Mer

  Stalltips for september: Republikansk senat fra 2015

  STALLTIPS-senatet-hoved-september

   

  De oppdaterte stalltipsene for september gir republikanerne et knapt 52-48 flertall i Senatet fra og med januar 2015.

  Endringene fra juni er at Mississippi er oppgradert fra trolig til trygt republikansk og Montana fra svakt til trygt. Kansas er skjøvet ned fra trygt til svakt republikansk.

  På demokratisk side er Oregon og Virginia flyttet fra trolig til trygt demokratisk. Styrkeforholdet mellom partiene er det samme.

  Bakgrunn:

  I år er 36 senatorer i 34 delstater på valg; normalt skulle det bare vært avholdt 33, men det er suppleringsvalg på Hawaii og i South Carolina, der guvernøroppnevnte senatorer må foran velgerne. I tillegg blir det et ekstra åpent sete i Oklahoma. Av de 64 setene som ikke er på valg er 34 demokratiske og 30 republikanske.

  Kategoriene:

  Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

  Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

  Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre partiet.

  Toss-ups er for pingler.

  Stalltips-Senatet-seter-september

  D-SVAK

  Jeg har følgende fire stater som svakt demokratiske; alle holdes av demokrater i dag: Colorado, Iowa, Michigan og New Hampshire.

  Colorado: Senator Mark Udall (D) kommer til å måtte slite kraftig, nå som kongressmann Cory Gardner har tatt den republikanske nominasjonen.

  Gardner er konkurransedyktig på målingene, til tross for at det er gravd frem noen saker han har flip-floppet på. Dette setet kan fort vippe til svakt republikansk.

  Iowa: Her har vi et åpent sete, der demokratenes veteran Tom Harkin forsvinner etter 40 år i Kongressen. Demokratene stiller med kongressmannen Bruce Braley (1. distrikt), som har gjort flere blundere og ikke riktig kommet på offensiven hittil.

  Republikanerne nominerte delstatssenator Joni Ernst med 56% i et primærvalg med fire motstandere, og hun har så langt vist seg som en habil kandidat. Imidlertid er det ting hun kan angripes for dersom Braley får sving på kampanjen sin, og han har alt begynt å stille inn skytset, så foreløpig holder jeg demokratene som knappe favoritter her.

  Michigan: Mangeårig senator Carl Levin (D) trer av, til tross for at han ville vært garantert gjenvalg. Demokratenes kandidat er kongressmann Gary Peters (14. distrikt), som representerer deler av Detroit. Distriktet hans har en majoritet svarte velgere, og Detroit er ikke akkurat blitt mer populært blant delstatens øvrige velgere etter alt det økonomiske rotet der de siste årene.

  Administrasjonsminister Terry Lynn Land stiller for republikanerne. Hun har samlet inn overraskende bra med penger, men har også virket usikker når hun har blitt presset på politikk. Hun har også klart å lage den hittil mest negativt omtalte tv-reklamen i årets valgkamp. Dette setet har tidligere vært det som sterkest kvalifiserer som «tossup», men det har gått klart i demokratenes favør i løpet av sommeren.

  New Hampshire: «The Live Free or Die State» er en delstat som ofte svinger kraftig mellom republikansk og demokratisk. Den har imidlertid gått litt til venstre de siste årene, og tidligere guvernør Jeanne Shaheen (D) skal i utgangspunktet være favoritt til gjenvalg her. Det ser nå ut til at republikanerne nominerer tidligere Massachusetts-senator Scott Brown, noe som kan gjøre dette litt mer interessant. Brown har tatt innpå litt på de aller siste målingene, og inntil videre anser jeg dette setet som svakt demokratisk.

  Disse fire delstatene er allerede demokratiske. Med det sagt: Jeg anser det som usannsynlig at demokratene erobrer en eneste republikansk stat i 2014.

  R-SVAK

  Jeg har følgende fem stater som svakt republikanske; alle utenom Kansas holdes i dag av demokrater: Alaska, Arkansas, Kansas, Louisiana og North Carolina.

