som uavhengig kandidat. Han ser så langt ut til å trekke støtte fra begge partier, men mest fra demokratene.

  Republikanerne stiller med tidligere viseguvernør Duke Aiona, som altså kan snike seg forbi dersom demokratene splitter sine stemmer.

  I Maine er konservative Paul LePage guvernør utelukkende fordi venstresiden splittet stemmene i 2010. Det kan meget vel skje igjen i 2014, og det er igjen den uavhengige kandidaten Eliot Cutler som kan spolere det for demokratenes kandidat, kongressmann Michael Michaud. Cutler ligger imidlertid en del bak sitt resultat fra 2010, noe som gjør at Michaud har ledet på nesten alle målinger i år. Dette er en demokratisk gevinst.

  I Massachusetts tar ikke guvernør Deval Patrick gjenvalg og justisminister Martha Coakley tok den demokratiske nominasjon med knapp margin. Republikanerne har oppoverbakke i denne demokratiske staten, men nominerte kandidaten fra 2010, forretningsmannen Charlie Baker, som anses som seriøs og kompetent. De fleste målinger viser nå svært jevnt løp her, og jeg justerer derfor denne delstaten fra trolig til svakt demokratisk.

  STALLTIPS-staver-uavhengig

  Den eneste delstaten hvor en uavhengig kandidat har sjanse til å bli valgt, er Alaska.

  Her får guvernør Sean Parnell (R) forent motstand fra den uavhengige kandidaten Bill Walker, som er tidligere republikaner og borgermester, og hans viseguvernørkandidat, demokraten Byron Mallott. Det demokratiske partiet har trukket Mallotts guvernørkandidatur og partiet har stilt seg bak Walker, hvis grunnlag for å stille mot Parnell har vært misnøye med måten oljeselskapene skattlegges på.

  Sammenslåingen kan drive flere av Walkers tilhengere tilbake til republikansk side, mens en del demokrater sitter hjemme i protest, men så langt tyder målingene på at Parnell er i alvorlig trøbbel. Jeg justerer derfor dette til svakt uavhengig.

  R-SVAK

  De ni svakt republikanske delstatene er Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Florida, Illinois, Kansas, Michigan og Wisconsin. Av disse er Arkansas, Connecticut og Illinois en gevinst for republikanerne.

  I Arizona vant finansminister Doug Ducey det republikanske primærvalget, som var i bitreste laget. Så langt viser målingene lite entusiasme for Ducey og ganske jevnt løp mot demokratenes kandidat, tid­li­gere uni­ver­si­tets­re­gent Fred DuVal.

  Arkansas har i åtte år hatt en demokratisk guvernør, Mike Beebe. Han er fortsatt en av landets mest populære, men kan ikke ta gjenvalg. Demokratene stiller med en av de ytterst få som kan vinne her; tidligere kongressmann Mike Ross, som har et konservativt rykte. På republikansk side er kandidaten advokat Asa Hutchinson, også han tidligere kongressmann. Ross har fått full støtte fra Beebe, men delstaten går stadig mer til høyre og målingene viser ganske greit flertall for Hutchinson. Dette er en republikansk gevinst.

  I Colorado sliter guvernør John Hickenlooper, til tross for sitt rykte som en moderat og kompetent administrator. Demokratene har gjort seg upopulære gjennom å dra politikken for langt til venstre i denne vippestaten og republikanerne nominerte sin antatt sterkeste kandidat, tidligere kongressmann Bob Beauprez. Målingene har vist fremgang for republikanerne, og på samme måte som med senatsvalget er de nå knappe favoritter i denne staten. Dette er en republikansk gevinst.

  I Connecticut har guvernør Dan Malloy (D) falt bak sin republikanske motstander fra 2010, Tom Foley på målingene. Delstaten lener moderat i demokratisk retning, men det er slett ikke umulig for en kompetent republikaner å vinne lokale valg, og Malloy er nå farlig upopulær. Dette er en republikansk gevinst.

  Florida styres av republikaneren Rick Scott. Han er upopulær, men søkkrik og vil møte sin forgjenger, tidligere guvernør og ex-republikaner Charlie Crist i november. Begge kandidater er upopulære og anses som lite kyndige og lite troverdige. Valgkampen har vært skitten, og oktober ser ikke ut til å bli noe bedre. Florida hadde fortjent bedre. Dette racet er vel det som for tiden sterkest kvalifiserer til «toss-up», dvs helt jevnt løp.

  I Illinois fikk guvernør Pat Quinn såvidt gjenvalg i 2010, med syltynn margin og han har ikke gjort seg mer populær i denne perioden. Republikanerne nominerte investor Bruce Rauner med bare tre prosent seier på en delstatssenator. Delstatens demokratiske legning er det som kan redde Quinn og han har kommet helt opp i ryggen på Rauner på målingene.

