Mer

  Morgenkaffen torsdag 11. september: Alt du trenger å vite om Obamas tale, i kjølvannet av en rekordlav #urix måling

  God morgen! Det er torsdag, det er tretten år siden 9/11, 54 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «That means I will not hesitate to take action against ISIL in Syria as well as Iraq. This is a core principle of my presidency; if you threaten America, you will find no safe haven.»

  President Barack Obama under sin TV-sendte tale til nasjonen i går kveld. Du ser den her:

  #AMPOL-NYTT

  Kl. 03:00 norsk tid talte president Obama til nasjonen fra Det hvite hus. Presidenten la fram en firedelt plan for å takle terrororganisasjonen ISIL, også kjent som ISIS og IS. Carl Straumsheim, en av våre to menn i Washington, dekket talen på Twitter (@AmPolitikk), og har oppsummert hovedpunktene i en artikkel du finner på forsiden.

  Talen skisserte fire hovedpunkter i kampen mot ISIL. Del 1 er en systematisk kampanje av luftangrep, noe som følger opp de over 150 luftangrepene USA allerede har fullført mot ISIL. Del 2 er å støtte de irakiske bakketroppene. Derfor sender Obama 475 såkalte ‘service members’ til Irak. Den tredje fasen er at Obama skal lede et møte i FNs sikkerhetsråd om to uker for å øke mobiliseringen i det internasjonale samfunnet. Den siste fasen er å fortsette den humanitære støtten til de gruppene som har blitt berørt av ISIL. Obama understreket at det ikke vil bli brukt amerikanske bakketropper i denne operasjonen. Han beskrev den som en anti-terrorkampanje som kan bli langvarig, ikke som en krig eller en humanitær intervensjon.

  Etter å ha presentert ISIL-planen, som ikke inneholdt noen overraskelser, var det duket for snakk om amerikansk eksepsjonalisme fra Obama. Etter å ha nevnt 9/11 og den økonomiske krisen, sa presidenten følgende: «Despite these shocks, through the pain we felt, and the grueling work required to bounce back, America is better positioned today to seize the future than any other nation on earth.» USAs universiteter, industrien (spesielt bilindustrien), økt energiselvstendighet og økt sysselsetning ble nevnt som grunner til optimisme. Obama supplementerte dette ved å si at det eneste konstante i en usikker verden er USAs villighet til å lede, og at de tar dette lederansvaret på alvor.

  Hva er så USAs rolle i verden, i følge nattens Obama-tale? «America, our relentless blessings bestows an enduring burden. But as Americans we welcome our responsibility to lead. From Europe to Asia, from the far reaches of Africa to the war-torn capitals of the Middle-East; we stand for freedom, for justice, for dignity. These are values that have guided our nation since its founding. Tonight I ask for your support in carrying that leadership forward.»

  Washington Posts Chris Cillizza har kort oppsummert sine tanker om talen her.

  Rekordlav oppslutning om Obamas utenrikspolitikk. Før president Barack Obama ga høstens kanskje viktigste tale, kom Wall Street Journal og NBC News ut med en fersk meningsmåling som viser at kun 32 prosent er fornøyd med presidentens håndtering av utenrikspolitikken, det laveste nivået siden Obama ble president. Noen stikkord: Utviklingen i Ukraina, Israel, Syria, og Irak. Denne måling er kulimasjonen av disse hendelsene, samt noen uheldige uttalelser anngående ISIL. Målingen viser også at Obamas generelle approval rating er nede på 40 prosent. Gjennomsnittet av målingene ligger på 41.6 prosent, i følge RealClearPolitics.com.

  Hva mener folket USA bør gjøre overfor ISIL? I undersøkelsen til Wall Street Journal og NBC News kommer det fram at 61 prosent mener det er i USAs nasjonale interesse å gå til militære angrep mot ISIL i Irak og Syria. 40 prosent føler dette burde begrenses til bare luftangrep, 34 prosent føler det burde inkludere bakketropper (!), og kun 15 prosent mener at en militær aksjon bør unngås. Målingen viser også at 47 prosent føler seg mindre trygge enn før 9/11, mens kun 26 prosent føler seg tryggere. Henrettelsene av de amerikanske journalistene har tilsynelatende spilt en viktig rolle i å forme opinionen den siste tiden.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Alaska: Republikaner Dan Sullivan fikk tirsdag støtte fra Alliansen, en fagforening innen energisektoren som ikke har gitt offentlig støtte til en kandidat på 20 år.