  Alaska: Senator Mark Begich (D) har en svært vanskelig oppgave foran seg. Republikanerne nominerte tidligere justisminister og direktør for delstatens naturressurser, Dan Sullivan, og han har alt et lite forsprang på målingene. Jeg tror delstatens republikanske natur vil gjøre seg stadig mer gjeldende, og med mindre Sullivan tabber seg helt ut, tror jeg denne staten snart vil bli vippet opp til trolig republikansk.

  Arkansas: Senator Mark Pryor (D) er i store problemer, og han prøver å fossro unna president Obama og helsereformen. Selv om han har kommet mer på offensiven, og til og med har ledet på noen målinger i sommer, tror jeg Arkansas er blitt for republikansk, som tidligere nevnte Alaska. Republikanerne stiller med kongressmann og veteran Tom Cotton.

  Kansas: Setet burde være trygt for senator Pat Roberts (R), men han fikk hard konkurranse om den republikanske nominasjonen. Roberts sliter også med beskyldninger om at han ikke bryr seg nok om delstaten sin (han har blant annet ikke et eget hus i staten). Demokratenes kandidat, fylkesanklager Chad Taylor, trakk seg denne uken, noe som presumtivt styrker den uavhengige kandidaten Greg Orman, men det er fortsatt tvil om Taylor hadde muligheten til å trekke seg juridisk sett, og om demokratene i så fall må nominere en erstatter.

  En PPP-måling fra tidligere i sommer ga Orman en 43-33 ledelse i et 1-1 valg mot Roberts, men hypotetiske situasjoner er alltid annerledes enn faktiske situasjoner. Delstaten endres fra trygt til svakt republikansk, men jeg avventer før jeg eventuelt endrer vurderingen i Kansas ytterligere.

  Louisiana: Delstaten har et spesielt valgsystem; dersom ingen kandidater tar over 50 % i november, blir det en ny runde i desember. Senator Mary Landrieu (D) har alt sittet i tre perioder, men aldri tatt mer enn 52 % av stemmene. Denne gangen er elektoratet mer polarisert enn noen gang, og Landrieu kommer til å slite mot den republikanske kandidaten, kongressmann Bill Cassidy (6. distrikt). Dette kommer nok til å gå til en valgrunde nr. 2, men stadig flere målinger viser at Landrieu kommer til å tape denne gangen.

  North Carolina: «The Tar Heel State» har gått fra ganske trygt republikansk, til en vippestat i presidentvalg, mye på grunn av president Obama. Senator Kay Hagan (D) vippet ut senator Elizabeth Dole (R) i det demokratiske brakvalget i 2008, men hun ligger dårlig an på meningsmålingene. Hun er ikke i nærheten av å vekke den type entusiasme som nok er nødvendig for å få tilstrekkelig med svarte velgere opp av sofaen i november.

  Republikanerne nominerte den eneste valgbare kandidaten, delstatsrepresentant Thom Tillis. Delstatsforsamlingen er ikke just populær i North Carolina, men Tillis bør klare å etablere et normalt, republikansk kandidatur, og vinne dette.

  D-TROLIG

  Den eneste delstaten som trolig går demokratisk er Minnesota.

  I Minnesota tar senator Al Franken (D) gjenvalg. Han ble valgt med syltynn margin over republikaneren Norm Coleman i 2008, og ble faktisk ikke sverget inn før utpå sommeren 2009. Republikanerne har nå samlet seg om forretningsmannen Mike McFadden, som vel er valgbar, men ikke mye mer. Det eneste som kan redde McFaddens kandidatur er det nasjonale politiske klimaet.

  R-TROLIG

  Jeg har disse to statene som trolig republikanske; Georgia og Kentucky. Begge er republikanske fra før.

  Georgia: Senator Saxby Chambliss (R) avstår fra gjenvalg, og forretningsmann David Perdue vant den republikanske nominasjonen. Demokratene stiller med en uprøvd kandidat som dog har et sterkt navn; Michelle Nunn, datter av tidligere senator Sam Nunn (D-Georgia, 1972-97). Perdue har rykket litt fra på de fleste målingene, og jeg tror Nunn skal få alvorlige problemer med å komme på offensiven i denne konservative staten.

