Mer

  De siste primærvalgene

  De fem siste primærvalgene i 2014 går av stabelen i natt. Teknisk sett er det et primærvalg som foregår i Louisiana på valgnatten 4. november, men jeg kommer til å behandle Louisiana sammen med resten av valgene som foregår den natten. Nattens delstater er Delaware, Massachusetts, New Hampshire og Rhode Island; i tillegg er det primærvalg for delstatsvervene i New York. Du kan følge opptellingene i linkene til Associated Press nedenfor.

  Delaware

  I Delaware kjemper ingeniør Carl Smink og forretningsmann Kevin Wade om den republikanske nominasjonen til et bunnsolid demokratisk senatssete.

  chip flowers
  Politisk død: Chip Flowers

  Tre av seks delstatsverv velges i 2014, og to av dem har primærvalg. Finansminister Chip Flowers (D) trakk seg fra valgkampen i august pga beskyldninger om seksuell trakassering, men står fortsatt på stemmeseddelen. Han fikk fra før en tøff utfordring fra tidligere guvernørrådgiver Sean Barney, som nå er sikret nominasjonen.

  Republikanerne stiller med advokat Ken Simpler og forretningskvinne og tidligere viseguvernørkandidat Sher Valenzuela.

  Delstatsrevisor Tom Wagner er den eneste republikaneren i et delstatsverv i Delaware. For demokratene stiller advokat Brenda Mayrack og regnskapsfører Ken Matlusky.

  Massachusetts

  Massachusetts er en delstat som er tungt dominert av demokratene. Allikevel er det få interessante primærvalg her.

  Delstatssenator Katherine Clark holdt det 5. distriktet for demokratene med 66% i et suppleringsvalg i desember 2013. Lege Sheldon Schwartz utfordrer henne internt i år.

  ma6-john-tierney
  Utrygg: John Tierney

  Demokraten John Tierny i det 6. distriktet får intern utfordring fra advokatene Marisa DeFranco og John Devine, veteran Seth Moulton og ingeniør John Gutta. Moulton har nesten like mye penger som Tierny, men med tre andre til å splitte anti-Tiernyvelgerne går det nok mot renominasjon, selv om en Moulton-seier trolig vil gjøre distriktet tryggere.

  I det 9. distriktet stiller fire republikanere: Biolog Mark Alliegro, advokatene John Chapman og Dan Shores, samt forretningsmann Vincent Cogliano.

  Guvernør Deval Patrick tar ikke gjenvalg, og på demokratisk side stiller justisminister Martha Coakley, finansminister Steve Grossman og tidligere helserådgiver for Obamaadministrasjonen, legen Don Berwick. Coakley har (bla. i kraft av å være mest kjent) ledet på målingene, men Grossman har samlet inn nok penger til å være konkurransedyktig, og fikk partiets offisielle støtte på konventet i sommer.

  På republikansk side stiller 2010-kandidat Charlie Baker, som får symbolsk motstand fra Tea Party-aktivist Mark Fisher.

  Viseguvernøren nomineres separat, og vervet står for tiden tomt. For demokratene stiller bystyremedlem Leland Cheung, tidligere kongressrådgiver Steve Kerrigan og non-profittdirektør Mike Lake.

  Finansminister Grossman stiller til guvernør og tre demokrater kjemper om jobben: Delstatsrepresentant Tom Conroy, delstatssenator Barry Finegold og tidligere bystyremedlem Deb Goldberg.

  Også justisminister Coakley går for opprykk, og her kjemper advokat Maura Healey og tidligere delstatssenator Warren Tolman om å få erstatte henne.

  New Hampshire

  New Hampshire er kjent for kraftige svingninger i stemmegivningen, og republikanerne håper delstaten skal gå deres vei i år. Det er primærvalg til samtlige verv, alle på republikansk side.

  NH Scott Brown
  Har han mer hell i New Hampshire? Scott Brown

  Senatsvalget har det minst interessante primærvalget, siden nominasjonen her er avklart. Republikanerne kommer til å nominere tidligere Massachusetts-senator Scott Brown, som imidlertid får intern konkurranse fra en skokk mer eller mindre ukjente kandidater: Entreprenør Gerard Beloin, kunstner Robert D’Arcy, forretningsmann Miro Dziedzic, dataingeniør Mark Farnham, Bob Heghman, butikkeier Walter Kelly, advokat Andy Martin, tidligere delstatssenator Jim Rubens og tidligere senator Bob Smith. De to sistnevnte har samlet inn nok til å drive egne kampanjer, men det ville være en sensasjon om ikke Brown tar dette greit.