  Rauner på sin side har plukket opp støtte fra tradisjonelt demokratiske kilder og jeg velger inntil videre å tro at han klarer å ro dette i land – hvis ikke kan republikanerne bare pakke sammen i denne delstaten. Dette er en republikansk gevinst.

  I Kansas går tidligere senator Sam Brownback for gjenvalg. Republikanerne er imidlertid sterkt splittet i delstaten, og demokratene har en seriøs utfordrer; gruppeleder i delstatssenatet, Paul Davis. Alle de siste målingene har vist Brownback med farlig svake tall, og selv om jeg fortsatt tror at han tross alt reddes av delstatens konservative legning, er det liten tvil om at han kjemper for sitt politiske liv.

  I Michigan kjemper guvernør Rick Snyder for gjenvalg. Han har iverksatt noen av de samme reformene som de har gjort i Wisconsin, men har forblitt upopulær. Allikevel har han stort sett en liten ledelse på demokratenes kandidat, tidligere kongressmann Mark Schauer. Dog er det så jevnt her at svakt republikansk er den rette vurderingen.

  Den siste delstaten jeg har som svakt republikansk, er Wisconsin. Republikaneren Scott Walker satte i verk flere reformer for å spare penger og restrukturere de delstatlige finansene, men Wisconsin forblir delt omtrent på midten; de fleste enten hater eller elsker Walker. Demokratene har rekruttert skolestyremedlem og millionær Mary Burke, og hun ligger nå nesten likt på målingene. Dersom demokratene vinner denne staten vil Walkers presidentambisjoner for 2016 trolig være over.

  D-TROLIG

  Vi holder tre stater som trolig demokratiske; Minnesota, New Hampshire og Rhode Island.

  I Minnesota ligger guvernør Mark Dayton godt an til gjenvalg. Han tok bare 44% i 2010, men virker så langt å ha et greit forsprang på sin republikanske motstander, fylkeskommissær Jeff Johnson.

  New Hampshire er i utgangspunktet en vippestat, men guvernør Maggie Hassan er ganske populær og republikanernes Walt Havenstein virker ikke å utgjøre noen trussel på egen hånd. Imidlertid er det nasjonale klimaet såpass trøbblete for demokratene at denne staten ikke lenger kan kategoriseres som trygg.

  Rhode Island var den eneste delstaten i USA som valgte en partiløs guvernør i 2010; den tidligere republikanske senatoren Lincoln Chafee. I 2013 meldte han seg inn i det demokratiske partiet, men tar ikke gjenvalg. Den sentrumsorienterte finansministeren Gina Raimondo stiller for demokratene, men det er såpass jevnt på målingene at den moderate borgermesteren Allen Fung, har en viss sjanse.

  R-TROLIG

  De tre statene vi holder som trolig republikanske er Georgia, New Mexico og South Carolina.

  Georgia er ganske solid republikansk, men guvernør Nathan Deal har hatt problemer med rykter rundt etisk tvilsomme transaksjoner siden før han ble valgt, og målingene viser at den demokratiske delstatsenatoren Jason Carter ligger ganske nær ham (Carter er for øvrig barnebarn av den tidligere presidenten). Som før nevnt tror jeg de republikanske velgerne kommer «hjem» til Deal, men jeg vil ikke lenger utelukke at han taper. Trolig går dette valget videre til andre runde i desember, der Deal vinner (i Georgia trenger man over 50% for å bli valgt i november).

  I New Mexico stiller guvernør Susana Martinez til gjenvalg og nevnes ofte som en republikansk visepresident i 2016. Demokratene nominerte justisminister Gary King med bare 35% av stemmene, og han har så langt ikke imponert med sine valgkampevner.

  I South Carolina går guvernør Nikki Haley for gjenvalg, men hennes popularitet har svingt en del og hun er ikke udelt populær blant republikanerne i staten. Demokratene stiller med delstatssenator Vincent Sheheen, som tapte knapt for fire år siden.

  D-TRYGG

  Vi holder seks stater som trygge for demokratene: California, Maryland, New York, Oregon, Pennsylvania og Vermont.

  California er solid demokratisk og Jerry Brown er sikret fire nye år. Noe overraskende ble det tidligere rådgiver for Bushadministrasjonen, Neel Kashari som gikk videre til november. Han er like sjanseløs som alle de andre, men vil i det minste neppe virke så frastøtende at det får følger for de andre valgene i delstaten.

  Maryland er også ganske demokratisk og selv om favoritten, viseguvernør Anthony Brown har snublet over delstatens dårlige utrulling av egen helsebørs, er denne staten fortsatt utenfor republikanernes rekkevidde. Interne, republikanske målinger har vist deres kandidat, Larry Hogan, innenfor rekkevidde, men de vil kaste penger ned i et sluk dersom de i fullt alvor forsøker å konkurrere her.

  New York er en liberal stat der Andrew Cuomo kommer til å vinne en grei seier, selv om republikanerne nominerte en kompetent kandidat i fylkesråd Rob Astorio. Dersom Hillary Clinton ikke stiller til president i 2016, skal man være oppmerksom på Cuomo.

