Mer

  Morgenkaffen onsdag 10. september: Signaler om at det ikke blir noen ISIL-avstemning i Kongressen

  God morgen! Det er onsdag, 55 dager igjen til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «When he makes his speech on Wednesday…it’s important that [Obama] says what his overall strategy is. Don’t give specifics to the enemy, let them think we’re going to stay there for 50 years and use every weapon that we have. Don’t be putting limits on what we’re going to do. Whatever limits he wants to put, fine, but don’t announce it to the world and don’t announce it to our enemies.»

  Kongressmannen Peter King (R-New York), sitert av CNN, om kveldens ISIL-tale fra president Obama. Obama taler til nasjonen fra klokken 03.00 natt til torsdag norsk tid. New York Times melder at Obama kommer til å annonsere at han er klar til å utvide den luftmilitære operasjonen mot ISIL til også å omfatte Syria.

  #AMPOL-NYTT

  CNN melder at det sannsynligvis ikke blir noen avstemning i Kongressen for å godkjenne en militæraksjon mot ISIL. Mellomvalget nærmer seg, og mange anser en avstemning som meget risikabelt i innspurten. President Obama ønsker på sin side å ha Kongressen i ryggen før det tas ytterligere steg overfor ISIL. CNNs Dana Bash rapporterer imidlertid at representanter fra begge partier anser en avstemning som usannsynlig. Dette er langtifra avgjort, og Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) er blant dem som ønsker en avstemning.

  Republikanerne i Representantenes hus godkjente i går litt under halvparten av pengene Det hvite hus ville gi for å kjempe Ebola epidemien i Vest-Afrika. Huset godkjente $40 millioner for å bekjempe epidemien, midler som skal fordeles mellom Centers for Disease Control (CDC) og Biological Advanced Research and Development Authority (BARDA). Det hvite hus hadde foreslått å sette av $88 millioner dollar til kampen mot Ebola. Så langt har over 2000 mennesker død i regionen som følge av sykdommen.

  Medlemmer av 9/11-kommisjonen legger skylden for ISILs vekst og fremgang i Irak og Syria, på Kongressen, som de mener ikke tok trusselen alvorlig nok. I et intervju med The Hill sier kommisjonens tidligere viseformann at Kongressen burde ha implementert forslagene de kom med for 10 år siden. Det påpekes også at Kongressen burde ha godkjent Obamas forespørsel i juni om å bruke $500 millioner på å støtte moderate opposisjonsgrupper i Syria. «You don’t go on a five-week vacation if you think the threat to the United States is imminent. Or, at least, I hope you don’t,” sier den tidligere viseformannen, tidligere kongressmann Lee Hamilton (D-Indiana). “Individuals can be right or be wrong in their assessment, but the institution of the Congress clearly has not stepped up to the plate,” legger han til. “They’ve been reactive to what the president has said. They’ve put forth nothing. They’ve done nothing.”

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Et utvalg av dagens Valgsnacks, servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Resultatene fra årets siste primærvalg finnes her: Delaware, Massachusetts, New Hampshire, New York og Rhode Island.

  En kjapp oppsummering av de viktigste valgene:

  I Delaware tok forretningsmann Kevin Wade den republikanske senatsnominasjonen.

  I Massachusetts vant Martha Coakley den demokratiske guvernørnominasjonen med bare 42 % av stemmene. Kongressmann John Tierney ble slått ut av veteran Seth Moulton i det demokratiske primærvalget, og dette distriktet flyttes til trolig demokratisk.

  I New Hampshire nominerte republikanerne tidligere Massachusetts-senator Scott Brown til Senatet, mens Frank Guinta og Marilinda Garcia vant kongressnominasjonene.

  I New York ble guvernør Andrew Cuomo renominert, men han tok bare 63%. Kathy Hochul ble nominert til viseguvernør.

  I Rhode Island tok finansminister Gina Raimondo den demokratiske guvernørnominasjonen. Borgermester Allan Fung den republikanske.

  Nebraska: Viseguvernør Levon Heidemann trakk seg fra vervet tirsdag, samt fra vervet som guvernørkandidat Pete Ricketts‘ medkandidat. Heidemann hadde blitt beskyldt for å ha dyttet sin søster i en krangel på morens rom i august, og en dommer hadde gitt ham besøksforbud. Det er for sent å endre stemmeseddelen, men Ricketts har alt plukket avtroppende delstatsrevisor Mike Foley til å erstatte Heidemann.

  Senatsmålinger:

  Michigan: PPP finner Gary Peters med sin hittil største ledelse på Terri Lynn Land; 43-36.

  North Carolina: En intern måling for demokratene har senator Kay Hagan (D) med en 48-45 ledelse på Thom Tillis (R).

  Guvernørmålinger:

  Florida: PPP finner Charlie Crist (D) med en 42-39 ledelse på guvernør Rick Scott (R).

  Kansas: SurveyUSA har Paul Davis (D) med en 47-40 ledelse på guvernør Sam Brownback (R).

  Maine: Rasmussen finner kongressmann Mike Michaud (D) i tet med 43% mot 39% for guvernør Paul LePage (R) og uavhengige Eliot Cutler på 15%. Som jeg har sagt utallige ganger: Cutler må opp på 20-tallet, ellers er denne delstaten tapt for republikanerne.

  Michigan: PPP finner guvernør Rick Snyder (R) ganske likt med Mark Schauer (D); 43-42.

  Ohio: Guvernør John Kasich (R) leder 46-27 over Ed FitzGerald (D) i følge Buckeye.

  South Carolina: PPP har målt for det demokratiske partiet og finner guvernør Nikki Haley (R) med en 50-50 ledelse på Vince Shaheen (D).

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hvilken effekt har tiltalen mot Texas-guvernør Rick Perry (R) dersom han stiller i 2016? Et CNN-panel er enige om at Perry har muligheten til å «spinne» tiltalen i sin favør, ettersom han «bare» er tiltalt for å misbruke sin veto makt. Se diskusjonen her.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The propaganda war Obama is losing» av Josh Gerstein (Politico): «Officials and outside experts say an essential part of fighting ISIL, Al Qaeda and similar groups is undercutting their propaganda on social media and elsewhere, while identifying and dissuading Americans and foreigners who might be considering travel to join up with such groups or — even worse — trying to emulate them at home.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også