Mitt Romneys nederlag mot president Obama i 2012 førte til flere obduksjonsrapporter som alle forespeilet en rekke tiltak for å få partiet tilbake igjen på vinnersporet. Romneys tilbakekomst var ikke en av dem, men 2016-snakket har tiltatt i styrke.

«Jeg vet det er vanskelig å forstå, men jeg ville elsket å stille som presidentkandidat. Jeg elsket å stille som presidentkandidat [forrige gang],» sier Romney i et radiointervju med Hugh Hewitt.

Grunnen til at han ikke stiller, som han selv sier det, er at det finnes kandidater der ute som har en bedre mulighet til å vinne enn ham.

«Ting kan endre seg,» sier imidlertid Romney.

Scenarioet der han muliggjør et nytt kandidatur er nokså lite sannsynlig, for å si det mildt.

«La oss si at alle kandidatene kommer til meg å sier, ‘Hei, vi har kommet fram til at vi ikke kan klare det, du må gjøre det.’,» sier Romney til Hewitt.

Het i Iowa, eller?

Suffolk University/USA Today sin ferske Iowa-måling viser at tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee leder det republikanske feltet med en oppslutning på lave 13 %. New Jersey-guvernør Chris Christie (11 %), og Texas-guvernør Rick Perry (9 %), følger på andre og tredjeplass. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (7 %) ligger på fjerde.

Målingen må tas med en solid klype salt.

Den er kun basert på 206 besvarelser (!), noe som i seg selv gjør meg litt flau av å publisere dette. Feilmarginen er på +/- 6,83 %.

Grunnen til at jeg gjør det allikevel, er at meningsmålerne stiller et aktuelt spørsmål for å understreke hvor splittet og åpent det republikanske feltet er om dagen: «Hva med Romney?»

35 % av de spurte, det vil si kun 60 personer (28 menn, 32 kvinner…), oppgir Mitt Romney som deres nye førstevalg, etterfulgt av Huckabee (9 %) og Christie (6 %).

(På demokratisk side er det intet nytt under solen. Hillary Clinton ligger milevis foran sine meget hypotetiske utfordrere).

Hva jeg hørte i Iowa

For et par uker siden spurte jeg en del republikanere i Iowa om et mulig Romney-kandidatur i 2016.

Gary Shebat, fra Cedar Rapids, Iowa, sa det slik:

«Vel, sloganet ville vært ‘We Can Get it Right This Time,’ men jeg er litt bekymret for at såpass mange republikanere stemte på McCain, men ikke på Romney… Så jeg vet ikke om han kan gjøre det bedre [i 2016] eller ikke.»

«Jeg vet ikke om folk vil være lei av ham eller ikke, men jeg er ikke særlig imponert over det republikanske feltet med kandidater for øyeblikket,” sa Gary.

Sistnevnte poeng oppsummerer det jeg sitter igjen med etter Iowa-turen: Feltet er helt åpent, og republikanerne venter fortsatt på noen.

Kan Romney overbevise seg selv om at han kan klare det Adlai Stevenson ikke klarte*?

* Demokratenes tapende presidentkandidat i 1952, som vant partiets nominasjon igjen i 1956 (tapte mot Eisenhower for andre gang).

5 Kommentarer