  Kentucky: Senator Mitch McConnell (R), minoritetslederen i Senatet, vant ganske knusende i primærvalget, og retter nå alt skytset mot demokratenes kandidat, administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes. Målingene viser at McConnell fortsatt er lite populær, men det ser ut til at han klarer å samle partiet bak seg og gjøre dette til et valg mellom sine verdier og Obamas. Da går han tross alt seirende ut i Kentucky.

  D-TRYGG

  Jeg regner ni seter som trygge for demokratene: Delaware, Hawaii, Illinois, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, Oregon, Rhode Island og Virginia.

  Delaware: Senator Chris Coons (D) bør sitte trygt når han går for sin første fulle periode. Republikanerne nominerer sin kandidat 9. september.

  Hawaii: Trygg for senator Brian Schatz (D), som såvidt slo kongresskvinne Colleen Hanabusa i det demokratiske primærvalget. Republikanerne nominerte tidligere delstatsrepresentant Cam Cavasso.

  Illinois: Delstaten kunne vært konkurransedyktig under ideelle forhold, men senator Dick Durbin (D) møter altfor svak motstand fra delstatssenator Jim Oberweis, som bare såvidt slo en helt ukjent utfordrer i primærvalget. Trygt gjenvalg for demokratenes 2. mann i senatslederskapet.

  Massachusetts har funnet tilbake til sine demokratiske røtter, og senator Ed Markey (D) er klar for sin første seksårsperiode. Republikanerne har alt nominert bystyremedlem Brian Herr, som kommer til å bli gruset i november.

  New Jersey har også en senator på jakt etter sin første, fulle periode – Cory Booker (D). Republikanerne nominerte den politiske konsulenten Jeff Bell, som tapte senatsvalget i 1978 og nominasjonen i 1982. Denne delstaten har vært «fool’s gold» for republikanerne lenge.

  New Mexico holder jeg også for å være trygg for demokratenes mann, senator Tom Udall. Republikanerne nominerte forretningsmannen Allen Weh, som vel har penger, men ikke så mye annet. Han skal uansett ikke være i stand til å true senator Udalls gjenvalg.

  Oregon er en moderat demokratisk stat, og senator Jeff Merkley (D) kunne fått problemer mot den rette republikaneren. Lege Monica Wehby vant nominasjonen, men har så langt ikke vist seg i stand til å utnytte at helsereformen forblir en hovedsak, og at delstatens lokale problemer har vært enda større enn med det nasjonale systemet. Denne staten er nå trygg for demokratene.

  Rhode Island er bunnsolid så lenge senator Jack Reed (D) tar gjenvalg, og det gjør han også. Tidligere delstatspartiformann Mark Zaccaria stiller for republikanerne.

  Virginia er normalt en vippestat, men er trygt demokratisk i år. Her stiller den meget populære senatoren og tidligere guvernøren Mark Warner (D) til gjenvalg, og han kommer til å vinne klart over tidligere føderale partiformann (og Mitt Romney-rådgiver) Ed Gillespie, som er republikanernes kandidat.

  R-TRYGG

  Jeg regner femten seter som trygge for republikanerne: Alabama, Idaho, Maine, Mississippi, Montana, Nebraska, to i Oklahoma, to i South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia og Wyoming. Montana, South Dakota og West Virginia er i dag demokratiske.

  Alabama: Senator Jeff Sessions (R) er alt gjenvalgt. Han har ingen demokratiske utfordrere og påmeldingsfristen er ute.

  Idaho er trygg for senator Jim Risch (R). Demokratene stiller med advokat Nels Mitchell.

  Maine: Her definerer jeg nå den moderate republikaneren Susan Collins som trygg; hun er personlig populær og selv ikke de mest ihuga demokratene tror lenger at hun kan trues av partiets kandidat, Shenna Bellows, som er tidligere direktør for borgerrettsorganisasjonen ACLU i delstaten.

