Mer

  Morgenkaffen mandag 22. september: Washingtons ISIL-debatt og Bernie Sanders’ folk-album fra 1987

  God morgen! Det er mandag, 43 dager igjen til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The President has said we’re not going to allow ISIL to have a safe haven in Syria, but no decisions have been made in terms of how we’re going to proceed in that.»

  USAs FN-ambassadør Samantha Power, intervjuet av Bob Schieffer på CBS’ «Face the Nation.»

  #AMPOL-NYTT

  I et intervju i forrige uke gjentok senator Rand Paul (R-Kentucky) sin påstand om at kollega John McCain (R-Arizona) møtte medlemmer av terrorgruppen ISIL i Syria i våres. Denne gangen gikk Washington Posts faktasjekkere ut og dementerte påstanden med konklusjonen «det er dager da vi angrer på at vi må begrense oss til kun 4 Pinocchios.» Det er godt kjent at McCain og Paul intenst missliker hverandres syn på utenrikspolitikken, men det er sjeldent at det går såpass hardt for seg mellom partikolleger. Debatten om militær støtte til syriske opprørere har gått på tvers av partilinjer, og i Senatet har prominente senatorer som Paul, Ted Cruz (R-Texas), Elizabeth Warren (D-Massachusetts) og Pat Roberts (R-Kansas) stemt i mot forslaget, som til slutt ble vedtatt av Senatet.

  Admiral Mike Mullen, tidligere sjef for Joint Chiefs of Staff, var på NBCs «Meet the Press» for å snakke om Obamas strategi mot ISIL i går. Mullen mener den medieomtalte uenigheten mellom president Obama og militære topper har blitt sterkt overdrevet, og at bruk av tropper er en naturlig del av diskusjonen. Det viktigste nå, slik Mullen ser det, er å få lokale tropper til å engasjere seg effektivt for å slå ned ISIL.

  CBS’ «Face the Nation» deltok FN-ambassadør Samantha Powers for å forsvare Obamas ISIL-strategi. Hun skrøt av de 40 landene, deriblant Tyskland, som har valgt å engasjere seg direkte, eller bidra med våpen. Hun sa at presidentens mål er å sørge for at ISIL ikke får en varig trygg havn, hverken i Irak eller Syria, men at han er fleksibel med tanke på hvordan det kan oppnås. Lederen for Senatets etterretningskomité, senator Dianne Feinstein (D-California), var også gjest hos Bob Schieffer. Hun beskrev hvordan Al Qaida i Jemen fortsatt er en trussel, med fire forsøk på å frakte bomber som unngår metalldetektorer inn i USA bak seg. Men ISIL er noe annet, mente hun; en terrororganisasjon som satser på å bli en stat, ikke ulikt Taliban i Afghanistan, som ga Al Qaida en infrastruktur.

  Weekly Standard melder om en ny meningsmåling der velgerne som er svært opptatt av «Obamacare» er de som ønsker å reversere helsereformen. På den annen side er de som støtter presidentens helsereform ikke spesielt opptatt av spørsmålet i det kommende valget. Demokrater på valg har foreløpig vært forsiktige med å trekke frem sin støtte til Obamacare i sine reklamer. Noen av de har heller gjort som senator Mark Pryor (D-Arkansas): Forsvart innholdet, uten å nevne reformen med navn.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Connecticut: Tidligere guvernør John Rowland (R) ble fredag dømt av en føderal jury for overtredelse av valgfinansieringslovene og mened. Rowland måtte forlate guvernørembetet i 2004 pga. en annen sak han ble dømt for i en lokal domstol i 2006.

  Oregon, Wisconsin: Republikanernes senatskandidat i Oregon, Monica Wehby og demokratenes guvernørkandidat i Wisconsin, Mary Burke erbegge tatt for plagiat av valgkampideer fra tidligere kampanjer. Begge skylder på underordnede rådgivere.

  Senatsmålinger:

  Colorado: Gravis finner Cory Gardner (R) med en 46-39 ledelse på senator Mark Udall (D).

  Iowa: Rasmussen finner valget helt jevnt, med 43% til både Bruce Braley (D) og Joni Ernst (R).

  Kentucky: Ipsos/Reuter finner senator Mitch McConnell (R) med en 46-42 ledelse på Alison Grimes (D).

  Massachusetts: Boston Globes ukentlige måling viser senator Ed Markey (D) med en 53-27 ledelse på Brian Herr (R). Rasmussen finner Markeys ledelse på 49-31.

  New Hampshire: Vox Populi finner Scott Brown (R) med en 47-43 ledelse på senator Jeanne Shaheen (D).

  Oregon: Et republikansk målefirma finner senator Jeff Merkley (D) med en 42-34 ledelse på Monica Wehby (R).

  Guvernørmålinger:

  Colorado: Gravis finner Bob Beauprez (R) med en 48-43 ledelse på guvernør John Hickenlooper (D).

  Georgia: Rasmussen har guvernør Nathan Deal (R) med en 45-44 ledelse på Jason Carter (D).

  Massachusetts: Boston Globes ukentlige måling viser Martha Coakley (D) i tet med 39-36 foran Charlie Baker (R), mens Rasmussen har racet helt likt på 42%.

  New Hampshire: Vox Populi finner guvernør Maggie Hassan (D) med en 47-43 ledelse på Walt Havenstein (R).

  Pennsylvania: Ifølge Muhlenberg leder Tom Wolf (D) 53-31 over guvernørTom Corbett (R).

  Representantmålinger? Her.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Seven Days har funnet et gammelt folk-album fra 1987 med senator Bernie Sanders (I-Vermont), fra sin tid som borgermester av Burlington, Vermont. 76-åringen Sanders vurderer å stille i den demokratiske nominasjonskampen i 2016. Daily Beast kommenterer albummet slik: «While savoring these songs, the listener might wonder, you know, how the hell something like this ever happened… The senator’s office, sadly, doesn’t have much to say about their boss’s old record making the rounds this week.»

  Vil du høre? Ok:

  https://soundcloud.com/todd-r-lockwood/sets/bernie-sanders-we-shall-overcome-1987

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Can America Save the World Order?» av James Holmes (TheDiplomat.com): «Kissinger says the current world order is under threat. To rebuild it the US must first rebuild itself.» LINK

  TIL SLUTT

  I en mellomvalgkamp der valgkamputgiftene slår alle tidligere rekorder, har gjerrighet blitt en dyd blant flere kandidater. Senator Mark Begich (D-Alaska) lar for eksempel moren og kona diskutere om han er gjerrig eller sparsommelig i en av tv-reklamene sine:

  Den republikanske senatskandidaten i Minnesota, Mike McFadden, kutter dypere når han lar sin sønn fortelle om den gangen han tok ut sønnens sting med saks da doktoren ville ha 100 dollar for det:

  Sjarmerende for mange, men det funker ikke alltid.

  Jack Kingston (R-Georgia, 1. distrikt) tapte hårfint for David Perdue i det republikanske senatsprimærvalget, tross fire barn som «klaget» over hans sparsommelige vaner:

  Vinneren var David Perdue, som har valgt å fremstå som en erfaren no-nonsense problemløser, ikke ulikt Mitt Romney.

  Men å fremstå som gjerrig er kanskje å foretrekke framfor å bli forbundet med hemningsløs drikking, slik som senator Mary Landrieu (D-Louisiana) har blitt denne helgen:

  https://twitter.com/ellencarmichael/status/513542742925123584

  (Fun fact, signert redaktøren: Ellen Carmichael, som har knipset dette bildet, var presseansvarlig for Herman Cains presidentkampanje i 2011).


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også