Mer

  Morgenkaffen mandag 15. september: Hillary og høystakker i Iowa, ISIS-snakk i Washington

  God morgen! Det er mandag, 50 dager igjen til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Then, of course, there’s that other thing. It is true I am thinking about it. But for today, that is not why I’m here. I’m here for the steak! … It’s really great to be back, let’s not let another seven years go by.»

  Hillary Clinton til 10.000 Iowa-demokrater på senator Tom Harkins 37. og siste «steak fry» i Indianola, Iowa. Det leser du mer om her, og under 2016-nytt.

  #AMPOL-NYTT

  New York Times melder at dommere utnevnt av demokratiske presidenter nå utgjør et flertall av dommerne i de føderale ankedomstolene. En av hovedårsakene er Senatets nye regler om at man ikke kan filibustre slike kandidater, noe som i løpet av de siste 20 årene hadde gitt en stadig tregere prosess. Flere kommentatorer mener at de mer liberale domstolene kan bli den mest varige arven etter Obama-administrasjonen, ved siden av helsereformen.

  President Obamas stabssjef Denis McDonough var på FOX News Sunday for å forsvare presidentens strategi mot den Islamske staten i Irak og Syria (ISIS*). Han gjorde sitt ytterste for å unngå å si noe om mulig bruk av amerikanske bakkestyrker, og understreket at «boots on the ground» vil være irakiske og syriske, støttet av amerikansk luftmakt og etterretning. Han trakk også fram at det er helt nødvendig å få andre regionale makter involvert i å knekke ISIS.

  Planen har blitt møtt med skepsis blant pensjonerte militære, eksperter, og de fleste republikanere. John Boehner (R-Ohio, 8.distrikt) uttalte at en F-16 ikke er en erstatning for en strategi. Saftigst var tidligere CIA-direktør general Michael Hayden, som uttalte at luftmakt er som tilfeldig sex: det synes å gi tilfredsstillelse uten forpliktelse, men har heller få varige konsekvenser.

  McDonough fokuserte på sin side på at USA kun vil få 1400 rådgivere i Irak, og at de ikke har planer om å øke det med det første. Han festet mye lit til syriske opprøreres evne til å stå imot både ISIS og Assad, noe senator Lindsey Graham (R-South Carolina) svarte at kunne funket dersom man hadde støttet dem for tre år siden. Det er neppe realistisk nå, mener Graham. Graham ser for seg at man behøver minst 5 000 amerikanske soldater i samarbeid med lokale styrker, for å lykkes.

  En snodig tradisjon er i ferd med å gå mot slutten, nemlig at mange regler i Senatet holdes hemmelig for offentligheten. Kunnskap om disse reglene har vært essensiell lektyre, og er samlet i en 380 siders håndbok. Det sies at blant annet senatoren som i mange år dirigerte sørstatenes kamp mot borgerrettigheter i senatet, Dick Russell (D-Georgia) leste i den daglig, som andre leste Bibelen. Nå har USA Today offentliggjort boken på sine nettsider, og en talsmann for Senatets regelkomite sier de vurderer å gjøre neste utgave offentlig. Representantenes hus har hatt sin online i åresvis.

  Hvem er på listen? President Barack Obama har en gruppe av innflytelsesrike skribenter som han pleier diskré kontakt med for å gi dem en forståelse av hvordan han tenker foran viktige beslutninger. Huffington Post har fått tak i listen fra et møte før hans ISIS-tale, og den synes å romme bortimot alle de viktigste sentrum-venstre skribentene i de politiske magasinene, samt et par av hans favoritt-republikanere.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Kansas: Distriktsanklager Chad Taylor (D) vil få saken sin hørt av delstatens Høyesterett på tirsdag, i et siste forsøk på å komme seg av stemmeseddelen.

  Senatsmålinger:

  Alaska: En måling tatt opp for demokratene viser senator Mark Begich (D) i tet med 45-40 over Dan Sullivan (R).

