Mer

  Morgenkaffen mandag 8. september: En haug med målinger, og Obama gjør seg klar til å tale til nasjonen om ISIL

  God morgen! Det er mandag, 57 dager igen til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «[T]his is not going to be an announcement about U.S. ground troops. This is not the equivalent of the Iraq war. What this is is similar to the kinds of counter-terrorism campaigns that we’ve been engaging in consistently over the last 5-6-7 years.»

  President Barack Obama til Chuck Todd om sin ISIL-strategi på NBCs «Meet the Press.»

  #AMPOL-NYTT

  Kan beslutningstagere i Washington stole på tenketankene, spør New York Times. Stadig flere amerikanske tenketanker får støtte fra andre land, som forsøker å påvirke amerikanske beslutninger, og Norge trekkes fram som en av de større aktørene. Institusjoner som Center for Global Development og Brookings har konsultert med det norske utenriksdepartementet om hvordan de skal gå frem for å påvirke Kongressen og Det hvite hus. Dette kan ifølge The Times være brudd på føderale lover om utenlandsk påvirkning, og bidrar til at grensen mellom forskning og lobby-virksomhet blir mer uklar.

  President Barack Obama gjestet i går NBCs «Meet the Press», der Chuck Todd hadde sin debut som programleder. Ikke overraskende var ISIL/ISIS første sak på programmet (Obama sier ISIL, NBC bruker ISIS, mens de fleste norske medier opererer med IS). Presidenten har tidligere fått kritikk for at han «ikke hadde en strategi ennå» for å takle ISIL, på tross av å ha fått jevnlige briefinger om organisasjonen det siste året. I gårsdagens intervju snakket han om at kampen mot ISIL vil bli ført på samme måte som man har gjort kontraterror de siste 5 årene, gjennom bruk av amerikansk luftmakt, etterretning og droner, men med lokale tropper på bakken. Irak vil allikevel bli et langt større prosjekt enn f.eks Jemen har vært, og han vil derfor gå til Kongressen for å få det nødvendige mandatet. Obama holder en tale om dette temaet på onsdag. Presidenten indikerte også mer aktiv støtte til den Frie syriske hæren, som har lidd store tap både mot ISIL og det syriske Assad-regimet, og som blant annet Hillary Clinton kritiserte han for å forsømme.

  Det er ikke bare i utenrikspolitikken Obama møter kritikk fra sine egne. I intervjuet sa Obama at han ikke vil bruke «executive orders,» presidentens mulighet til å instruere det føderale embetsverket uavhengig av Kongressen, i innvandringspolitikken før mellomvalget. Obama benektet at dette var gjort for ikke å ramme demokrater på valg, og hevdet at utsettelsen skyldes behovet for at folket forstår strategien og hensikten med reformen fullt ut før han handler. Ifølge Washington Post er latino-aktivister svært skuffet. De mener at motet Obama-administrasjonen har vist overfor homofile og fagforeninger, er helt fraværende når det gjelder spansktalende. Det er ventet at Obama vil styrke grensekontrollen og raske deporteringer, og prioritere ned kontroller innad i USA, når han omsider handler.

  CBS’ «Face the Nation» argumenterte senator Marco Rubio (R-Florida) for at man må bombe raffineriene som kontrolleres av ISIL i Syria. Ifølge Rubio kan man ikke knekke organisasjonen uten at man også bomber i Syria. Foreløpig er det ikke mange republikanere som har trukket inn Syria — selv om det åpenbart er en viktig del av bildet — og senator Ted Cruz (R-Texas) er blant dem som har uttrykt skepsis. Rubio var også glad for at Obama foreløpig ikke vil bruke «executive orders» i innvandringsspørsmålet. Rubio mener man kan få en mye bedre og mer varig løsning gjennom en avtale i Kongressen, et standpunkt han deler med senator Dianne Feinstein (D-California), slik hun uttalte det på CNNs «State of the Union.»

  Tidligere sikkerhetsrådgiver og utenriksminister Henry Kissinger var også på «Face the Nation» i forbindelse med sin nye bok, og Kissinger snakket blant annet om ISIL. Hans oppfatning var at drap på amerikanere må gi en reaksjon som gjør det klart at en slik taktikk har reelle kostnader. Når det gjelder Putin mente han at nøkkelen var en løsning hvor Ukraina ikke blir oppstykket, vesten ikke fremstår som svak, og hvor Russland ikke blir ydmyket. På lengre sikt er det mye bedre å ha Russland i det internasjonale system enn som en outsider, mener Kissinger. Han indikerte at han har hatt lite kontakt med Obama-administrasjonen, med unntak av Hillary Clinton da hun var utenriksminister. Hillary har på sin side skrevet en svært rosende anmeldelse i Washington Post, og virker ha mye til felles med den gamle realisten Kissinger.

