Mer

  Morgenkaffen torsdag 18. september: Biden i Iowa, og Huset godkjenner midler mot ISIL

  God morgen! Det er torsdag, 47 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Waiting for our adversaries to unclench their fists so we can shake their hands has not proven a responsible or effective strategy.»

  Senator Marco Rubio (R-Florida), potensiell presidentkandidat og medlem av både Senatets etterretnings- og utenrikskomité, kom i går med skarp kritikk mot Obamas utenrikspolitikk.

  #AMPOL-NYTT

  Representantenes hus godkjente i går president Obamas plan om å væpne den syriske motstandsbevegelsen i kampen mot ISIL. Forslaget passerte med 273 stemmer mot 156. Det var tendens til opphetet debatt på gulvet i Representantenes Hus sent i går kveld norsk tid. Representant Jackie Speier (D-California) kalte det et forslag om å starte enda en krig med en usikker framtid i midtøsten, mens Husets minioritetsleder Nancy Pelosi (D-Califonia) svarte med at USA ikke kan ignorere «massemord av religiøse minioriteter.» Pelosi uttalte tidligere på dagen at det demokratiske lederskapet ikke kom til å drive med stemmepisking. «It’s not a vote we whip. We just don’t whip war votes.» Til slutt endte avstemningen opp med å splitte begge partiene, etter å ha blitt godkjent av en kombinasjon av 159 republikanere og 114 demokrater. Syria-provisjonen er et tillegg til en finansiering av offentlige byråer som må godkjennes innen 1. oktober. Hele forslaget sendes nå videre til Senatet.

  Visepresident Joe Biden bryter «No boots on the ground»-manuskriptet. Da visepresident Joe Biden var på en diner i Des Moines, Iowa i går (Hallo, 2016!), fikk han spørsmål om han var enig i gårsdagens uttalelse av general Dempsey om ISIL-strategien. Dette rapporterer National Journal. Dempsey uttalte at han ville be om bakketropper dersom det planlagte oppdraget mislykkes. Biden svarte «We’ll determine that on how the effort goes.» Det er vanskelig å tyde en kommentar gitt på en lokal diner, men det kan indikere at Obama-administrasjonen opererer med mer slingringsmonn enn den offentlige planen tyder på. En annen mulighet: Biden er Biden.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  California: Undrenes tid er ennå ikke forbi: LA Times har gitt sin støtte til den republikanske kandidaten til administrasjonsminister, Pete Peterson.

  Senatsmålinger:

  Alaska: En måling tatt opp for fagforeningen (og således nærmest for en demokratisk måling å regne) gir senator Mark Begich (D) en 39-34 ledelse på Dan Sullivan (R).

  Colorado: Suffolk finner Cory Gardner (R) med en 43-42 ledelse på senator Mark Udall (D). En demokratisk måling finner imidlertid Udall med en 48-46 ledelse.

  Iowa: Quinnipiac finner Joni Ernst (R) med en 50-44 ledelse over Bruce Braley (D).

  Louisiana: Gravis finner senator Mary Landrieu (D) i tet med en 43-30 ledelse på Bill Cassidy (R).

  Michigan: Vanguard finner Gary Peters (D) med en 45-38 ledelse over Terri Lynn Land (R).

  New Hampshire: New England College finner senator Jeanne Shaheen (D) med en 51-40 ledelse på Scott Brown (R).

  Guvernørmålinger:

  Alaska: En måling tatt opp for fagforeningen (og således nærmest for en demokratisk måling å regne) gir uavhengige Bill Walker en 33-25 ledelse over guvernør Sean Parnell (R).

  Colorado: Quinnipiac finner Bob Beauprez (R) med en 50-40 ledelse på guvernør John Hickenlooper (D). Suffolk finner imidlertid Hickenlooper i tet, med 43-41. En demokratisk måling finner Hickenlooper i tet med 51-47.

  Massachusetts: Martha Coakley (D) leder 41-34 over Charlie Baker (R) ifølge WBUR.

  Michigan: Vanguard finner guvernør Rick Snyder (R) med en 43-30 ledelse over Mark Schauer (D).