  Mississippi er såpass republikansk at det skal ekstremt mye til før en demokrat blir konkurransedyktig her. Senator Thad Cochran (R) vant en syltynn seier i det republikanske primærvalget, men det var nok og han er nå klar for enda en seksårsperiode. Demokratenes kandidat er tidligere kongressmann Travis Childers, som vel er en av en håndfull demokrater som kan vinne her under optimale forhold, men som knapt driver valgkamp etter at Cochran ble renominert.

  Montana er en stat som går republikansk i presidentvalg, men som frustrerende nok for republikanerne fortsetter å velge demokrater år etter år til Senatet. Senator Max Baucus (D) ble ambassadør til Kina, og viseguvernør John Walsh ble oppnevnt til å erstatte ham. Han ble i utgangspuktet nominert for den ordinære seksårsperioden, men måtte trekke seg da det ble kjent at han hadde plagiert en masteroppgave.

  Erstatteren, delstatsrepresentant Amanda Curtis, er på det nærmeste marxist, noe som neppe vil gå veldig bra i Montana. Republikanerne har nominert kongressmann Steve Daines, en forretningsmann som har gjort det ganske skarpt i politikken og som med den siste skandalen kan forberede seg på seks år i Senatet. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Nebraska: Republikanerne nominerte universitetspresident Ben Sasse, som av mange anses som en kommende stjerne i partiet. Demokratene stiller med advokat David Domina.

  Oklahoma er en erkekonservativ stat og republikaneren James Inhofe er trygg på gjenvalg mot forsikringsselger Matt Silverstein. Delstaten har dessuten et suppleringsvalg der kongressmann James Lankford (5. distrikt) kommer til å gjøre kort prosess med delstatssenator Connie Johnson.

  South Carolina: Senator Lindsey Graham (R) vinner gjenvalg mot delstatssenator Brad Hutto. Også denne delstaten har et suppleringsvalg, der den guvernøroppnevnte senatoren Tim Scott (R) må vinne de to siste årene av forgjenger Jim DeMints embetsperiode. Det skal gå greit mot fylkesråd Joyce Dickerson.

  South Dakota er en stat med samme historie som Montana, bare enda mer republikansk i presidentvalg. I det siste har delstaten dog gått klart til høyre. Da senator Tim Johnson (D) erklærte at han ikke tok gjenvalg var dette i praksis en gevinst for republikanerne. Tidligere kongressrådgiver Rick Weiland har ikke nubbsjangs mot tidligere guvernør Tim Rounds (R). De to republikanerne som stiller som uavhengige kandidater tar ikke nok stemmer fra ham til at dette lenger er et utsatt sete, og jeg anser det nå som trygt republikansk. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Tennessee er enda en konservativ sørstat der demokratene sliter med å finne kandidater; de nominerte til slutt advokaten Gordon Ball. Det betyr trygt gjenvalg for Lamar Alexander (R).

  Texas forblir utenfor rekkevidde for demokratene i noen år til. Demokratene nominerte den velstående, men noe sleske tannlegen David Alameel. Trygt gjenvalg for senator John Cornyn.

  West Virginia er en delstat som har gått fra trygt demokratisk til sterkt republikansk i presidentvalg og konservative demokrater erstattes fortløpende av republikanere nedover i rekkene på delstatsnivå. Senator Jay Rockefeller tar ikke gjenvalg, og demokratene nominerte et av sine sterkeste navn, administrasjonsminister Natalie Tennant. Hun møter imidlertid en av delstatens mest populære politikere, kongresskvinne Shelley Moore Capito (2. distrikt). Tennant er en middels sterk kandidat, men har ligget etter på målingene med 15-20%, og dette valget er i praksis over. Dette setet er en republikansk gevinst.

  Wyoming er veldig republikansk i senatsvalg og plukket sist en demokrat i 1970. Trygt gjenvalg for Mike Enzi (R) mot demokratenes kandidat, Charlie Hardy.

  For å oppsummere:

  Jeg tror i skrivende stund at republikanerne er favoritter i syv delstater som i dag holdes av demokratene; fire svake og tre sikre:

  STALLTIPS-senatet-flippes-september

  Det gir et knapt 52-48 republikansk flertall i Senatet fra januar 2015.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også