  Sommerferien er over for Kongressen, og The Hill skriver at mange folkevalgte, i forbindelse med opptøyene i Ferguson, har blitt bekymret over militariseringen av politiet. Siden 1990 har det amerikanske forsvaret overført eldre utstyr til politiet gjennom program 1033, og dette har økt i senere år. Nå vil mange i Kongressen ha færre granatkastere og pansrede kjøretøy i politiets hender. Høringene er et demokratisk prosjekt, men senator Rand Paul (R-Kentucky) er en av republikanerne som sier han vurderer å støtte reformer.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Kansas: Administrasjonsminister Kris Kobach (R) har plassert senatskandidaten Chad Taylor (D) tilbake på stemmeseddelen igjen med den begrunnelse at Taylor ikke hadde oppfylt lovens krav til grunner for å trekke seg. Demokratene vil ta saken til rettsapparatet. Gode nyheter for republikanernes sittende senator Pat Roberts.

  Huset: Det amerikanske handelskammeret har dype lommer og støtter normalt republikanske kandidater, men i noen tilfeller gir de penger til demokratiske kongressmenn. I år gir de støtte til blant andre Jim Costa i Californias 12 distrikt, Scott Peters i Californias 52., Kyrsten Sinema i Arizonas 9., John Barrow i Georgias 12. og Henry Cuellar i Texas 28.

  New Jersey: Avtroppende kongressmann Rush Holt (D) vil ikke utelukke at han kommer til å stille til guvernør i 2017.

  Senatsmålinger:

  Alaska: En ny måling fra Alaska gir Dan Sullivan (R) en overraskende 42-31 ledelse over senator Mark Begich (D). Ved første øyekast er det eneste merkelige ved målingen at 59% av respondentene er menn; normalt skal kvinner være i knapt flertall i de fleste delstater. Med tanke på at republikanerne har større støtte blant menn, vil dette bety at ved en kjønnsmessig vekting er de to kandidatene omtrent likt.YouGov har Sullivan med en 44-38 ledelse.

  Arkansas: CNN finner kongressmann Tom Cotton (R) med en knapp 49-47 ledelse på senator Mark Pryor (D). Sistnevnte svarte umiddelbart med å offentliggjøre en intern måling som viste ham med en 45-43 ledelse. Marist finner imidlertid Cotton med en 45-40 ledelse, mensYouGov har Cotton med en 43-39 ledelse.

  Colorado: Rasmussen finner senator Mark Udall (D) med en 44-42 ledelse på kongressmann Cory Gardner (R). Marist gir Udall et større forsprang med 48-42, mens YouGov har Udall med en 46-43 ledelse.

  Delaware: Delaware har ikke avholdt primærvalg ennå, men YouGov har stilt senator Chris Coons (D) opp mot republikaner Kevin Wade og finner førstnevnte med en 48-35 ledelse.

  Georgia: YouGov har David Perdue (R) med en 47-41 ledelse på Michelle Nunn (D).

  Hawaii: YouGov har senator Brian Schatz (D) med en 60-27 ledelse på Cam Cavasso (R).

  Idaho: YouGov har senator Jim Risch (R) med en 59-25 ledelse på advokat Nels Mitchell (D).

  Illinois: YouGov har senator Dick Durbin (D) med en 50-38 ledelse på delstatssenator Jim Oberweis (R).

  Iowa: YouGov har kongressmann Bruce Braley (D) med en 44-42 ledelse på delstatssenator Joni Ernst (R).

  Kansas: YouGov har senator Pat Roberts (R) med en 47-35 ledelse på demokrat Chad Taylor. Uavhengige Greg Orman synes ikke å ha vært inkludert i målingen.

  Kentucky: Marist har mindretallsleder Mitch McConnell (R) med en 47-39 ledelse på administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes (D).YouGov har McConnell i føringen med 47-42.

  Louisiana: YouGov har kongressmann Bill Cassidy (R) i føringen med 38-36 på senator Mary Landrieu (D).

  Massachusetts: YouGov har senator Ed Markey (D) med 53-28 over Frank Addivinola (R). Dette er noe underlig, siden republikanernes eneste kandidat til nominasjonen heter Brian Herr.

