Mer

  Morgenkaffen tirsdag 23 september: FN-toppmøte i New York, og Obama bomber ISIL i Syria

  God morgen! Det er tirsdag, 42 dager igjen til mellomvalget, og Morgenkaffen er servert.

  «Jeg regner det som sikkert at Hillary Clinton vil stille. Vi har 10-15 republikanere som kan stille og gjøre det bra, men det blir ikke meg.»

  Mitt Romney, sitert av Aftenpostens Eirik Winsnes, foran 1800 næringslivsledere på Copenhagen Summits i går kveld.

  #AMPOL-NYTT

  Obama har utvidet luftangrepene mot ISIL til Syria. Bombingen starter rett før toppmøtet i FN, en timing som neppe er tilfeldig. New York Times har mer.

  ISIL kaller president Obama «more foolish than Bush» og advarer det amerikanske folket om at de ikke engang kan føle seg trygge i sin egen seng. De oppfordrer Obama til å sende bakkestyrker. USA har til nå sendt over 170 flyangrep mot ISIL, og fredag i forrige uke stemte Kongressen for å gi militær søtte til de moderate syriske opprørerne i sin kamp mot terroristgruppen. NBC News har mer.

  Mannen som klarte å hoppe over gjerdet og ta seg inn i Det hvite hus sist fredag blir ikke løslatt mot kausjon. Det er klart etter første fengslingsmøte mandag ettermiddag. Pressesekretær Josh Earnest kunne i går fortelle at Obama har troen på at Secret Service gjør en god jobb. Samtidig er det klart at Omar J. Gonzales bar kniv da han sprang over plenen mot presidentboligen. Han hadde også et kjøretøy i nærheten med store mengder ammunisjon. Gonzales har tidligere blitt dømt for besittelse av ulovlige våpen gjentatte ganger, hvor politiet i tillegg har funnet kart med sirkler rundt Det hvite hus. Han har også tjenestegjort i den amerikanske hæren i flere år og vært stasjonert i Irak. Neste fengslingsmøte for Gonzales er 1. oktober.

  Sammenlignet med andre offentlige etater er det høyere utskfting av personer i toppledelsen i Department of Homeland Secuity (DHS). Det hevdes at dette kan gi DHS utfordringer når det kommer til å ligge et skritt foran potensielle terrorangrep mot USA. Tidligere ansatte i DHS forteller at det vanskeligste med jobben var Kongressens konstante krav om innsyn og oversikt over prosessene. Washington Post har intervjuet tidligere ansatte i DHS, og skriver

  Travel uke for Obama. Mandag dro presidenten til New York for å delta på Generalforsamling i FN. Ikke bare ISIS står på agendaen, det gjør også Ebola og klimasaken. Møtene vil foregå hele uken og det er knyttet stor spenning til utfallet.

  Kongressen har for sin del tatt ferie til etter mellomvalget den 4. november. Nå er det valgkamp for alle penga.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Kansas: Demokratenes guvernørkandidat, delstatssenator Paul Davis er i trøbbel etter at det ble kjent at han var på en strippeklubb som ble raidet av politiet i 1998. Davis ble ikke arrestert, men saken kan komme til å vekke bølger i verdikonservative Kansas.

  Senatsmålinger:

  Michigan: Tre målinger fra Michigan i dag: We Ask America finner Gary Peters (D) med en 42-39 ledelse på Terri Land (R); Magellan har Peters med en 45-40 ledelse og PPP (for en demokratvennlig gruppe) har Peters i tet med 47-40.

  New Hampshire: PPP har målt for en demokratvennlig gruppe og finner senator Jeanne Shaheen (D) med en 50-44 ledelse på Scott Brown (R).

  Guvernørmålinger:

  Hawaii: En måling for Civil Beat finner David Ige (D) med 43% mot 39% for Duke Aiona (R). Uavhengige Mufi Hannemann har 8%.

  Illinois: We Ask America har målt og finner Bruce Rauner (R) med en 44-41 ledelse på guvernør Pat Quinn (D).

  Iowa: Rasmussen har målt og finner guvernør Terry Branstad (R) med en 46-40 ledelse på Jack Hatch (D).

  Kansas: Rasmussen finner Paul Davis (D) med en 47-43 ledelse på guvernør Sam Brownback (R).

  Michigan: To målinger fra guvernørvalget; We Ask America finner guvernør Mitch Snyder (R) likt med Mark Schauer (D) på 43% og PPP finner Snyder med en 46-44 ledelse.

  New Hampshire: PPP har målt for en demokratvennlig gruppe og finner guvernør Maggie Hassan (D) med en 52-43 ledelse på Walt Havenstein (R).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton skal denne måneden arrangere en fundraiser i Washington for Lou D`Allesandro (D), delstatssenator i NEW HAMPSHIRE. Det er selvsagt ikke tilfeldig. New Hampshire arrangerer som kjent det første primærvalget i nominasjonssirkuset i 2016.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  AmerikanskPolitkk.no meldte sent i går kveld om de forskjellige valgprognosene i forkant av senatsvalgene som nå er seks uker unna: «AmerikanskPolitikk.no har tatt en gjennomgang av de ferskeste senatsprognosene til Five Thirty Eight, Washington Posts Election Lab, New York Times’ The Upshot, The Cook Political Report og Sabato’s Crystall Ball. Vi har også tatt med vårt eget Stalltips for Senatet. Det lover godt for republikanerne, seks uker før valgdagen den 4. november.

  I sin forklaring av tallene legger NBC News vekt på at de republikanske velgerne vil mer enn demokratene. I undersøkelsen de henviser til er 54 prosent av republikanerne veldig interessert i det kommende valget, mens kun 44 prosent av demokratene sier det samme: «Off-year elections are about intensity, which becomes a question of which set of voters cares most,» som de sier det.

   


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Ingeborg Tennes
  Ingeborg Tennes
  Masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også