Mer

  Morgenkaffen torsdag 4. september: Obama på NATO-besøk i Europa på en dag dominert av utenriksnyheter

  God morgen! Det er torsdag, 61 dager igjen til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «When people harm Americans, we don’t retreat, we don’t forget, we take care of those who are grieving, and when that’s finished, they should know — we will follow them to the gates of hell, until they are brought to justice, because hell is where they will reside.»

  Visepresident Joe Biden om terrorgruppen ISIL, under en tale på et marineverft utenfor Portsmouth, New Hampshire.

  #AMPOL-NYTT

  President Barack Obama er i Wales for å delta på NATO-toppmøtet, men tidligere i går var han i Estland, der president Toomas Hendrik Ilves har uttalt sin bekymring over Vladimir Putins intensjoner i Øst-Europa. De to holdt en samlet pressekonferanse hvor både Russlands omtalte våpenhvile med Ukraina, og tirsdagens nye ISIL-henrettelse av den amerikanske journalisten Steven Sotloff, ble tatt opp. Hva angår situasjonen på Krimhalvøya nevnte Obama at Kreml ikke alltid har stått ved sine tidligere våpenhviler, men at han nå ser en mulighet, og avventer Russlands oppfølging. På spørsmål om ISIL og situasjonen i Irak, sa Obama at USA ikke vil la seg true, og at de forferdelig handlingene mot amerikanske borgere bare vil styrke deres vilje til å bekjempe terroristene.

  Har Obama endelig en ISIL-strategi? Forrige torsdag fikk Obama spørsmål om hva som var hans plan for å håndtere ISIL, og etter å ha svart «We don’t have a strategy yet», haglet kritikken mot Det hvite hus. Under pressekonferansen i Tallin, derimot, hadde Obama et svar å kommer med: «Our objective is clear, and that is to degrade and destroy ISIL so that it is no longer a threat, not just to Iraq, but also the region and to the United States.» Senere i pressekonferansen sa presidenten at strategien innebærer å marginalisere ISIL til de er redusert til en håndterbar størrelse. Det er fortsatt uklart nøyaktig hva dette innebærer, men natt til onsdag fikk vi et lite tegn: Obama sendte 350 nye militærpersonell til Irak. Disse skal ikke stå for aktiv krigføring, men vil i stedet enten ta for seg sikkerhetsroller, eller militærrådgivning.

  Konservative krefter i Senatet jobber nå for å gi Obama den «lovlige autoriteten han trenger for å gå til luftangrep mot Syria.» Roll Call melder at representant Frank Wolf (R-Virginia, 10. distrikt) i går offentliggjorde en uttalelse hvor han skriver at han vil introdusere et lovforslag som vil legge grunnlaget for potensielle militærangrep mot ISIL. Ifølge Wolf vil denne loven gjøre slutt på all tvetydighet angående presidentens mulighet, samt Kongressens støtte, til å lede en USA-styrt koalisjon for å bryte opp eller tilintetgjøre ISIL. Dette vil evt. skje når Kongressen samles igjen neste uke. Prominente republikanere som senatorene Lindsey Graham (R-South Carolina) og John McCain (R-Arizona) har tidligere kritisert Obama-administrasjonen for å være for forsiktig i sin håndtering av ISIL. McCain kom ut så sent som i går og sa at Kongressen burde vurdere å autorisere bruk av militærmakt.

  Medianytt: Michael Bloomberg tar igjen over styringen av Bloomberg, melder New York Times. 6. oktober lanseres det en godbit som vi kommer til å skrive mer om: Bloomberg Politics, ledet av Mark Halperin og John Heilemann, med Dave Weigel med på laget.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Representantenes hus: En «Battleground Poll» måling fra George Washington University gir republikanerne en 46-42 ledelse på den generiske stemmeseddelen. Ifølge en av målerne står republikanerne nå sterkere enn på samme tidspunkt i knallåret 2010.

  Kansas: Demokratenes senatskandidat i Kansas, fylkesanklager Chad Taylor trekker seg fra valget og har bedt administrasjonsdepartementet i delstaten om at hans navn skal bli strøket fra stemmeseddelen. Målingene har vist at senator Pat Roberts (R) er truet med en motstander, men står sterkere om motstanden er splittet. Taylor har i lang tid ligget på andreplass, men uavhengige Greg Orman har fått stadig større oppslutning, og har samlet inn mye mer penger og fåttstøtte av et stort antall moderate republikanere. Nå styrker Orman sine sjanser, og jeg justerer derfor dette valget fra trolig til svakt republikansk. Dersom uavhengige kandidater nå vinner i Alaska og Kansas, kan dette få betydning for hvordan partiene velger sine kandidater i stater eller områder hvor de tradisjonelt har stått svakt.