  Maine: Senator Susan Collins (R) leder 58-26 over Shenna Bellows (D) i følge YouGov.

  Michigan: YouGov har Terry Lynn Land (R) med en 43-42 ledelse på kongressmann Gary Peters (D).

  Minnesota: YouGov har senator Al Franken (D) med en 49-41 ledelse på Mike McFadden (R).

  Mississippi: YouGov har senator Thad Cochran (R) med en 46-31 ledelse på Travis Childers (D).

  Montana: YouGov har kongressmann Steve Daines (R) med en 53-35 ledelse på delstatsrepresentant Amanda Curtis (D).

  Nebraska: YouGov har Ben Sasse (R) med en 56-30 ledelse på Ben Domina (D).

  New Hampshire: Ifølge republikanske POS har senator Jeanne Shaheenen knapp 44-41 ledelse på tidligere senator Scott Brown (R). YouGovhar Shaheen med en 47-41 ledelse.

  New Jersey: YouGov har senator Cory Booker (D) med en 52-37 ledelse på Jeff Bell (R).

  New Mexico: YouGov har senator Tom Udall (D) i tet med 54-36 på Allen Weh (R).

  Oklahoma: I det ordinære senatsvalget har YouGov senator Jim Inhofe(R) med en 60-28 ledelse over Matt Silverstein (D).

  Oklahoma: I suppleringsvalget til senatet har YouGov kongressmann James Lankford (R) en 61-28 ledelse på delstatssenator Connie Johnson (D).

  Oregon: I følge Rasmussen leder senator Jeff Merkley (D) 48-35 på kirurg Monica Wehby (R). YouGov har Merkley i tet med 51-39.

  Rhode Island: YouGov har senator Jack Reed med en 52-32 ledelse påMark Zaccaria (R).

  South Carolina: I det ordinære senatsvalget har YouGov senatorLindsey Graham (R) med en 42-29 ledelse på delstatssenator Brad Hutto (D). Den tidligere republikanske finansministeren Thomas Ravenel tar 8%.

  South Carolina: YouGov har senator Tim Scott (R) med en 54-33 ledelse på Joyce Dickerson (D).

  Tennessee: YouGov har senator Lamar Alexander (R) med en 47-32 ledelse på George Ball (D).

  Texas: YouGov har senator John Cornyn (R) med en 55-34 ledelse på David Alameel (D).

  Virginia: YouGov har senator Mark Warner (D) med en 51-39 ledelse på Ed Gillespie (R).

  West Virginia: YouGov har kongresskvinne Shelley Moore Capito (R) i ledelsen med 55-32 over administrasjonsminister Natalie Tennant (D).

  Wyoming: YouGov har senator Mike Enzi (R) i tet med 66-21 over Charlie Hardy (D).

  Guvernørmålinger:

  Arkansas: Marist finner Asa Hutchinson (R) med en 48-39 ledelse på Mike Ross (D).

  Florida: Mason -Dixon har målt og finner guvernør Rick Scott (R) med en 43-41 ledelse på Charlie Crist (D).

  Colorado: Marist finner guvernør John Hickenlooper (D) med 43-39 ledelse på Bob Beauprez (R).

  Massachusetts: Den siste målingen av det demokratiske primærvalget for Boston Globe viser justisminister Martha Coakley med en 43-23 ledelse på finansminister Steve Grossman.

  Oklahoma: Guvernør Mary Fallin (R) leder 50-32 over delstatsrepresentant Joe Dorman (D) i følge en måling fra Sooner.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Endelig er den her! Første episode av podkasten vår! Første episode: «Hillary, Hillary, Hillary!«. Redaktør Are Tågvold Flaten og Helene Megaard snakker om Hillary og den lange veien til Det hvite hus.

  Podkasten er tilgjengelig på iTunes, Stitcher, og Soundcloud. Hva venter du på?

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Bob McDonnell stolte på systemet — og tapte» av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): «Bob McDonnell, Virginias tidligere guvernør, kunne ha sluppet en flau rettssak. I stedet stolte han på at systemet ville vise ham samme barmhjertighet som han gjorde som guvernør.» LINK

  «Why Democrats Can’t Win the House» av Nate Cohn (New York Times): Er du en av dem som lurer på hvordan demokratene klarer å gjenvelge Obama med god margin, men ikke har nubbsjans i Representantens hus? Da er denne artikkelen noe for deg. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også