Mer

  Morgenkaffen mandag 29. september: Mellomvalgkamp og Obama på «60 Minutes»

  God morgen! Det er mandag, 36 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I think it’s going to take more than airstrikes to drive them out of there. At some point, somebody’s boots have to be on the ground. Maybe we can get enough of these [Syrian] forces trained to get them on the battlefield. But somebody’s boots have to be there.»

  John Boehner i intervju med George Stephanopoulos på ABCs «This Week.»

  #AMPOL-NYTT

  2014 ser ut til å bli et tøft år for mange guvernører. I 9 stater er det jevnt løp med utfordreren, i tillegg til Pennsylvania, der guvernør Tom Corbett (R) ligger langt bak, og Hawaii, hvor Neil Abercrombie (D) ikke en gang fikk fornyet tillit fra sitt eget parti. Dette, skriver Washington Post, er det mest usikre valget for sittende guvernører siden 1990. Republikanerne kan tape Florida, Wisconsin (som er krise for Scott Walkers presidentsjanser), Michigan, Georgia, Kansas og Maine. Demokratene kan tape statene Illinois, Connecticut og Colorado.

  Speaker of the House, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) har vært på valgturné i New England, og gjestet i går ABCs «This Week.» Der mente han at president Obama burde fremme en resolusjon i Kongressen for sin krig mot ISIL, også kjent som den Islamske Staten. Obama har fått en midlertidig godkjennelse for støtte til syriske opprørere, men baserer seg ellers på Bush sine gamle «krig mot terror» resolusjoner fra 2001/02. Boehner mener det ville vært til det beste om Kongressen kunne debattere situasjonen, i stedet for at presidenten bare bruker gamle fullmakter. Når det gjelder immigrasjonsreform, trodde Boehner man vil ha et lovforslag før året er omme. Han sa riktignok det samme i fjor, men da smuldret støtten bort. Vi får se hva som skjer denne gang.

  President Barack Obama gjestet på sin side CBS og «60 Minutes» i går. Han kalte ISIL i Syria for «ground zero» når det gjelder global jihadisme, og innrømte at man undervurderte ISIL, samt overvurderte den irakiske hærens slagkraft. I tillegg til den militære kampanjen argumenterte Obama for at det ikke blir en varig løsning uten et kompromiss mellom sunnier og shiaer i Irak og Syria, og han la mye av skylden på tidligere statsminister i Irak Nouri al-Maliki. Han var åpen om at USA nå legger mye press på den nye statsministeren Haider al-Abadi for å inkludere sunnier og ikke bare komme med fagre løfter. Presidenten sa det kan virke intenst for tv-seere med ISIL, Ukraina og ebola på rekke og rad, men føler selv at USA har klart å bidra med lederskap og har kontroll.

  Når det gjelder valget tror Obama at han kan formidle hvordan økonomien er på vei oppover, og at Senatet dermed kan forbli demokratisk. Han mener Reagans gamle spørsmål «har du det bedre nå enn for fire år siden,» taler til demokratenes fordel.

  I 2010 og 2012 hadde republikanerne statens underskudd som en av sine hovedsaker. I denne valgkampen er det ganske stille. The Hill skriver at siden planene om å kutte budsjettene har blitt mer konkrete, bla. gjennom Paul Ryans budsjetter, så har saken blitt stadig mer politisk risikabel, og derfor lite å snakke høyt om. Det som derimot kan snakkes om er skattepengene Kongressen bruker på seg selv. Flere demokrater angriper frynsegodene i sine valgvideoer. Ann Callis i Illinois mener motstanderen bruker for mye penger på biff og dyre flyreiser. Scott Peters fra California og sittende kongressmann Patrick Murphy (D-Florida, 18.distrikt) mener kongressmenn ikke fortjener lønn om de ikke klarer få gjennom et budsjett. Murphy mener sågar at Kongressen ikke trenger noe trimrom når de kan ta en helt gratis joggetur. Men republikanerne følger på: det var ille nok når kongressmann Colin Peterson (D-Minnesota, 7. distrikt) leaset en bil for skattepenger. Nå leaser han to! Med bensin. Så får vi se om det virkelig blir magrere tider for den 114. kongressen.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Iowa: Des Moines Register tar en titt på den mest brennaktuelle saken i det 3. distriktet – pass til terrorister.

