Mer

  Morgenkaffen fredag 19. september: Senatet godkjenner væpning og støtte av syriske opprøre

  God morgen! Det er fredag, 46 dager til mellomvalget og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Democrats, we don’t win elections in Kansas. Republicans lose elections.»

  Tidligere Kansas-guvernør og tidligere helseminister Kathleen Sebelius (D), sitert av Lawrence Journal-World.

  #AMPOL-NYTT

  Senatet godkjente i går pakken som ble vedtatt i Representantenes hus på onsdag. De føderale myndighetene finansieres til 11. desember, og Obama-administrasjonen autoriseres til å trene å bevæpne de syriske motstandsstyrkene i kampen mot ISIL i Irak og Syria. Det hele sendes nå til president Obama for undertegning. Washington Post har mer.

  Ukrainas president Petro Porosjenko ble møtt med stående applaus da han talte under en fellessesjon med Senatet og Representantenes hus i den amerikanske Kongressen torsdag. I sin følelsesladde tale tryglet han USA om våpen da han forsøkte å overbevise Kongressen om at krig ikke kan vinnes med tepper. En stridslysten Porosjenko nøt en overveldende mottakelse på Capitol Hill torsdag. «De trenger mer politisk støtte fra hele verden. De trenger mer militært utstyr, både dødelig og ikke-dødelig», sa Porosjenko med henvisning til de ukrainske regjeringsstyrkene som kjemper mot prorussiske separatister øst i landet. Hittil har hans amerikanske kollega Barack Obama avvist å gi våpenhjelp til Ukraina. Ukraina har fått hjelp i form av ikke-militær bistand, økonomisk bistand og sanksjoner mot Russland, men det er ikke nok, mener Porosjenko. Tepper og nattsynsbriller er også viktig, men ikke nok, sa Porosjenko. Han ble stadig avbrutt av stående applaus.

  Porosjenko mener Russland utgjør en global trussel. Han oppfordret innstendig de folkevalgte om å gi Ukraina en særskilt sikkerhetsstatus som gir Ukraina de næreste forbindelsene NATO kan tilby et ikke-medlem. Videre ba han om enda sterkere sanksjoner mot Russland som straff for annekteringen av Krim-halvøya og støtten til de væpnede separatistene i øst. Russlands president Vladimir Putin sa tidligere torsdag at de vestlige sanksjonene er i strid med prinsippene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

  Nye Obamacare-tall, for første gang siden april: 7,3 millioner mennesker har nå helseforsikring gjennom den nye helsereformen, et tall som overstiger prognosene fra Congressional Budget Office (CBO). Politico har mer.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Kansas: Høyesterett i delstaten har tillatt Chad Taylor (D) å trekke seg fra stemmeseddelen. Avgjørelsen vil trolig styrke den uavhengige Greg Orman og svekke senator Pat Roberts (R) sjanser for gjenvalg.

  Nevada: Kongressmann Joe Heck (R) ble onsdag utnevnt til brigadegeneral, den laveste generaltittelen i det amerikansk forsvaret. I tillegg til sin politiske karriere har osteopaten Heck steget i gradene i forsvaret siden 1991.

  South Carolina: Club for Growth i delstaten har, for første gang, gitt sin støtte til en demokratisk kandidat. Den fiskalkonservative organisasjonen støtter Ginny Deerin som administrasjonsminister i stedet for den sittende ministeren, republikaner Mark Hammond, som stiller til en fjerde periode.

  Senatsmålinger:

  Colorado: Quinnipiac finner Cory Gardner (R) med en 48-40 ledelse på senator Mark Udall (D).

  Georgia: Rasmussen har David Perdue (R) med en 46-41 ledelse på Michelle Nunn(D).

  Iowa: Fox har Bruce Braley (D) og Joni Ernst (R) likt på 41%.

  Kansas: Fox finner at senator Pat Roberts (R) har 40%, mot 38% for uavhengige Greg Orman og 11% for Chad Taylor (D). I et tomannsrace leder Orman 48-42 over Roberts.

  Kentucky: Gravis finner senator Mitch McConnell (R) med en 51-41 ledelse på Alison Grimes (D).

  Louisiana: Fox finner Bill Cassidy (R) i tet med 35-31 mot senator Mary Landrieu (D).

  North Carolina: Ifølge Fox leder senator Kay Hagan (D) 41-36 over Thom Tillis (R).

  Representantmålinger:

  California distrikt 7: Doug Ose (R) har en 48-44 ledelse på kongressmann Ami Bera (D) i en intern måling.

  New Hampshire distrikt 1: : New England College finner kongresskvinne Carol Shea-Porter (D) med en 46-42 ledelse på Frank Guinta (R). En demokratisk måling har Shea-Porter med en 45-43 ledelse.

  New Hampshire distrikt 2: : New England College finner kongresskvinne Annie Kuster (D) med en 50-37 ledelse på Marilinda Garcia (R). En demokratisk måling har Kuster med en 44-38 ledelse.

  New York distrikt 1: Kongressmann Tim Bishop (D) leder 51-41 over Lee Zeldin (R) ifølge Siena.

  Guvernørmålinger:

  Iowa: Guvernør Terry Branstad (R) leder 50-37 over Jack Hatch (D) ifølge Fox, mens Quinnipiac har Branstad i tet med sifrene 60-37.

  Kansas: Paul Davis (D) leder 45-41 over Sam Brownback (R) ifølge Fox.

  New Hampshire: New England College har guvernør Maggie Hassan (D) med en 51-36 ledelse på Walt Havenstein (R).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Ikke akkurat nytt, men her er CNNs «Hambycast», med Peter Hamby, fra søndagens store happening i Iowa:

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Overtime: Five Reasons Senate Control Might Not Be Decided on Election Day» av Kyle Kondik (Sabato’s Crystal Ball): «There are all sorts of reasons why you shouldn’t, unless in the next seven weeks one side or the other — probably the Republicans — starts opening up a clear lead in enough races to give them a clear majority. If neither side does, control of the Senate could remain up in the air — for a while.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Hans Petter Hannaas
  Hans Petter Hannaas
  Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014. Masterstudent i Kristendom ved Det Teologiske Fakultetet ved Universitetet i Oslo og i engelsk ved Høyskolen i Østfold. Tar også amerikanske studier ved Høyskolen i Østfold.

  Les også