  I det 1. kongressdistriktet stiller universitetsansatte Dan Innis, tidligere kongressmann Frank Guinta, som tapte setet i 2012, bystyremedlem Brendan Kelly og forretningsmann Everett Jabour for republikanerne. Dette er tippet å bli en kamp mellom Innis og Guinta, med sistnevnte som favoritt.

  I det 2. distriktet stiller republikanerne med tidligere delstatsrepresentant Jim Lawrence, delstatssenator Gary Lambert, tidligere bystyremedlem Mike Little og delstatsrepresentant Marilinda Garcia. Her blir det nok først og fremst en kamp mellom Lambert og Garcia. Sistnevnte har fått sterk støtte fra Club for Growth.

  Til sist har vi guvernørvervet, der guvernør Maggie Hassan (D) utfordres internt av libertarianer og radiovert Ian Freeman og sivilingeniør Cleci Terro. Hun skal være bombesikker på renominasjon.

  Fire republikanere stiller; forretningsmann Walt Havenstein, Daniel Greene, legeassistent Jonathan Smolin og aktivist Andrew Hemingway. Her er Havenstein partiapparatets favoritt og har samlet inn mest penger, men Hemingway kan også vinne.

  New York

  New York avholder, som eneste delstat, separate nominasjonsvalg for føderale verv og delstatsverv. Fire delstatsverv skal besettes, men det er primærvalg kun for to av dem; til guvernør og til viseguvernør

  NY-Andrew-Cuomo
  Machiavelli: Andrew Cuomo

  Guvernør Andrew Cuomo (D) er trygg mot advokat og jusprofessor Zephyr Teachout, men mange progressive aktivister er misfornøyde med det de oppfatter som en sentrumslinje fra guvernøren og ikke minst det politiske maktspillet Cuomo bedriver. Også komiker og aktivist Randy Credico stiller.

  Viseguvernør Bob Duffy tar ikke gjenvalg, og Cuomo har valgt tidligere kongresskvinne Kathy Hochul til erstatter. Hun utfordres av musiker Nenad Bach og jusprofessor Tim Wu, som har alliert seg med Teachout. NY Times valgte for øvrig å ikke gi sin formelle støtte til noen av de demokratiske guvernørkandidatene, og backet Wu som viseguvernør.

  Det demokratiske partiapparatet er bekymret for at progressive velgere kan komme til å nominere Wu for å gi en smekk til guvernør Cuomo, siden Wu har vært en meget høylytt kritiker av Cuomos sentrumslinje. En Cuomo-Wu seier ville gjøre de neste fire årene sure for Cuomo.

  Rhode Island

  Rhode Island har et par interessante primærvalg til delstatsvervene, mens de føderale vervene enten er avklarte eller så trygge at nominasjonene er uinteressante.

  I det 1.kongressdistriktet er David Cicilline (D) trolig trygg mot veteran Matt Fecteau. På republikansk side kjemper finanskonsulent Cormick Lynch og student Stan Tran om nominasjonen.

  RI Gina Raimondo
  Går for opprykk: Gina Raimondo

  Guvernør Lincoln Chafee (I/D) har gjort seg mektig upopulær, og trekker seg etter en periode. Han ble valgt som uavhengig, men har siden gått inn i det demokratiske partiet.

  Her er et av kveldens mest spennende primærvalg, mellom advokat og sønn av en tidligere senator, Clay Pell; finansminister Gina Raimondo og borgermester Angel Taveras. I tillegg stiller entreprenør Todd Giroux. Taveras og til en viss grad Pell tilhører den progressive fløyen, mens Raimondo har lagt seg ganske klart i sentrum.

  Republikanerne ser ut til å gå for borgermester Allan Fung, men han får uventet tøff konkurranse fra forretningsmannen Ken Block, som inntil nylig ledet sitt eget moderate parti.

  Viseguvernør Elizabeth Roberts kan ikke stille igjen, og for demokratene stiller borgermester Dan McKee, delstatsrepresentant Frank Ferri og administrasjonsminister Ralph Mollis.

  Tidligere kongressrådgiver Catherine Taylor og aktivist Kara Young stiller for republikanerne.

  Administrasjonsminister Ralph Mollis kan ikke stille på ny og forretningsmann Guillaume de Ramel og tidligere assisterende administrasjonsminister Nellie Gorbea stiller for demokratene.

  Finansminister Raimondo sikter som nevnt mot guvernørvervet og tidligere finansminister og tapende guvernørkandidat i 2010, Frank Caprio, og investor Seth Magaziner kjemper om den demokratiske nominasjonen.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også