Mer

  Primærvalg i fire delstater

  I natt er det primærvalg i Arizona, Florida og Vermont, samt 2. runde av nominasjonen i Oklahoma. Du kan følge opptellingen hos Associated Press ved å følge linkene nedenfor.

  Arizona

  Arizona har noen interessante primærvalg i år. Vi starter med det konkurranseutsatte 1. kongressdistrikt, der delstatsrepresentant Adam Kwasman; Speakeren i delstatshuset, Andy Tobin og forretningsmann Gary Kiehne stiller for republikanerne. Tobin er knapp favoritt, men alle tre har en mulig vei til nominasjonen.

  az2 Martha McSally
  Martha McSally prøver seg igjen

  Også det 2. distriktet er ganske åpent, og her vil republikanerne igjen stille med veteranen Martha McSally, som får intern konkurranse fra forretningskvinne Shelley Kais og utviklingskonsulent Chuck Wooten.

  I det åpne 7. setet stiller ingen republikanere, men for demokratene er kandidatene delstatsrepresentant Ruben Gallego, tidligere fylkesråd Mary Rose Wilcox, lærer Randy Camacho og pastor Jerret Maupin. Alle målingene har vist Gallego med en moderat ledelse over Wilcox, men Wilcox har fått støtte fra avtroppende kongressmann Ed Pastor.

  I det 8. distriktet får kongressmann Trent Franks (R) en intern utfordring av eiendomsbestyrer Clair Van Steenwyk.

  I det 9. distriktet, som også er utsatt, kjemper to republikanere om sitt parti nominasjon: Tidligere fotballspiller Andre Walter og veteran Wendy Rogers.

  Det republikanske primærvalget til guvernørjobben er temmelig tett befolket, med seks kandidater: Advokat Christine Jones; finansminister Doug Ducey; administrasjonsminister Ken Bennett; tidligere kongressmann fra California, Frank Riggs; borgermester Scott Smith og tidligere fylkesadvokat Andrew Thomas.

  Her har Smith, Jones og Ducey skiftet på ledelsen, men det er fortsatt nok ubestemte velgere til at dette er ganske åpent. Avtroppende guvernør Brewer har støttet Smith, som ellers regnes som den mest moderate kandidaten; Jones har pøst inn millioner av egne penger; Ducey har nok favorittstemplet og mesteparten av partiapparatet i i ryggen.

  Tre republikanere kjemper om nominasjonen til administrasjonsministerjobben: Den moderate delstatssenatoren Michele Reagan, delstatsrepresentant Justin Pierce og den mer konservative Wil Cardon, som tapte nominasjonsvalget til Senatet i 2012. Reagan har fått støtte fra avtroppende guvernør Jan Brewer, men Cardon har egne penger å senke inn i racet.

  az ag Tom Horne
  Skandalerammet: Tom Horne

  Justiminister Tom Horne (R) har slitt med negative mediaoppslag siden han tiltrådte etter å ha vunnet meget knapt i 2010. Han utfordres internt av advokat og tidligere gamblingdirektør Mark Brnovich, som har ledet på de siste målingene. Hornes mange problemer, de fleste selvpåførte, inkluderer påstander om en affære, brudd på kampanjefinansieringslovene, ett halvt dusin fartsovertredelser og at han skal ha stukket av fra et ulykkessted.

  Finansministerjobben blir også ledig, og forretningsmann Jeff DeWit, tidligere delstatspartiformann Randy Pullen og tidligere borgermester Hugh Hallman stiller for republikanerne.

  Til sist har vi skoleinspektørvervet, som besittes av John Huppenthal (R). Han har fått pepper for å ha deltatt anonymt på flere diskusjonsfora, der han har vært heller ufin. Han får intern konkurranse fra tidligere skolestyremedlem Diane Douglas og målingene er ganske jevne.

  Professor David Garcia og lærer Sharon Thomas stiller for demokratene.

  Florida

  Florida er nå USAs tredje største stat i folketall, men det er fortsatt langt mellom de interessante primærvalgene her.

  Privatetterforsker John Krause stiller mot kongressmann Jeff Miller (R) i det 1. kongressdistriktet.

  I det 3. distriktet utfordres Ted Yoho (R) av advokat Jake Rush.

  I distrikt 4 stiller veteran Ryman Shoaf mot Ander Crenshaw (R).

  Distrikt 5 er trygt demokratisk, men Gloreatha «Glo» Scurry-Smith, som tidligere var rådgiver for ex-viseguvernør Carroll og Twee Lowe, som eier et transportfirma, kjemper om den republikanske nominasjonen.

  John Mica (R) i det 7. distriktet får tre interne konkurrenter i år; eiendomsmegler Don Oehlrich, farmasøyt Kelly Shirley og veteran David Smith.

  fl9-alan-grayson
  Neppe utsatt i år: Alan Grayson

  Kontroversielle Alan Grayson (D) i det 9. distrikt er i prinsippet utsatt for en intern utfordring fra en etnisk latinokandidat, men professor Nick Ruiz er neppe sterk nok.

