Mer

  Amerikanerne er redde igjen

  Skjermbilde fra en ISIS-propagandavideo.
  Skjermbilde fra en ISIS-propagandavideo.

  WASHINGTON, D.C. — Ett år etter at Edward Snowden varslet om grove overtramp fra USAs myndigheter, er amerikanerne nok en gang klare for å overgi sine borgerrettigheter. Frykten er tilbake i Verdens Mektigste By.

  VerdensMektigsteByNyhetene kommer fra Pew Research Center, som i flere år har spurt amerikanere om hva som er viktigst: Rikets sikkerhet eller borgerrettigheter.

  Siden terrorangrepene den 11. september 2011, har amerikanere gitt carte blanche til de føderale myndighetene for å bekjempe terrorisme — selv om det går på rettighetene løs. I 2013 krysset trendlinjene seg for første gang på et tiår.

  Edward Snowden og Glenn Greenwalds saga om hvordan amerikanske etterretningstjenester systematisk hadde håvet inn personlig informasjon fra sine egne statsborgere i årevis — uten å kunne bevise at informasjonen hadde avverget terrorangrep — førte til at prioritetene byttet plass.

  I november 2013 mente 44 prosent av amerikanere at krigen mot terror hadde gått for langt.

  Nå mener nok en gang halvparten av landet at USAs antiterrorvirksomhet ikke har gjort nok for å beskytte landet.

  På tre år har andelen amerikanere som er “veldig bekymret” for islamske ekstremister nesten doblet seg.

  Tankeprosessen går formodentlig slik: Det finnes skumle muslimer der ute i verden. Vi må ta knekken på dem, selv om mobiltelefonen min blir overvåket. Jeg har jo tross alt ingenting å skjule.

  Mediene må selvfølgelig ta sin del av skylden. ISIS, ISIL, Den islamske stat — kall det hva du vil — har dominert nyhetsbildet her borte de siste ukene.

  Selv om det er vanskelig å finne en politiker som ikke mener USA bør blande seg i konflikten mot ISIS, roper republikanerne høyest. Partiet har nå gjenvunnet statusen som det partiet amerikanere stoler på når det gjelder utenrikspolitikk, etter bunnmålingene mot slutten av George W. Bush sin presidenttid. Det er også republikanere som oftest blir invitert til nyhetsprogrammene søndag morgen.

  «TV, scare me ’til it’s brown down town,» sa satiriker Stephen Colbert på The Colbert Report sent i august.

  Amerikaneres oppfattelse av terrorbekjempelse, som så mange andre splittende saker i USA, kommer an på hvem som sitter i Det hvite hus.

  Republikanere var godt fornøyd med hvordan president Bush håndterte krigen mot terror, mens demokrater var fullstendig misfornøyde. Tallene ble snudd på hodet når Obama tok over i Det ovale kontor (selv om krigen nå ble omtalt på en annen måte).

  Apropos hoder: ISIS har produsert en rekke nettvideoer for å vekke frykt i det amerikanske folket. I løpet av de siste dagene har gruppen også sluppet det som likner på en trailer på en kommende krig.

  Strategien har tydeligvis funket. Forrige uke måtte fornøyelsesparken Busch Gardens i Virginia fjerne halshogde hoder fra Howl-O-Scream-attraksjonen. De ble litt for skumle for Halloween-feiringen.

  Hvordan kan innbyggerne i verdens mektigste land være så redde?

  Det er en tanke som slår meg hver gang bevæpnede militser stopper noen som ser litt brune ut fra å krysse grensen, eller våpensalget går i været etter et valg. Kanskje det sitter i folkesjelen — det lille landet som erklærte uavhengighet fra Storbritannia og siden den gang har speidet nervøst utover havene både til øst og vest. Noe er det i alle fall. Nå har de noe nytt å frykte.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også