  I Oregon går John Kitzhaber for en historisk fjerde periode. Republikanerne nominerte delstatsrepresentant Dennis Richardson, men bortsett fra interne, republikanske målinger utgjør han ingen trussel.

  I Pennsylvania er republikaneren Tom Corbett ekstremt upopulær, og målingene er ikke blitt noe lysere utover høsten. Dermed kan demokraten Tom Wolf begynne å forberede seg på fire år i Harrisburg. Dette er en demokratisk gevinst.

  Vermont er en snodig stat med sterke tradisjoner for å velge egenrådige politikere fra begge partier. Demokrat Peter Shumlin kommer til å mose republikaner Scott Milne i november.

  R-TRYGG

  Vi holder disse elleve statene som trygge for republikanerne: Alabama, Idaho, Iowa, Nebraska, Nevada, Ohio, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas og Wyoming.

  Alabama er solid republikansk og det går mot gjenvalg for Robert Bentley. Demokratene stiller med den tidligere kongressmannen Parker Griffith, som har vært både demokrat, republikaner og uavhengig i løpet av få år.

  Idaho er i utgangspunktet bunnsolid republikansk, men velgerne begynner å bli lei guvernør Butch Otter, som såvidt overlevde en intern utfordring i nominasjonen. Det nasjonale partiet har begynt å bruke penger her, noe som tyder på at de ikke er helt sikre. Inntil jeg ser en jevn måling anser jeg dog dette som trygt republikansk. Demokratene nominerte skolestyremedlem A. J. Balukoff.

  Iowa er en jevn delstat, men Terry Branstad er meget populær og ser ut til å ta en sjette (!) periode ganske greit. Demokratene nominerte delstatssenator Jack Hatch.

  Nebraska er som vanlig solid republikansk. Partiet nominerte forretningsmannen Pete Ricketts, mens demokratene valgte tidligere universitsregent Chuck Hassebrook. Bortsett fra interne målinger for demokratene er denne staten trygg.

  Nevada er en jevn stat på papiret, men guvernør Brian Sandoval er meget populær og demokratenes kandidat, Bob Goodman, driver knapt valgkamp. I denne delstaten er vel egentlig valget på viseguvernør mer spennende, siden det er mer sannsynlig at Sandoval utfordrer senator Harry Reid i 2016 dersom han har en republikaner til å etterfølge seg.

  Ohio har gått fra sterkt konkurranseutsatt til trygg i løpet av året. Den republikanske guvernøren John Kasich er sikret gjenvalg mot demokratenes kandidat, fylkeskommissær Ed FitzGerald og den eneste spenningen er omhan vinner med over eller under 20%. FitzGerald har hatt en drøss store og små skandaler siden før han ble nominert og har aldri fått sving på valgkampen. Delstatens demokrater kjemper nå for å redde stumpene og har åpent forlatt hans kandidatur til fordel for de andre demokratene som kjemper om delstatsverv.

  Oklahoma er bunnsolid republikansk. Mary Fallin tar fire nye år, og vil få det mot demokratenes kandidat, delstatsrepresentant Joe Dorman. Igjen er det kun interne, demokratiske målinger som viser noe annet enn klar seier.

  South Dakota er klar for fire nye år med Dennis Daugaard. Demokratene nominerte delstatsrepresentant Susan Wismer.

  Tennessee er klar for fire nye år med Bill Haslam. Demokratene nominerte den pengeløse pensjonisten Charlie Brown, trolig fordi han sto først på stemmeseddelen; eventuelt også fordi han hadde et artig navn (Charlie Brown er det engelske navnet på tegneseriefiguren «Baltus» fra «Knøttene»). Det sier deg i grunnen alt du trenger å vite om demokratene i Tennessee.

  Texas er fortsatt solid republikansk, til tross for demokratiske svermerier om det motsatte. Delstatssenator Wendy Davis har ikke en sjangs mot justisminister Greg Abbott, som lenge har vært regnet som guvernør Rick Perrys arvtager.

  Wyoming har, til tross for sin sterkt republikanske grunnholdning, ofte valgt demokrater til guvernørjobben. I år har imidlertid guvernør Matt Mead klar bane mot skolestyremedlem og tidligere partiformann Pete Gosar.

  For å oppsummere:

  Stalltipsene peker altså i retning av at demokratene erobrer to delstater fra republikanerne (Maine og Pennsylvania), mens republikanerne erobrer tre (Arkansas, Connecticut og Illinois) fra demokratene. Alaska går uavhengig; netto gevinst på en for uavhengige og netto tap på en for demokratene, mens republikanerne står på stedet hvil.

  Endringer fra januar 2015:

  Stalltips-guv-endringer

  Den nye fordelingen blir dermed 19 demokratiske, 30 republikanske og 1 uavhengig guvernør.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også