Mer

  Stalltips for oktober: Republikanerne styrker seg i kampen om Senatet

  Stalltips-senatet-seter-okt

  De oppdaterte stalltipsene for oktober gir republikanerne et 53-47 flertall i Senatet fra og med januar 2015.

  Endringene fra september er at Colorado og Iowa nå er flyttet fra svakt demokratisk til svakt republikansk, mens North Carolina er flyttet fra svakt republikansk til svakt demokratisk.

  Bakgrunn:

  I år er 36 senatorer i 34 delstater på valg; normalt skulle det bare vært avholdt 33 senatsvalg, men det er suppleringsvalg på Hawaii og i South Carolina, der guvernøroppnevnte senatorer må foran velgerne. I tillegg blir det et ekstra åpent sete i Oklahoma. Av de 64 setene som ikke er på valg er 34 demokratiske og 30 republikanske.

  Kategoriene:

  Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

  Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

  Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  Toss-ups er for pingler.

  Stalltips for oktober:

  Stalltips-senatet-oversikt-okt

  D-SVAK

  Vi har følgende tre stater som svakt demokratiske; alle holdes av demokrater i dag: Michigan, New Hampshire og North Carolina.

  Michigan: Mangeårig senator Carl Levin (D) trer av, til tross for at han ville vært garantert gjenvalg. Demokratenes kandidat er kongressmann Gary Peters (14. distrikt), som representerer deler av Detroit. Distriktet hans har en majoritet svarte velgere, og Detroit er ikke akkurat blitt mer populært blant delstatens øvrige velgere etter alt det økonomiske rotet der de siste årene. Peters har imidlertid vist seg som en mye bedre kandidat enn utfordrern, og er klart i førersetet når det gjenstår en måned av valgkampen.

  Administrasjonsminister Terry Lynn Land stiller for republikanerne. Hun har samlet inn greit med penger, men har rotet det til for seg selv hver gang hun har åpnet munnen. Hun lagde den hittil mest negativt omtalte tv-reklamen i årets valgkamp, og anses av de fleste som en svak kandidat. Dette setet er nær å gli over i «trolig»-kategorien for demokratene, og det eneste som kan redde Land nå er en republikansk «bølge» på landsbasis. Det skal fortsatt være rom for noe slikt, siden Peters på de fleste målinger ligger på midten av 40-tallet i oppslutning.

  New Hampshire: «The Live Free or Die State» er en delstat som ofte svinger kraftig mellom republikansk og demokratisk. Den har imidlertid gått litt til venstre de siste årene, og tidligere guvernør Jeanne Shaheen (D) er i utgangspunktet favoritt til gjenvalg her.

  Republikanerne stiller med tidligere Massachusetts-senator Scott Brown, som har et moderat image, men som fortsatt må jobbe for å overbevise velgerne i sin adopterte stat. Brown har ligget likt med Shaheen i et par målinger, men de langt fleste viser fortsatt demokratisk ledelse. New Hampshire snur ofte sent, så dette er ikke på noen måte over, men pr nå anser vi dette setet som svakt demokratisk.

  North Carolina: «The Tar Heel State» har gått fra ganske trygt republikansk, til en vippestat i presidentvalg, mye på grunn av president Obama som har fått mange svarte velgere opp av sofaen. Senator Kay Hagan (D) vippet ut senator Elizabeth Dole (R) i det demokratiske brakvalget i 2008, men hun klarer foreløpig ikke å feste grepet på meningsmålingene, selv om hun har en ledelse.

  Republikanerne nominerte den eneste valgbare kandidaten, Speakeren i delstatsforsamlingen, Thom Tillis. Delstatsforsamlingen er ikke akkurat populær i North Carolina, og Tillis har slitt overraskende mye med å etablere et normalt, republikansk kandidatur, som i utgangspunket skal være nok i denne staten.

  Dette setet er det som sterkest kvalifiserer til «toss-up» i dag, av to årsaker: For det første tror jeg Tillis kommer til å ta brorparten av de velgerne som ikke har bestemt seg enda. For det andre tviler jeg sterkt på at den libertarianske kandidaten, som har vaket rundt 6-8%, kommer til å ta så mye på valgdagen. Imidlertid har Hagan nå ledet svakt såpass lenge at hun må anses som den svakeste av svake favoritter. Denne staten vippes fra svakt republikansk til svakt demokratisk.

  Disse tre delstatene er allerede demokratiske. Med det sagt: Vi anser det som usannsynlig at demokratene erobrer en eneste republikansk stat i 2014.

  R-SVAK

  Vi har følgende seks stater som svakt republikanske; alle utenom Kansas holdes i dag av demokrater: Alaska, Arkansas, Colorado, Iowa, Kansas og Louisiana.