  California: Senator Barbara Boxer (D) vil neppe ta gjenvalg i 2016, melder lokalpressen. Hun har knapt samlet inn penger hittil. Blant mulige erstattere nevnes viseguvernør Gavin Newsom, justisminister Kamala Harris, tidligere LA-borgermester Antonio Villaraigosa, facebooktopp Sheryl Sandberg, og milliardær Tom Steyer.

  Senatsmålinger:

  Georgia: David Perdue (R) leder 47-44 over Michelle Nunn (D) ifølge SurveyUSA.

  Kentucky: En intern måling for Alison Lundergan Grimes (D) gir henne en 43-42 ledelse over senator Mitch McConnell (R). Republikanske Magellan finner imidlertid McConnell med en 50-42 ledelse.

  Michigan: Kongressmann Gary Peters (D) leder 47-37 på Terri Lynn Land (R) ifølge SurveyUSA.

  New Jersey: Senator Cory Booker (D) har en solid 42-29 ledelse på Jeff Bell (R) ifølge FDU. Stockton finner Booker i tet med 49-36.

  South Dakota: Ifølge SurveyUSA har Mike Rounds (R) 39%, Rick Weiland 28%, og uavhengige Larry Pressler 25 %.

  Virginia: Newport University finner senator Mark Warner (D) med en 53-31 ledelse på Ed Gillespie (R).

  Guvernørmålinger:

  Connecticut: Utfordrer Tom Foley (R) leder 46-40 på guvernør Dan Malloy (D) ifølge Quinnipiac.

  Georgia: Guvernør Nathan Deal (R) leder 45-44 over Jason Carter (D) ifølgeSurveyUSA.

  Michigan: Guvernør Rick Snyder leder 44-42 på Mark Schauer (D) ifølgeSurveyUSA.

  Andre verv:

  Michigan justisminister: Bill Schuette (R) leder 40-38 over Mark Totten (D).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hillary kommer best ut av ny måling. Ingen overraskelse, med andre. I følge den samme WSJ/NBC-målingen som ble nevnt tidligere ligger Hillary Clinton foran de potensielle 2016-motstanderene Marco Rubio (R-Florida), Rand Paul (R-Kentucky) og Jeb Bush (tidl. Guvernør, R-Florida). 43 prosent har et positivt syn på den tidligere førstedamen og senatoren fra New York, mens 41 prosent har en negativ oppfatning. For Rubio ligger begge tallene på 21 prosent, 23 prosent er positive til Paul, mot 24 prosent negative. For Bush er tallene 22-30. Det er altså bare Hillary som kommer positivt ut av undersøkelsen, men Hillarys dominerende navngjennkjennelse gjør at det hele må tas med en klype salt. 37 prosent var usikker eller visste ikke hvem Marco Rubio var, for Rand Paul var det 24 prosent usikre, mens hele 32 prosent hadde et nøytralt syn på Jeb Bush, som ikke har hatt et offentlig verv siden januar 2007.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «How ‘Establishment’ Republicans Got the Candidates They Wanted» av Emily Cahn og Abby Livingston (Roll Call): Det er ingen hemmelighet at Tea Party-bølgen i 2010 har skremt det republikanske lederskapet i Washington, D.C., da mange av disse representantene viste seg å være uforutsigbare og vanskelig å kontrollere. Det er ikke uten grunn at det å tape et lokalt primærvalg mot en kandidat fra ytre høyre har fått et eget uttrykk; ‘getting primaried’. Hvis vi ser bort fra tidligere majoritetsleder i huset Eric Cantor har republikanerne klart å unngå denne trenden i 2014: «Earlier this year, House Republicans had 12 potential problems that stood in the way of extending their majority. […] But when primary season concluded Tuesday, House Republicans had essentially run the table with their party’s picks, nominating the strongest general-election candidate in nearly every hot race in 2014. […] For the National Republican Congressional Committee, this started by sticking with its long-standing policy of publicly staying out of primaries. That policy contrasts with the Democratic Congressional Campaign Committee, which took sides in this primary cycle.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også