  New York: Avtroppende delstatssenator Greg Ball (R) har gitt sin støtte til kongressmann Sean Maloney (D) i hans gjenvalgskampanje mot tidligere kongresskvinne Nan Hayworth (R). Den eksentriske Ball har mange ganger tidligere vært i klammeri med Hayworth og det republikanske establishmentet i distriktet, men med denne støtten har han trolig satt kroken på døra for fremtidige valg.

  Ohio: Tidligere kongressmann James Traficant (D), en av de mer fargerike, om enn korrupte, politikere de siste tiårene, døde i en trafikkulykke lørdag. Jeg anbefaler en titt innom wikipediasiden hans.

  Senatsmålinger:

  Alaska: Handelskammeret har tatt opp en måling som gir Dan Sullivan (R) en 49-43 ledelse på senator Mark Begich (D). (Dittman 14-17/9) En annen måling fra Marc Hellenthal gir Sullivan en 46-42 ledelse. (Hellenthal 12-24/9)

  Arkansas: Tom Cotton (R) leder 47-40 på senator Mark Pryor (D) ifølge en ny måling. (Rasmussen 24-25/9)

  Iowa: Des Moines Register er ute med en måling som gir Joni Ernst (R) en 44-38 ledelse på Bruce Braley (D). (Selzer 21-24/9). En intern måling for Bradley viser dødt løp, 42-42. (Harstad 21-25/9)

  Louisiana: Senator Mary Landrieu (D) leder 43-40 på Bill Cassidy (R) foran første runde av senatsvalget, men Cassidy leder 50-47 foran andre runde. (CNN/ORC 22-25/9)

  Maine: Senator Susan Collins leder 59-29 på Shenna Bellows (D). (UNH 18-25/9)

  New Mexico: Senator Tom Udall (D) leder 52-39 på Allen Weh (R). (Rasmussen 22-23/9)

  North Carolina: Senator Kay Hagan (D) leder 46-43 på Thom Tillis (R) ifølge en ny måling. (CNN/ORC 22-25/9)

  Oregon: Senator Jeff Merkley leder 52-32 over Monica Wehby (R) ifølge en ny måling fra KATU TV. (SurveyUSA 22-24/9)

  Rhode Island: Senator Jack Reed (D) leder 61-26 over Mark Zaccaria (R). (Rasmussen 23-25/9)

  Virginia: Senator Mark Warner (D) har en 48-35 ledelse på Ed Gillespie(R). (PPP (D) 22-23/9)

  Guvernørmålinger:

  Maine: En ny måling gir Mike Michaud 40% mot 38% for guvernør Paul LePage (R). Uavhengige Eliot Cutler har 12%. (UNH 18-25/9)

  Massachusetts: Charlie Baker (R) leder nå 40-38 på Martha Coakley (D) ifølge Boston Globe. (SocialSphere 21-23/9)

  New Mexico: Guvernør Susana Martinez (R) leder 50-37 på Gary King (D). (Rasmussen 22-23/9)

  New York: Andrew Cuomo (D) leder 56-27 på Rob Astorino (R). (Siena 18-23/9)

  Oregon: Guvernør John Kitzhaber (D) leder 50-38 over Dennis Richardson (R) ifølge en ny måling fra KATU TV. (SurveyUSA 22-24/9)

  Pennsylvania: Tom Wolf (D) leder 43-28 på guvernør Tom Corbett (R) ifølge en ny måling. (Mercyhurst 15-24/9)

  Rhode Island: En ny måling gir Gina Raimondo (D) en 42-37 ledelse på Allen Fung (R). (Rasmussen 23-25/9)

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Department of Homeland Security Is Broken» av Mathew Gault (Medium.com): En kort, men skremmende artikkel om et departement som ikke vet hvor mye penger de bruker på forskning, har den høyeste utskiftningen av ansatte av alle departementer, og har fem prosjekter som jobber med det samme uten å dele informasjon. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også