  Wisconsin: Marquette finner guvernør Scott Walker (R) i teten 49-46 over Mary Burke (D), mens Rasmussen finner Walker i tet med 48-46.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Marco Rubio posisjonerer seg i 2016-feltet med ny kritikk av Obamas utenrikspolitikk. Senator Marco Rubio (R-Florida) gikk hardt ut mot begge partier i går da han kritiserte dem for å ha støttet for mange kutt i forsvarsbudsjettet, og for å ha snudd ryggen mot den internasjonale scenen. Da Rubio talte foran en gruppe konservative i går kom han med kommentarer som gir tydelige indikasjoner på hans 2016-ambisjoner: «What is unfortunate is that too many leaders in both parties, including our president and some who aspire to be president, have shown they would rather wait for poll numbers to change than to demonstrate the leadership necessary to shape them.» Rubio annonserte deretter en fempunktsplan for å modernisere militæret, med fokus på bakketropper, marinen, flyvåpenet, etterretningskapasitet og ivaretagelse av krigsveteraner. Hallo, 2016.

  USAs lengstsittende uavhengige medlem av Kongressen vurderer som tidligere nevnt å stille i 2016. Den selverklærte sosialisten Bernie Sanders (I-Vermont) hintet nok en gang til et 2016-kandidatur under National Journal/CNN-arrangementet ‘Politics on Tap’ natt til onsdag norsk tid. Senator Sanders, som er 73 år gammel, er såpass populær i Vermont at det demokratiske partiet ikke har stilt mot hans uavhengige kandidatur i hverken 2006 eller 2012. Natt til torsdag sa Sanders, som har gått hardt ut mot Citizens United-saken og USAs voksende inntektsulikheter, at «den eneste måten noen med min politikk kan bli valgt på er ved å sette sammen en enestående grasrotkampanje.» Sanders understrekte at han av økonomiske grunner nok ikke kan stille som uavhengig kandidat, og at han vurderer å stille i den demokratiske nominasjonskampen. Sanders sikter seg på mange måter inn på et Ron Paul-aktig kandidatur, med Howard Dean-undertoner. Sanders’ angrep fra venstre og hans motstand mot de kontroversielle valgkampfinansieringslovene kan bli brysom for Hillary Clinton, men Sanders blir ikke president. Han kan derimot sette sitt preg på nominasjonskampen, og det er ikke bare bare.

  Al Gore om 2016: «(klimafornektelse) vil være ekstremt skadelig for en republikansk kandidat.» Tidligere visepresident, tapende presidentkandidat og fredsprisvinner Al Gore uttalte i går at klimadebatten har endret seg siden 2012, og at en republikansk kandidat som fornekter menneskeskapt klimaendring vil få problemer med moderate velgere. Gore legger samtidig til at han tviler på at en «pro-climate»-kandidat kan trekke det lengste strået på republikansk side. I 2012 var det bare tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman (R) som åpent snakket om menneskeskapte klimaendringer i den republikanske nominasjonskampen. Denne humoristiske tweeten fra Huntsman, som forørvrig var gjest på sesongåpningen av «Real Time with Bill Maher» på fredag, slo ikke an med de konservative kreftene i partiet i forkant av nominasjonskampen i 2012:

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Republicans Will Need to Sweep to Hold Onto Senate Majority in 2016» av Emily Schultheis (National Journal): «Looking ahead to 2016, when Republicans will face a tough Senate map of their own, the margin by which the GOP wins the Senate this fall is just as important as whether or not they win it in the first place. «You’ve got to make hay while the sun shines,» said GOP strategist Brad Todd. The map looks almost equally fraught for Republicans in 2016, which party operatives readily acknowledge: The GOP must defend 24 seats, compared with just 10 for Democrats.» LINK

  TIL SLUTT:

  Som vi meldte i Valgsnacks på tirsdag valgte talk show-verten Bill Maher seg representant John Kline (Minnesota-2. distrikt) som vinner av hans «Flip A District»-kampanje. Maher kommer dermed til å bruke mye av høsten på å drive valgkamp mot Kline, som han mener står for alt som er galt med Washington, D.C., og Det republikanske partiet generelt. Dette betyr at Maher vil ta store mengder penger, samt hans megafon opp til distriktet i en serie arrangementer for å fyre opp Klines motstandere. Mahers produsent fortalte Politico at Maher ikke vil støtte opp rundt Klines motkandidat, demokraten Mike Obermueller, men heller tale rett til distriktet. Kline svarte med å sende en mail til hans støttespillere hvor han kaller Maher for Obermuellers nye ‘campaign manager’. Det er uvisst hvordan Mahers kampanje vil slå ut i et tilsynelatende trygt distrikt for den konservative Kline, men det er utvilsomt grunn til å følge med på det kommende sirkuset rundt MN-2!


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Statsviter og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. Politisk journalist i Nettavisen. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også