  Alaska: Senator Mark Begich (D) har en svært vanskelig oppgave foran seg. Han ble valgt med knapt flertall, i et godt år for demokratene, mot en senator som var under tiltale for korrupsjon. Republikanerne nominerte tidligere justisminister og direktør for delstatens naturressurser, Dan Sullivan, og han har bygget et lite, men stødig forsprang på målingene. Jeg tror delstatens republikanske natur vil gjøre seg stadig mer gjeldende, og når man legger til at meningsmålinger i 2010 og 2012 undervurderte republikanske kandidater er dette på vippen til trolig republikansk. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Arkansas: Senator Mark Pryor (D) er i store problemer, og han prøver å fossro unna president Obama, som er meget lite populær i delstaten. Selv om Pryor har kommet mer på offensiven i det siste, og til og med ledet på noen målinger i sommer, tror jeg Arkansas er blitt for republikansk. Republikanerne stiller med kongressmann og veteran Tom Cotton, som har en stigende stjerne i partiet. Cotton har også snublet i valgkampen, men det skal tilsynelatende mer til for å stoppe ham. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Colorado: Senator Mark Udall (D) kommer til å måtte slite kraftig, nå som kongressmann Cory Gardner (4. distrikt) har tatt den republikanske nominasjonen. Udall hadde et overtak inntil midten av september, men Gardner har ledet på de siste målingene. Jeg har derfor dette som det svakeste av svakt republikanske stater. Colorado vil være en viktig vippestat i 2016, så dette valget kommer til å bli fulgt nøye. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Iowa: Her har vi et åpent sete, der demokratenes veteran Tom Harkin takker av etter 40 år i Kongressen. Demokratene stiller med kongressmannen Bruce Braley (1. distrikt), som har gjort flere blundere og ikke riktig kommet på offensiven. Han har kommet med flere uttalelser som har befestet et inntrykk av ham som arrogant og lite omgjengelig, og det slår veldig dårlig ut i Iowa.

  Republikanerne nominerte delstatssenator Joni Ernst med 56% i et primærvalg med fire motstandere, og hun har vist seg som en god kandidat. Hun holdt fortet i den hittil eneste tv-debatten, og har fått mye gratis ammunisjon fra Braleys mange selvskudd. Ernst har ledet på de fleste målingene i september, og jeg tror hun nå har et svakt overtak på Braley. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Kansas: Setet burde være trygt for senator Pat Roberts (R), men han fikk hard konkurranse om den republikanske nominasjonen. Roberts sliter med beskyldninger om at han ikke bryr seg nok om delstaten sin (han har blant annet ikke et eget hus i staten) og at han har mistet kontakten med velgerne etter mange år i Washington.

  Demokratenes kandidat, fylkesanklager Chad Taylor, trakk seg i september, noe som presumtivt styrker den uavhengige kandidaten, investor Greg Orman. Sistnevnte har fått kritikk for å være vag på en rekke politiske stridspunkter, men de få målingene som er tatt opp her viser at han har en liten ledelse.

  Jeg mener Roberts fortsatt har en hårfin sannsynlighetsovervekt for å ro dette i land, men det haster med å legge inn et nytt gir. Nå har også Kansas-veteranen Bob Dole involvert seg i valgkampen på Roberts’ side.

  Louisiana: Delstaten har et spesielt valgsystem; dersom ingen kandidater tar over 50 % i november, blir det en ny runde i desember. Senator Mary Landrieu (D) har alt sittet i tre perioder, men aldri tatt mer enn 52 % av stemmene. Denne gangen er elektoratet mer polarisert enn noen gang, og Landrieu kommer til å slite mot den republikanske kandidaten, kongressmann Bill Cassidy (6. distrikt). Hun vil trolig vinne første runde i november greit, bla. pga flere republikanske kandidater, men det ser ut til å gå mot tap i desember. Dette setet er en republikansk gevinst.

  D-TROLIG

  Den eneste delstaten som trolig går demokratisk er Minnesota.

  I Minnesota går senator Al Franken (D) for gjenvalg. Han ble valgt med syltynn margin over republikaneren Norm Coleman i 2008, og ble faktisk ikke sverget inn før utpå sommeren 2009. Republikanerne har samlet seg om forretningsmannen Mike McFadden, som vel er valgbar, men ikke mye mer. Det eneste som kan redde McFaddens kandidatur er det nasjonale politiske klimaet.

  R-TROLIG

  Vi har disse to statene som trolig republikanske; Georgia og Kentucky. Begge er republikanske fra før.

