Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Louisiana

  Påmeldingsfristen gikk ut før forrige helg i Louisiana, som var den siste delstaten foran årets valg. Louisiana avholder i prinsippet ikke valg samtidig med alle andre i november; derimot arrangeres en første runde i nominasjonsvalget. Dersom en kandidat tar over 50% av stemmene er vedkommende valgt, hvis ikke går de to med flest stemmer til runde to den 6. desember. Siden alle partier stiller på samme stemmeseddel kan i teorien to fra samme parti gå videre.

  Det desidert viktigste som skjer i Louisiana i år er senatsvalget. Senator Mary Landrieu (D) kommer fra noe av et politisk dynasti i delstaten, men har aldri tatt mer enn 52% av stemmene de tre gangene hun har blitt valgt.

  LA-Mary-Landrieu
  Presses hardt: Mary Landrieu

  På republikansk side stiller man med kongressmann Bill Cassidy som av en del anses som for moderat. Hans hovedutfordrer er den dypt konservative veteranen Rob Maness, som imidlertid vaker langt bak på målingene.

  I tillegg til disse stiller også forretningsmann Thomas Clements for republikanerne og Wayne Ables, prest og borgerrettsforkjemper Raymond Brown, Vallian Senegal og William Waymire for demokratene.

  Det ventes at verken Landrieu eller Cassidy oppnår 50% i første runde, slik at dette valget avgjøres i desember. Delvis av denne grunn (republikanerne er gjerne sterkere desto lavere valgdeltagelsen er) holder jeg pt dette valget for svakt republikansk.

  I distrikt 1., som er det mest republikanske i delstaten, stiller Steve Scalise igjen, Han fikk nylig opprykk til assisterende innpisker for republikanernes partigruppe i Huset. For demokratene stiller veteran Lee Dugas og bonde Vinny Mendoza. Trygt republikansk.

  I distrikt 2, som er det eneste demokratiske i delstaten, stiller Cedric Richmond på ny. Her har ingen republikanere meldt seg, men Richmond utfordres av to andre demokrater; entreprenør Gary Landrieu, som stilte i primærvalget forrige gang, og Rufus Johnson.

  I distrikt 3 utfordres Charles Boustany (R) internt av lege Bryan Barrilleaux, som alt har meddelt at han ikke kommer til å drive valgkamp eller samle inn penger. Ingen demokrater stiller.

  I distrikt 4 stiller John Fleming (R) til gjenvalg. Justin Ansley stiller for demokratene. Trygt republikansk.

  la5-vance-mcallister
  Horebukken sikter mot gjenvalg: Vance McAllister

  Distrikt 5 får et artig valg. Kongressmann Rodney Alexander (R) gikk av i september 2012 og forretningsmannen Vance McAllister (R) vant overraskende suppleringsvalget med 60%, bla. fordi han fikk støtte fra den berømte familien bak realityserien «Duck Dynasty».

  Han har allerede rukket å gjøre skandale, idet han ble filmet av et sikkerhetskamera mens han klinte med kona til en tidligere valgmedarbeider. I utgangspunktet hadde han tenkt til å trekke seg, men nå han stiller allikevel til gjenvalg.

  Republikanske motkandidater er forretningsmennene Zach Dasher (en fetter av den kjente «Duck»-familien) og Harris Brown, advokat Jeff Guerriero, tidligere fylkesanklager Ed Tarpley, tidligere kongressmann Clyde Holloway og lege Ralph Abraham. Eneste demokrat er borgermesteren i Monroe, Jamie Mayo.

  Selv om de fleste velgerne i distriktet ikke i utgangspunktet kan tenke seg å stemme på McAllister har han allikevel nok tilhengere og et kjent nok navn til at han kan trekke flest stemmer. Dersom motkandidaten da blir demokrat Mayo, vil McAllister være klar for to nye år i DC. Uansett er distriktet så konservativt (R+15) at det skal svært mye til før en demokrat vinner her. Trygt republikansk.

  Det siste distriktet er det 6., som blir åpent fordi Bill Cassidy stiller til Senatet. De potensielle erstatterne på republikansk side er veteran Bob Bell, delstatssenator Dan Claitor, politimann Norm Clark, tidligere rådgiver for guvernør Jindal, Garret Graves, forretningsmann Paul Dietzel, forretningsmann Craig McCullough, advokat Cassie Felder, lærer Tray Thomas og delstatsrepresentant Lenar Whitney.

  Fire demokrater stiller; tidligere guvernør og straffedømte Edwin Edwards, aktivist Quentin Anderson, bonde Peter Williams og eiendomsmegler Richard Lieberman.

  Distriktet er svært konservativt (R+21), så uansett er det trygt republikansk, men jeg holder det for ganske sannsynlig at tidligere guvernør Edwards får flest stemmer i første runde.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også