Mer

  Nedtonet republikansk kritikk under Benghazi-høring i Kongressen

  Gowdy-Benghazihearing
  Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt), leder av House Select Committee on Benghazi.

  WASHINGTON, D.C.: Den 11. september 2012 ble fire amerikanske tjenestemenn, inkludert ambassadør Chris Stevens, drept i et terrorangrep på det amerikanske konsulatet i Benghazi, Libya. Onsdag avholdt den republikansk-opprettede etterforskningskomiteen sin første offentlige høring, i det som ble en forholdsvis upartisk seanse.

  «Til de som hevder at det er på tide å gå videre, at det ikke finnes noen ukjente sider ved saken, at alle spørsmålene er stilt og besvart, og at lærdommen fra hendelsene er forstått og fordøyet – vi har hørt det før,» uttalte representant Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt), mannen som leder House Select Committee on Benghazi. «Dere tar feil,» fortsatte han.

  Komiteen består av av sju republikanere, og fem demokrater.

  Gowdy henvendte seg dermed direkte til kritikerne av Benghazi-etterforskningen, som hevder at komiteens virkelige mål er å svekke Hillary Clinton, som var utenriksminister da angrepet fant sted.

  I tillegg til å vektlegge behovet for å granske sikkerhetsmangler og myndighetenes informasjonshåndtering etter at terrorangrepet hadde funnet sted, fremholdt Gowdy at komiteens hovedformål er å føre en «verdig» etterforskning overfor de etterlatte.

  I tråd med dette oppfordret Gowdy republikanerne om å vise et åpent sinn, ettersom alle sidene ved saken enda ikke er kjent.

  ”Jeg håper det fortsatt er ting i landet vårt som kan overgå politikk,” uttalte Gowdy.

  Høringen var lagt til en av de mindre høringssalene i Kongressen, noe som kan indikere at fokuset på Benghazi-saken er noe mindre enn tidligere. Mange Kongressmedarbeidere dro imidlertid på høringen, og de omtrent 45 oppmøtte tilskuerne ble dermed nødt til å følge seansen i Kongressens auditorium.

  Saken fortsetter under bildet.

  Spillet om Benghazi

  Republikanerne har rettet skarp kritikk mot Obama-administrasjonens trusselvurdering før angrepet den 11. september 2012, og håndteringen i etterkant.

  Tidligere utenriksminister Hillary Clinton har spesielt fått gjennomgå etter at det ble kjent at Utenriksdepartementet avslo konsulatets søknad om økt sikkerhet. Administrasjonen har også gjentatte ganger blitt beskyldt for å ha forsøkt å dekke til hendelsesforløpet. Årsaken er at angrepet opprinnelig ble omtalt som en spontan reaksjon mot en anti-muslimsk YouTube video, til tross for at det forelå dokumentasjon om at det dreide seg om et organisert terrorangrep.

  Republikanernes pågående kritikk av Clintons Benghazi-håndtering har imidlertid ikke blitt forbigått i stillhet fra venstresiden.

  Ledende demokrater har kritisert etterforskningen for å være et republikansk påskudd for å svekke Clintons sjanser i en eventuell presidentvalgkamp i 2016.

  I sitt åpningsinnlegg under onsdagens høring anmodet representant Elijah Cummings (D-Maryland, 7. distrikt) om en partinøytral etterforskning.

  Cummings, en av fem demokratiske medlemmer av Benghazi-komiteen, var opprinnelig motstander av å etablere komiteen.

  «Jeg håper virkelig at komiteen holder seg på en kurs som kan fremme en konstruktiv reform, og at dette målet er det viktigste i etterforskningen,» uttalte Cummings.

  Gowdy fokuserte målrettet på sikkerhetsmanglene ved konsultate i Benghazi under utspørringen av de eksterne ekspertvitnene, og høringen ble gjennomført i en nøktern tone.

  Clintons navn ble ikke nevnt før halvannen time inn i høringen.

  Representant Jim Jordan (R-Ohio, 4. distrikt) anklaget Clinton for å ha forsøkt å påvirke granskingen av hendelsene i Benghazi kort tid etter angrepet, i et forsøk på å dekke over sitt eget ansvar.

  Jordans Clinton-kritikk hadde imidlertid liten innvirkning på Cummings, som avsluttet med å rose det tverrpolitiske samarbeidet under høringen.

  Cummings omtalte høringen som et «transformativt øyeblikk – den typen oppsyn som kan være produktiv. Den kan være kritisk. Det kan også være kjedelig noen ganger. Men det kan redde liv.»

  For øyeblikket kan den nedtonede republikanske etterforskningen tyde på at Benghazi-håndteringen ikke vil få vesentlige politiske konsekvenser for den tidligere utenriksministeren.

  Vi følger saken videre.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også