Mer

  Morgenkaffen tirsdag 16. september: Ebola, ISIS og lobbyisme, 49 dager før mellomvalget

  God morgen! Det er tirsdag, 49 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «They’re trying to get you to check your brain at the door, start foaming at the mouth. The last thing they want you to do is think.»

  Tidligere president Bill Clinton om Det republikanske partiet og det kommende mellomvalget.

  #AMPOL-NYTT

  Obama-administrasjonen lanserer en ny offensiv for å bekjempe Ebola-epidemien i vest-Afrika. Mer enn 2.400 mennesker har foreløpig dødd av epidemien, og det skal nå sende enda mer penger, utstyr og personell. Detaljer, og bakgrunn.

  Denne uken skal utredningskomiteen for terrorangrepet i Benghazi, Libya (11. september 2012) ha sin første offentlige høring. Dette skjer nesten to år etter at fire amerikanere ble drept, inkludert den amerikanske ambassadøren. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton kommer til å bli nevnt, og det blir spennende å se hvordan hun takler det denne gangen.

  Twitter nei fra Iran. Det har vært innledet samtaler med Iran om deltakelse i en mulig koalisjon mot ISIS, men det ser ikke ut som Ayatollah Ali Khamenei ønsker å være med. Mandag startet møtene i Paris som skal gi svarene på hvem som skal være med i koalisjonen, men Irans leder takket nei til å bli med via Twitter. Fox News har mer.

  New York Times setter fokus på valgoppslutning. Demokratene og uavhengige velgere er de som er dårligst til å møte opp ved mellomvalg til Kongressen. Sammenlignet med presidentvalg er det vanlig med omtrent 10% lavere deltakelse i mellomvalgene. En undersøkelse gjort av demokratene viser at bare 1/3 har tenkt til å stemme i år. Det lover godt for republikanerne, som sitter med de beste kortene for å vinne flertallet også i Senatet.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Indiana: Tidligere guvernør og senator Evan Bayh (D) vil ikke prøve å vinne tilbake guvernørvervet i 2016.

  Minnesota: Den kontroversielle komikeren og talkshowverten Bill Maher har valgt seg Minnesotas 2. kongressdistrikt som det setet han skal pøse inn penger i for å prøve å vippe det. Avgjørelsen synes merkelig for undertegnede og flere politiske kommentatorer, siden svært få tror demokratene klarer å slå ut kongressmann John Kline (R), særlig i et mellomvalgår.

  Senatsmålinger:

  Arkansas: Gravis finner Tom Cotton (R) med en 47-43 ledelse på senator Mark Pryor (D).

  Delaware: Senator Chris Coons (D) leder 49-24 over Kevin Wade (R) ifølge Rasmussen.

  Georgia: Landmark finner Michelle Nunn (D) med en 46-43 ledelse på David Perdue (R).

  Hawaii: Rasmussen finner senator Brian Schatz (D) med en 60-28 ledelse på Cam Cavasso (R).

  Illinois: Senator Dick Durbin (D) leder 55-32 mot Jim Oberweis (R) ifølge en måling fra Chicago Tribune.

  Michigan: Ifølge Mitchell har Gary Peter (D) en 43-41 ledelse på Terri Lynn Land (R).

  Minnesota: Senator Al Franken (D) leder 49-36 over Mike McFadden (R), ifølge Mason-Dixon.

  New Hampshire: CNN finner senator Jeanne Shaheen (D) og Scott Brown (R) likt, 48-48, mens Rasmussen har Shaheen i tet 48-42. En demokratisk måling gir Shaheen ledelsen 51-43, mens en republikansk måling gir Brown ledelsen 46-44.

  New Mexico: Senator Tom Udall (D) leder 51-38 over Allen Weh (R), ifølge Albuquerque Journal.

  North Carolina: To ny målinger er sluppet; Elon University finner senator Kay Hagan (D) i tet med 45-41 over Thom Tillis (R), mens American Insights har henne i ledelsen med 43-34.

  Guvernørmålinger:

  Arkansas: Gravis finner Asa Hutchinson (R) med en 46-42 ledelse på Mike Ross (D).

  Maine: Ifølge en måling PPP har gjort for en demokratvennlig gruppe tar kongressmann Mike Michaud (D) 43% mot 42% for guvernør Paul LePage (R). Uavhengige Eliot Cutler tar 11%.

  Michigan: Ifølge Mitchell har guvernør Rick Snyder (R) en 46-41 ledelse over Mark Schauer (D).

  Minnesota: Guvernør Mark Dayton (D) leder 45-33 over Jeff Johnson (R) ifølge Mason-Dixon.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Nyhetsbildet i USA preges av Hillary Clintons besøk til Iowa, og hintene i retning av at hun ønsker å stille som presidentkandidat i 2016. NBC News stiller spørsmålet om noen egentlig kan utfordre henne som demokratenes presidentkandidat i 2016. (Mer om det her). Store deler av partiet er allerede på hennes side, og det virker som hun både har de rette støttespillerne politisk, de rette medarbeidere, og meget gode muligheter til å samle inn nok penger. Flere vurderer helt klart å stille, men Clinton sitter med de desidert beste kortene.

  Kolleger og tidligere medarbeidere av visepresident Joe Biden har tidligere annonsert en samling av «Biden alumni.» Samlingen skal nå være utsatt, grunnet for stor etterspørsel. Det er ingen hemmelighet at Biden ønsker å stille igjen i 2016, men meningsmålingne gir ikke akkurat grunn til optimisme. Hillary Clinton står i veien.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  Dagens utvalgte artikkel er Adam Bersteins «Lobbyist, Lawyer Thomas H. Boggs dead at 73» i Washinton Post. Flere aviser skriver om Boggs’ bortgang, og vektlegger hans betydning for utviklingen av moderne lobbyisme i amerikansk politikk. Det sies at Boggs rakk flere fundraisere på én kveld, og Berstein portretterer en mann som visste det meste om hvordan Washington egentlig fungerer. «The best lobbyist in Washington is a member of Congress who agrees with you and is willing to lobby for you,” skal Boggs tidligere ha uttalt. Les artikkelen her.

  Les også:

  «Obama sliter med utenriksoppslutningen, 50 dager før mellomvalget» av George Gooding (AmerikanskPolitikk.no): «Ifølge Pollsters gjennomsnitt av meningsmålinger er 55 % av amerikanere misfornøyd med president Obamas håndtering av utenrikspolitikken. Misnøyen har aldri vært høyere. Hva skjedde?» LINK

  TIL SLUTT

  Senatsvalget i Kentucky er årets mest omtalte race i amerikanske medier. Her ser du hvorfor:

  49923

  Se reklamefilmen, og reklamefilmen den er inspirert av, her.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Ingeborg Tennes
  Ingeborg Tennes
  Masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også