  Georgia: Senator Saxby Chambliss (R) avstår fra gjenvalg, og forretningsmannen David Perdue (som er fetter av tidligere guvernør Sonny Perdue) vant den republikanske nominasjonen. Demokratene stiller med en uprøvd kandidat som dog har et sterkt navn; Michelle Nunn, datter av tidligere senator Sam Nunn (D-Georgia, 1972-97). Målingene kan tyde på at det blir i tyngste laget for Perdue å ta en seier i første valgrunde, men han skal være klar favoritt foran en runde nr. to i januar 2015 (Georgia har, som Louisiana, et noe spesielt valgsystem).

  Kentucky: Senator Mitch McConnell (R), minoritetslederen i Senatet, vant ganske knusende i primærvalget, og retter nå alt skytset mot demokratenes kandidat, administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes. McConnell er fortsatt lite populær, men han har klart å gjøre dette til et valg mellom sine verdier og Obamas. Da går han tross alt seirende ut i konservative Kentucky.

  D-TRYGG

  Vi regner ni seter som trygge for demokratene: Delaware, Hawaii, Illinois, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, Oregon, Rhode Island og Virginia.

  Delaware: Senator Chris Coons (D) bør sitte trygt når han går for sin første fulle seksårsperiode. Republikanerne nominerte forretningsmann Kevin Wade, som er sjanseløs i november.

  Hawaii: Trygt for senator Brian Schatz (D), som såvidt slo kongresskvinne Colleen Hanabusa i det demokratiske primærvalget. Republikanerne nominerte tidligere delstatsrepresentant Cam Cavasso som etterhvert har skaffet seg et rykte som en «evig kandidat».

  Illinois: Delstaten kunne vært konkurransedyktig under ideelle forhold, men senator Dick Durbin (D) møter altfor svak motstand fra delstatssenator Jim Oberweis, som bare såvidt slo en helt ukjent utfordrer i det republikanske primærvalget. Trygt gjenvalg for demokratenes 2. mann i senatslederskapet.

  Massachusetts har funnet tilbake til sine demokratiske røtter, og senator Ed Markey (D) er klar for sin første fulle seksårsperiode. Republikanerne har nominert bystyremedlem Brian Herr, som kommer til å bli gruset i november.

  New Jersey har også en senator på jakt etter sin første, fulle periode – Cory Booker (D). Republikanerne nominerte den politiske konsulenten Jeff Bell, som tapte senatsvalget i 1978 og nominasjonen i 1982. Denne delstaten har vært «fool’s gold» for republikanerne lenge og 2014 kommer ikke til å være et unntak.

  New Mexico holder jeg også for å være trygg for demokratenes mann, senator Tom Udall. Republikanerne nominerte forretningsmannen Allen Weh, som vel har penger, men ikke så mye annet. Han skal uansett ikke være i stand til å true senator Udalls gjenvalg.

  Oregon er en moderat demokratisk stat, og senator Jeff Merkley (D) kunne fått problemer mot den rette republikaneren. Lege Monica Wehby vant nominasjonen, men har, til tross for sin medisinske bakgrunn, ikke vist seg i stand til å utnytte at helsereformen forblir en hovedsak, og at delstatens lokale problemer har vært enda større enn med det nasjonale systemet. Denne staten er nå trygg for demokratene.

  Rhode Island er bunnsolid så lenge senator Jack Reed (D) tar gjenvalg, og det gjør han også. Tidligere delstatspartiformann Mark Zaccaria stiller for republikanerne.

  Virginia er normalt en vippestat, men er trygt demokratisk i år. Her stiller den meget populære senatoren og tidligere guvernøren Mark Warner (D) til gjenvalg. Han kommer til å vinne klart over tidligere føderalpartiformann (og Mitt Romney-rådgiver) Ed Gillespie, som er republikanernes kandidat.

  R-TRYGG

  Vi regner femten seter som trygge for republikanerne: Alabama, Idaho, Maine, Mississippi, Montana, Nebraska, to i Oklahoma, to i South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia og Wyoming. Montana, South Dakota og West Virginia er i dag demokratiske.

  Alabama: Senator Jeff Sessions (R) er alt gjenvalgt i praksis. Han har nemlig ingen utfordrere og påmeldingsfristen er for lengst ute.

  Idaho er trygg for senator Jim Risch (R). Demokratene stiller med advokat Nels Mitchell.

  Maine: Den moderate republikaneren Susan Collins er trygg; hun er personlig populær og selv ikke de mest ihuga demokratene tror lenger at hun kan trues av partiets kandidat, Shenna Bellows, som er tidligere direktør for borgerrettsorganisasjonen ACLU i delstaten.

  Mississippi er såpass republikansk at det skal ekstremt mye til før en demokrat blir konkurransedyktig her. Senator Thad Cochran (R) vant en syltynn seier i det republikanske primærvalget, men det var nok og han er nå klar for sin syvende seksårsperiode. Demokratenes kandidat er tidligere kongressmann Travis Childers, som vel er en av en håndfull demokrater som kan vinne her under optimale forhold, men som knapt driver valgkamp etter at Cochran ble renominert.