  For republikanerne har tre kandidater meldt seg; tolk Jorge Bonilla, lobbyist Carol Platt og konsulent Peter Vivaldi.

  For demokratene i det 10. distrikt stiller forretningsmann Bill Ferree, veteran Michael McKenna og advokat Shayan Modarres.

  I det 18. distriktet kjemper 6 republikanere om nominasjonen i et jevnt distrikt. Kandidatene er tidligere bystyremedlem Calvin Turnquest, tidligere delstatsrepresentant Carl Domino, sykepleier Beverly Hires, softwareutvikler Brian Lara, tidligere delstatsrepresentant og senatskandidat i 2006 fra Connecticut, Alan Schlesinger og ledelseskonsulent Nick Wukoson. Domino har samlet inn klart mest penger og kan kanskje anses som svak favoritt.

  I det 20. distriktet får en av Kongressens mest gjennomkorrupte medlemmer, Alcee Hastings intern motstand fra havnekommissær Jean Enright og tidligere tungvektsbokser Jameel McCline i det demokratiske primærvalget. Ingen av dem har (dessverre) samlet inn nok til å være konkurransedyktige.

  I det 21. distrikt får Ted Deutch (D) en intern utfordring fra Emmanuel Morel, som tidligere var etterforsker for det føderale arbeidsdepartementet.

  For republikanerne i det 22. distriktet stiller entreprenør David Wagie, kunstner Andrea McGee og finansplanlegger Paul Spain.

  For republikanerne i distrikt 23. stiller forretningsmann Juan Garcia og aktivist Joe Kaufman.

  Advokat Michael Etienne stiller mot Frederica Wilson (D) internt i det 24. distriktet.

  Det 26. distriktet er også jevnt politisk, og her stiller en drøss republikanere som alle håper på to år i DC. Kandidatene er borgermester Ed MacDougall, advokat Lorenzo Palomares-Starbuck, skolestyremedlem Carlos Curbelo, tidligere fylkeskommissær i Miami-Dade fylke, Joe Martinez og, utrolig nok, tidligere kongressmann David Rivera stiller for republikanerne.

  Rivera var mildt sagt omstridt i sin første periode, og tapte for den sittende demokraten. Han har valgt å avstå fra aktiv kampanje, men navnet står på stemmeseddelen. Skolestyremedlem Curbelo har samlet inn klart mest cash, og må regnes som favoritt.

  FL charlie crist
  Får han en ny periode? Charlie Crist

  I guvernørvalget er det flere kandidater i begge partier, selv om nominasjonene i praksis er klare. De som stiller internt mot guvernør Rick Scott (R) er farmasøyt Yinka Adeshina og forretningskvinne Elizabeth Cuevas-Neunder.

  Demokratenes kandidat blir tidligere guvernør (og ex-republikaner) Charlie Crist, men også tidligere gruppeleder i delstatssenatet Nan Rich stiller.

  Til sist har vi justisministervervet, der tidligere barne- og familiminister i Crist-administrasjonen, George Sheldon og gruppeleder i delstatshuset, Perry Thurston stiller for demokratene.

  Oklahoma

  Oklahoma hadde første runde i slutten av juni. De nominasjonene som ikke ble avklart da, får sin avgjørelse i kveld. Aller først har vi senatsnominasjonen til de to siste årene av republikaner Tom Coburns sete, der delstatssenator Connie Johnson (44%) og pensjonist Jim Rogers (35%) gikk videre for demokratene.

  ok5 steve russell
  Går for opprykk: Steve Russell

  Dernest har vi nominasjonene for det åpne 5. distriktet, der kongressmann James Lankford (R) stiller til Senatet. På republikansk hold gikk forretningskommissær Pat­rice Douglas (25%) og tidligere delstatssenator Steve Russell (27%) videre. Vinneren av dette primærvalget er garantert to år i DC.

  Professor og tidligere tapende kandidat til nominasjonen, Tom Guild (42%) og delstatssenator Al McAffrey (31%) gikk videre for demokratene.

  Vi har til sist vervet som skoleinspektør, der skoleinspektør John Cox (41%) og charterskoleleder Freda Deskin (38%) gikk videre til andre runde for demokratene.

  Vermont

  Vermont har ingen interessante valg i år, men et par primærvalg har de da. Politimann Mark Donka, datakonsulent Don Nolte og veteran Donald Russell stiller for republikanerne til Representantenes hus

  VT-Peter-Shumlin
  Intet å frykte: Peter Shumlin

  Guvernør Peter Shumlin (D) utfordres av historiker og forretningsmann Brooke Paige, men har neppe noe å frykte. Forretningsmann Scott Milne, pensjonist Steve Berry og den progressive aktivisten Emily Peyton stiller for republikanerne.

  Brooke Paige utfordrer også justisminister Bill Sorrell (D).

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også