  Georgia: Atlanta Journal finner David Perdue (R) med en 45-41 ledelse på Michelle Nunn (D), mens InsiderAdvantage finner Perdue med en 50-40 ledelse.

  Iowa: CNN finner meget jevnt løp, med Bruce Braley (D) med 49% og Joni Ernst(R) med 48%.

  Louisiana: En demokratisk måling viser senator Mary Landrieu med en 47-32 ledelse på Bill Cassidy (R).

  New Hampshire: Senator Jeanne Shaheen (D) leder med 48-41 på Scott Brown (R).

  Guvernørmålinger:

  Colorado: Guvernør John Hickenlooper (D) leder 45-43 på Bob Beauprez (R) ifølge SurveyUSA.

  Florida: En måling tatt opp for industribedrifter i Florida gir guvernør Rick Scott (R) en 43-40 ledelse på Charlie Crist (D). En måling fra SurveyUSA gir Scott en knappere 45-44 ledelse, mens Rasmussen finner Crist i tet med 42-40.

  Georgia: Atlanta Journal finner guvernør Nathan Deal (R) med en 43-42 ledelse på Jason Carter (D), mens InsiderAdvantage finner Deal i tet med 44-40.

  Hawaii: Rasmussen finner David Ige (D) med 40%, Duke Aiona (R) med 39% og Mufi Hannemann (uavh.)med 10%.

  Illinois: Chicago Tribune er ute med en sjokkmåling som viser guvernør Pat Quinn (D) i tet 48-37 over Bruce Rauner (R).

  New Mexico: Albuquerque Journal finner guvernør Susana Martinez (R) med en 54-36 ledelse på justisminister Gary King (D).

  Ohio: Columbus Dispatch finner guvernør John Kasich (R) med en 59-29 ledelse på Ed Fitzgerald (D).

  Texas: En intern måling for Wendy Davis (D) viser at hun ligger under 46-38 for Gregg Abbott (R).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Etter 40 år i Kongressen for Iowa, 30 av dem som senator, takker senator Tom Harkin (D-Iowa) av i januar. Fra 1972 har Harkin Steak Fry vært en viktig del av Iowa politikken, der mange håpefulle demokrater har møtt aktivister og potensielle velgere fra delstaten som starter nominasjonssirkuset. I år var Hillary og Bill Clinton trekkplasteret, men Bill måtte stå over kjøttet på grunn av helseproblemer. Det var Bills fjerde steak fry (1992, 1996, 2003, 2014), og Hillarys andre (2007, 2014). Det var heller ikke mye kjøtt på beinet i talene, som naturlig nok fokuserte mest på senator Harkins lange karriere. Signalet som sendes med oppmøtet er imidlertid det viktigste. De neste par ukene kommer også visepresident Joe Biden (allerede denne uken), Marylands guvernør Martin O’Malley (D), senator Bernie Sanders (I-Vermont) og senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts). Hillary har nominasjonen i lommen, men hun får utfordrere. I høst kommer hun til å reise mye rundt for å støtte demokrater på valg, noe som vil hjelpe både dem og henne, og også skape godvilje blant partifeller i Kongressen. Det kan komme godt med i 2015 og 2016, og i 2017 og i årene som følger dersom hun skulle vinne.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  HillarySteak

  «Hillary Clinton prøver igjen: Hallo, Iowa!» av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): «Hillary Clintons første stopp på veien til Verdens Mektigste By er Iowa. På søndag var hun tilbake der alt gikk galt.» LINK

  Reportasje: «Det startet i Arkansas: Hillary Clintons lange vei til Det hvite hus» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): Vi tok turen til Arkansas, der Clintonsagaen startet, og til Iowa, der det neste kapitlet skrives…» LINK

  «Paul Ryan: ‘I Call This Getting Wienermobiled’» av Jim Rutenberg (New York Times): Representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), Mitt Romneys visepresidentkandidat som leder budsjettkomiteen i Huset, har gitt ut bok. I den anledning har han et uformelt lite intervju med New York Times. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også