Mer

  Morgenkaffen tirsdag 30. september: Valg valg valg

  God morgen! Det er tirsdag, 35 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We need to be just as passionate and as hungry as we were back in 2008 and 2012.»

  Førstedame Michelle Obama, i en støtteerklæring til Mary Burke (D), som utfordrer Wisconsin-guvernør Scott Walker (R).

  #AMPOL-NYTT

  Innpiskeren for mindretallet i Representantenes hus, Steny Hoyer (D-Maryland), sier til The Hill at han ikke har noe imot en «lame- duck» avstemming om å autorisere bruken av militære styrker mot ISIL/ISIS/IS. Det vil si en avstemning etter mellomvalget. Frem til nå har president Obama brukt tidligere gitte fullmakter fra tiden etter 9/11, som Morgenkaffen omtalte i går. Republikanerne har tatt til orde for en diskusjon rundt den midlertidige fullmakten som er gitt til bevæpning av opprørere i Syria, men en eventuell avstemming skjer nok ikke før på nyåret, da den nye Kongressen samles.

  Søndagens «60 Minutes»-episode med Barack Obama har resultert i massiv kritikk av Obama fra republikansk side. På spørsmål om hvordan ISIL kunne ta så store landareal såpass fort, sa Obama følgende: «Jim Clapper, the director of National Intelligence, has acknowledged misreading what had been taking place in Syria.» Republikanerne hevder at presidenten prøver å legge skylden over på andre enn ham selv. Pressesekretæren i Det hvite hus, Josh Earnest, gjorde så godt han kunne mandag og forklarte at Obama ikke mente å legge skylden på andre, men at det heller var en refleksjon rundt hva som skjedde.

  Hørt om halshuggingen i Oklahoma? En mann som hadde mistet jobben, og som hadde forsøkt å omvende sine kolleger til islam, troppet opp på jobben med kniv, drepte og halshugget den første han møtte, og skadet en annen kvinne før han ble stoppet. Saken blir ikke etterforsket som en terrorsak, men stadig flere begynner nå å snakke om hendelsen. CNN er på saken, og det er også Texas-guvernør Rick Perry (R): Det er på tide at Det hvite hus tar tak i saken, mener han. Politico oppsummerer bakgrunnen: «On Thursday, Alton Nolen, 30, allegedly attacked two women at a Vaughan Foods plant in Moore, Oklahoma. During the attack, one woman was beheaded. Investigators have discovered that Nolen had recently converted to Islam and had made radical Islamic comments on social media. According to two FBI officials who spoke to The Washington Post, the incident is being treated as an act of ‘workplace violence.'»

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Kansas: Washington Post har en grundig gjennomgang av synspunktene (eller mangel på sådanne) til den uavhengige senatskandidaten Greg Orman.

  Senatsmålinger:

  Illinois: Senator Dick Durbin (D) leder 51-37 på Jim Oberweis (R). (Rasmussen 24-25/9)

  Massachusetts: Boston Herald er ute med en måling som gir senator Ed Markey (D) en 54-30 ledelse på Brian Herr (R). (Suffolk 25-28/9)

  South Dakota: En ny måling viser ex-guvernør Mike Rounds (R) i tet med 39%, mot 26% for Rick Weiland (D) og 24% for ex-senator Larry Pressler. (Nielsen 21-25/9)

  Guvernørmålinger:

  Alaska: Uavhengige Bill Walker leder 47-42 på guvernør Sean Parnell(R). (Rasmussen 23-24/9)

  Massachusetts: En ny måling finner svært jevnt løp her, med Martha Coakley (D) på 44% og Charlie Baker på 43%. (Suffolk 25-28/9) En annen måling finner lignende tall, med Baker så vidt foran, 44-43. (WNE 20-28/9)

  Wisconsin: En ny måling finner Mary Burke (D) med en 50-45 ledelse på guvernør Scott Walker (R). (Gravis 22-23/9)

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Rick Santorum vender tilbake, og han har for lengst startet jobben med å gjøre seg klar til 2016 (Bare hør på hva han hadde å si til AmerikanskPolitikk.no i sommer). For ikke å gjenta feilstegene fra 2012 ser det ut til at Santorum begynner enda tidligere enn i forkant av 2012-valget. Han bygger en organisasjon, han er fortsatt populær hos sin økonomiske velgjører Foster Friess. og han gjør nå alt han kan for å styrke det økonomiske nettverket.

  Representant Joaquin Castro (D-Texas), har kunngjort sin støtte for Hillary Clinton i 2016 via Super PACen «Ready for Hillary.» Han skriver følgende i en e-post: “There’s no doubt about it: Hillary is the best person to be our 45th president. … Hillary has always been a tireless advocate for working families — she’s never ceased to make sure everybody has a fair shot at achieving the American Dream.” Broren Julian, tidligere borgermester av San Antonio og nytt medlem av Obama-administrasjonen, talte på landsmøtet i 2012 og blir ansett som en potensiell VP-kandidat i 2016.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Iowas evigvarende presidentvalgkamp» av Are Tågvold Flaten (Aftenposten Innsikt): I den amerikanske delstaten Iowa begynner neste presidentvalg så snart valget er over. I oktober-utgaven av Aftenposten Innsikt, som legges ut for salg i dag, tar redaktør Are Tågvold Flaten oss med til Iowa. Der vi møter et knippe potensielle presidentkandidater, og en norsk-amerikansk guvernør som ligger an til å bli historisk i høst. Løp og kjøp!


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Ingeborg Tennes
  Ingeborg Tennes
  Masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også