Mer

  Primærvalg i Alaska og Wyoming

  I natt er det primærvalg i de to tynnest befolkede delstatene i unionen; Alaska og Wyoming. Du kan følge opptellingen til Associated Press i linkene nedenfor.

  Alaska

  AK Dan Sullivan
  Tar han nominasjonen i natt? Dan Sullivan

  Alaska har et meget spennende senatsvalg i år, og den republikanske nominasjonen kan bli jevn. De to fremste kandidatene er tidligere justisminister (en guvernøroppnevnt stilling) og direktør for delstatens naturressurser, Dan Sullivan. Han har ligget i ledelsen på meningsmålingene, men viseguvernør Mead Treadwell er fortsatt innenfor rekkevidde. Sullivan regnes som mer konservativ, men også mer dynamisk enn den noe kjedelige Treadwell.

  I tillegg stiller advokat Joe Miller, som var partiets kandidat i 2010, etter å ha vunnet nominasjonen meget knepent over sittende senator Lisa Murkowski. Hun stilte som uavhengig kandidat og slo Miller, som for øvrig drev en katastrofalt dårlig kampanje det året. Dessuten står veteran og student John Jaramillo på stemmeseddelen.

  Senator Mark Begich er selvskreven for demokratene, men får symbolsk motstand av New York-advokat William Bryk.

  AK1-Don-Young
  Forlater neppe Huset før han bæres ut: Don Young

  Det er også konkurranse om nominasjonen til delstatens eneste representant i Huset. Don Young (R) stiller til gjenvalg for fjaksende gang og kommer til å få det. Årets motstandere er tidligere Seward-borgermester David Seaward, finanskonsulent John Cox, som stilte i 2010 og 2012, og Dave Dohner, som også stilte i 2012.

  For demokratene stiller advokatene Forrest Dunbar og Frank Vondersaar.

  Guvernør Sean Parnell (R) utfordres internt av entreprenør Tap Heikes, tidligere delstatspartileder (og Ron Paul-aktivist) Russ Millette og vertshuseier Brad Snowden. Parnell skal få grei renominasjon.

  For demokratene stiller tidligere Juneauborgermester Byron Mallot og forretningsmann Phil Stoddard. Her er Mallot klar favoritt.

  Viseguvernøren velges sammen med guvernøren, men nominasjonen er separat. Favoritten på republikansk side er definivt Dan Sullivan (navnebror av senatskandidaten), som er borgermester i Anchorage, men også tidligere delstatsrepresentant Kelly Wolf stiller.

  For demokratene stiller delstatssenator Hollis French og lærer Bob Williams. French er klar favoritt.

  Wyoming

  Wyoming er en tungt republikansk stat blottet for interessante valg, men delstaten har dog et interessant primærvalg i år.

  Vi begynner med senatsnominasjonen, der den republikanske en stund så ut til å bli særs skitten, men Liz Cheney backet ut etter noen få måneder. Dermed er senator Mike Enzi klar for seks nye år. Han får ubetydelig motstand fra veteranen Thomas Bleming, oljearbeider Thomas Clifton, James Gregory og energikonsulent Bryan Miller.

  Fire absolutte null stiller for demokratene: Den før omtalte New York-advokaten William Bryk, husmaler Al Hamburg, vikarlærer Charlie Hardy og bygningsarbeider Rex Wilde.

  Delstatens eneste kongressrepresentant Cynthia Lummis (R) skal være helt trygg mot veteran og fengselsarbeider Jason Senteney.

  wy-matt-mead
  Utsatt for hevn: Matt Mead

  Så har vi guvernørnominasjonen, der den republikanske er interessant, om så bare fordi kandidatene er noe spesielle. Guvernør Matt Mead får intern konkurranse fra den valgte skoleinspektøren, Cyndi Hill som er ute på et rent hevntokt fordi Mead og republikanerne i delstatsforsamlingen valgte å frata embetet nesten alle oppgaver og legge dem til en guvernøroppnent stilling. Denne avgjørelsen er senere omgjort av delstatens Høyesterett, men Hill har sverget hevn og får støtte fra Tea Party-elementer. Den andre motkandidaten er legen Taylor Haines, som er afroamerikaner i en delstat der bare 1,5% er det.

  Mead vil garantert få renominasjon, men det skal bli interessant å se hvor mange stemmer de t0 andre tar.

  Administrasjonsminister Max Maxfield (R) tar ikke gjenvalg og fire republikanere har meldt seg til å erstatte ham; de tidligere delstatsrepresentantene Ed Buchanan og Pete Illoway, eiendomsutvikler Ed Murray og bystyremedlem Clark Stith.

  Finansminister Mark Gordon (R) ble oppnevnt som erstatter for Joe Meyer, som døde av kreft. Gordon stiller til sin første periode som valgt og utfordres internt av pensjonist Ron Redo, som var demokratenes kandidat i 2006.

  Til sist har vi det før omtalte vervet som skoleinspektør. For republikanerne stiller delstatsansatte Jillian Balow, lærer Sheryl Lain og tidligere u-båtkommandør Bill Winney.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også