  Montana er en stat som går republikansk i presidentvalg, men som frustrerende nok for republikanerne har fortsatt å velge demokrater år etter år til Senatet. Senator Max Baucus (D) ble ambassadør til Kina, og viseguvernør John Walsh ble oppnevnt til å erstatte ham. Han ble i utgangspuktet nominert for den ordinære seksårsperioden, men måtte trekke seg da det ble kjent at han hadde plagiert en masteroppgave.

  Erstatteren, delstatsrepresentant Amanda Curtis, er på det nærmeste marxist, noe som neppe vil gå veldig bra i Montana. Republikanerne har nominert kongressmann Steve Daines, en forretningsmann som har gjort det ganske skarpt i politikken og som med den siste skandalen kan forberede seg på seks år i Senatet. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Nebraska: Republikanerne nominerte universitetspresident Ben Sasse, som av mange anses som en kommende stjerne i partiet. Demokratene stiller med advokat David Domina.

  Oklahoma er en erkekonservativ stat og republikaneren James Inhofe er trygg på gjenvalg mot forsikringsselger Matt Silverstein. Delstaten har dessuten et suppleringsvalg der kongressmann James Lankford (5. distrikt) kommer til å gjøre kort prosess med delstatssenator Connie Johnson.

  South Carolina: Senator Lindsey Graham (R) vinner gjenvalg mot delstatssenator Brad Hutto. Også denne delstaten har et suppleringsvalg, der den guvernøroppnevnte senatoren Tim Scott (R) må vinne de to siste årene av forgjenger Jim DeMints embetsperiode. Det skal gå greit mot fylkesråd Joyce Dickerson.

  South Dakota er en stat med samme historie som Montana, bare enda mer republikansk i presidentvalg. I det siste har delstaten dog gått klart til høyre. Da senator Tim Johnson (D) erklærte at han ikke tok gjenvalg var dette i praksis en gevinst for republikanerne. Tidligere kongressrådgiver Rick Weiland (D) ble tidlig promotert heftig av ex-senator Tom Daschle (D), til stor ergrelse for nåværende senatsleder Harry Reid (D), som hadde håp om å lokke andre kandidater til å stille. Som en konsekvens har Reid ikke løftet en finger for Weiland, som ikke har nubbsjangs mot tidligere guvernør Tim Rounds (R).

  To republikanerne stiller som uavhengige kandidater. Ex-senator Larry Pressler tar flere stemmer fra Weiland enn fra Rounds, og fører ikke en seriøs valgkamp; han flyter kun på et kjent navn. Den andre uavhengige er den svært konservative Gordie Howie, som heller ikke tar nok stemmer fra Rounds til at dette blir interessant. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Tennessee er en konservativ sørstat der demokratene sliter med å finne kandidater; de nominerte til slutt advokaten Gordon Ball. Det betyr trygt gjenvalg for Lamar Alexander (R).

  Texas forblir utenfor rekkevidde for demokratene i noen år til. Demokratene nominerte den velstående, men noe sleske tannlegen David Alameel. Trygt gjenvalg for senator John Cornyn.

  West Virginia er en delstat som har gått fra trygt demokratisk til sterkt republikansk i presidentvalg og konservative demokrater erstattes fortløpende av republikanere nedover i rekkene på delstatsnivå. Senator Jay Rockefeller tar ikke gjenvalg, og demokratene nominerte et av sine sterkeste navn, administrasjonsminister Natalie Tennant. Hun møter imidlertid en av delstatens mest populære politikere, kongresskvinne Shelley Moore Capito (2. distrikt). Tennant er en middels sterk kandidat, men har ligget etter på målingene med 15-20%, og dette valget er i praksis over. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Wyoming er veldig republikansk i senatsvalg og plukket sist en demokrat i 1970. Trygt gjenvalg for Mike Enzi (R) mot demokratenes kandidat, Charlie Hardy.

  For å oppsummere:

  Vi tror i skrivende stund at republikanerne er favoritter i åtte delstater som i dag holdes av demokratene; fem svake og tre trygge seter:

  STALLTIPS-senatet-endring-okt

  Det gir republikanerne et flertall på 53-47 i Senatet fra januar 2015.

  Hva mener de amerikanske tallknuserne om sannsynligheten for republikansk flertall i Senatet fra 2015?

  FiveThirtyEight.com (3. oktober): 58,8 %

  The Upshot, New York Times (3. oktober): 62 %

  Election Lab, Washington Post (3. oktober): 77 %

  Med Are Tågvold Flaten.
  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også