Mer

  Primærvalg i tre delstater

  Tre delstater har primærvalg i natt: Connecticut, Minnesota og Wisconsin. Connecticut har i grunnen ingen veldig interessante nominasjoner; Minnesota har et par og Wisconsin et par. Du kan se linker til opptellingssidene fra Associated Press nedenfor.

  Connecticut

  Connecticut har bare tre primærvalg i år; alle er delstatsverv og alle er republikanske. Alle kongressnominasjonene og de fleste delstatsnominasjonene ble avgjort på konventer.

  Republikanerne har to kandidater til guvernørvervet; tidligere ambassadør Thomas Foley, som kom svært nær å vinne i 2010 og advokat og mindretallsleder i delstatssenatet, John McKinney. All oppmerksomhet har vært knyttet til Foley og hans status vis a vis guvernør Dan Malloy, mens primærvalget knapt har vært målt i det hele tatt. Jeg kan ikke se noen stor ideologisk forskjell mellom de to, og tipper Foley får sjansen på ny.

  Vise­gu­ver­nøren nomi­neres separat, men velges sammen med guvernøren. Tre republikanere stiller; delstatsrepresentant Penny Bacchiochi, borgermester Heather Somers og David Walker som var føderal Comptroller for regjeringen i perioden 1998-2008.

  Til sist har vi comptrollervervet, der regnskapsfører Sharon McLaughlin og veteran Angel Cadena stiller for republikanerne.

  Minnesota

  Minnesota har full pakke i år, men kun en håndfull av valgene har interessante nominasjoner.

  MN-Al-Franken
  Rolig natt: Al Franken

  Senator Al Franken får intern konkurranse fra lærer Sandra Henningsgard, men renominasjonen er trygg.

  Republikanernes favoritt er finansmannen Mike McFadden, som tok en overraskende klar seier på delstatskonventet. Han får intern utfordring fra delstatsrepresentant James Abeler, forretningsmann Patrick Munro, kunstner Ole Savior og veteran David Carlson. Abeler er den eneste av taperne fra konventet som henger med, og også den eneste som har sjans i havet til å konkurrere med McFadden.

  I MN-1 ble den moderate veteranen Aaron Miller nominert av det republikanske distriktskonventet, men nå har den mer konservative forretningsmannen Jim Hagedorn også meldt seg på, fordi han synes Miller har vært for tafatt hittil.

  I MN-2 stiller tidligere delstatsrepresentant Mike Obermueller igjen for demokratene. Han får en intern utfordring fra forretningsmann og indianeraktivist Michael Roberts, men skal vinne greit.

  I MN-6, delstatens mest høyrevridde distrikt, takker den kontroversielle republikaneren Michelle Bachmann av. Tidligere delstatsrepresentant og guvernørkandidat i 2010, Tom Emmer blir den republikanske erstatteren. Han er ganske konservativ, men ikke like kontroversiell som Bachmann. Emmer utfordres av fylkeskommissær Rhonda Sivarajah, som ikke skal ha noen mulighet.

  MN-Mark-Dayton
  Trygg: Guvernør Mark Dayton

  Guvernør Mark Dayton (D) får en intern utfordring fra miljøaktivist Leslie Davis og pensjonist Bill Dahn, men skal være helt trygg.

  På republikansk side vant fylkeskommissær Jeff Johnson partiets offisielle støtte på delstatskonventet, men investor Scott Honour, tidligere gruppeleder i delstatshuset, Marty Seifert, delstatsrepresentant Kurt Zellers og pensjonist Merrill Anderson stiller også i primærvalget. Honour har pøst inn egne penger i valgkampen, men det har ikke vært noen målinger her på aldri så lenge. Viseguvernøren plukkes ut av guvernørkandidaten.

  Vervet som administrasjonsminister blir ledig, og her stiller demokratene med delstatsrepresentant Steve Simon, som får intern konkurranse fra tidligere bystyremedlem Dick Franson og pensjonist Gregg Iverson.

  Delstatsrevisor Rebecca Otto (D) får en tøff intern utfordring fra tidligere gruppeleder i delstatshuset, advokat Matt Entenza. Otto tilhører en mer sentrumsorientert fløy av partiet enn den mer venstrepopulistiske Entenza.

  Til sist har vi justisministervervet, der tidligere delstatssenator Scott Newman og pensjonist Sharon Anderson stiller for republikanerne.

  Wisconsin

  Wisconsin har en del primærvalg, men kun et par er av noen særlig interesse.

  wi1-paul-ryan
  Presidentkandidat i 2016? Paul Ryan

  I WI-1 blir tidligere visepresidentkandidat Paul Ryan utfordret internt av aktivist Jeremy Ryan, mens på demokratisk hold får fylkesråd Rob Zerban konkurranse fra filmskaper Amar Kaleka.

  I WI-3 stiller tre republikanere: Veteran Tony Kurtz, advokat Karen Mueller og tidligere bystyremedlem Kent Van Doren.

  I WI-4 utfordres kongresskvinne Gwen Moore internt av tidligere delstatssenator Gary George. Bilmekaniker Dan Sebring og prest David King stiller for republikanerne.

  WI-6 blir åpent og er det eneste setet som synes konkurranseutsatt i 2104. Her er det strid om den republikanske nominasjonen, med fire kandidater; delstatssenatorene Glenn Grothman og Joe Leibham, delstatsrepresentant Duey Stroebel og ingeniør Tom Denow. Grothman er den klart mest konservative, og er nok den demokratene helst vil møte, men Stroebel har spyttet mye av egne penger inn og dette er ganske åpent.

  I WI-7 utfordres Patrick Duffy internt av eiendomsmegler Don Raihala på republikansk side. For demokratene stiller bystyremedlem Kelly Westlund og ingeniør Mark Krsiean.

  I guvernørvalget kommer demokratene til å nominere skolestyremedlem og forretningskvinne Mary Burke, som utfordres internt av den mildt sagt kontroversielle delstatsrepresentanten Brett Hulsey.

  I viseguvernørnominasjonen kommer demokratene til å nominere delstatssenator John Lehman, som imidlertid utfordres av kunstner Mary Jo Walters.

  To republikanere kjemper om nominasjonen til administrasjonsminister: Delstatsrepresentant Gary Bies og tidligere fylkespartileder Julian Bradley.

  Begge partier har konkurranse om finansministerjobben. Politisk rådgiver Matt Amadczyk og advokat Randy Melchert stiller for republikanerne. For demokratene stiller tidligere distriktsanklager Dave Leeper og aktivist Dave Sartori.

  Endelig har vi justisministervervet, der tre demokrater kjemper om nominasjonen: Fylkesadvokatene Susan Happ og Ismael Ozanne og delstatsrepresentanten Jon Richards.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også