  Louisiana: Senator Mary Landrieu (D) får kritikk i en republikansk TV-reklame for å være for fastgrodd i Washington, D.C. Reklamen inneholder bla. klipp av DC-borgermester Vincent Grey (D), som erklærer Landrieu som DCs senator. Mer alvorlig er kanskje informasjonen om at Landrieu er registrert på sine foreldres adresse og ikke i noen egen bolig i hjemstaten. Den type manglende tilhørighet var med på å senke tidligere senator Richard Lugar i Indiana i 2012, og gjorde livet surt for Pat Roberts i primærvalget i Kansas i august.

  NY-11: Rettssaken mot kongressmann Michael Grimm (R), som er tiltalt for over tyve straffbare forhold, vil begynne 1. desember, altså etter valget.

  Senatsmålinger:

  Kentucky: Senator Mitch McConnell (R) leder 46-41 over Alison Lundergan Grimes (D) i en ny måling fra Rasmussen. CNN har McConnell i føringen med 50-46.

  Guvernørmålinger:

  Florida: Guvernør Rick Scott (R) leder 41-36 over Charlie Crist (D) ifølge en ny måling fra Tampa Bay Times. En måling fra SurveyUSA gir imidlertid Crist en 45-43 ledelse.

  Illinois: We Ask America finner at guvernørvalget har tetnet til litt. Republikaner Bruce Rauner leder nå 46-37 på guvernør Pat Quinn (D), mens ledelsen var på 14 prosentpoeng i juli.

  Massachusetts: En måling av det demokratiske primærvalget gir justisminister Martha Coakley en solid 52-20 ledelse på finansminister Steve Grossman. Coakley leder 41-32 over Charlie Baker (R), mens Grossman ligger under, 33-31.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Det er ikke mulig å komme seg unna utenrikspolitikk i dag, selv ikke hva anngår nyheter rundt presidentkandidatene om to år. Senator Rand Paul (R-Kentucky), som etter alle solemerker stiller som presidentkandidat i det republianske primærvalget, sa i et intervju med Associated Press at hvis han var president ville han kalt inn en samlet sesjon i senatet hvor han ville lagt fram argumenter for hvorfor ISIL er en trussel mot amerikansk sikkerhet, og at han ville ha søkt fullmakt fra kongressen til å bruke militærmakt for å knuse terrorgruppen. Dette er en overraskende uttalelse fra Paul, som er den sterkeste ikke-intervensjonisten i det republikanske feltet. Det er ingen hemmelighet at hans far, Ron Paul, hadde en utenrikspolitikk som ikke falt i smak hos det republikanske elektoratet, er det dette senatoren fra Kentucky prøver å styre unna?

  Visepresident Joe Biden drømmer helt klart om et tredje presidentkandidatur. Se dagens sitat øverst i saken (fra Portsmouth, New Hampshire).

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  Foto: Gage Skidmore
  Senator Marco Rubio (R-Florida) Foto: Gage Skidmore

  «Is Marco Rubio a Statesman or Just a Good Strategist?» av Josh Kraushaar (National Journal). Kraushaar anklager Sen. Marco Rubio (R-FL) for å være for strategisk i sine uttalelser, i stedet for å ta sjanser. Han skriver at Rubio er den republikaneren i det potensielle 2016-feltet som har kalibrert sine posisjoner på de viktigste sakene på best mulig måte, men at han verken har distansert seg nok fra sine motstandere eller tatt noen sjanser. På viktige områder som innvandring, utenrikspolitikk og nasjonale prøver har han klart å stille inn siktet perfekt, og han har tilpasset seg den konservative pulsen hver gang. Selv med alt dette i sin favør har har Rubios aksjer blandt velgerne stagnert over det siste året. Grunnen til dette, i følge National Journal, er hans trygge tilnærming til hver enkeltsak.

  Mulige 2016-rivaler som Paul Ryan (R-WI1) og New Jersey guvernør Chris Christie har brukt sommeren på å snakke om fattigdom, et uvanlig tema for prominente republikanere å ta for seg. Dette har gitt dem lederskapspoeng som følge av villigheten til å utfordre den konvensjonelle tankegangen i partiet. Rubio må dermed vise at han er mer statsmann enn strateg. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Statsviter og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. Politisk journalist i Nettavisen. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også