DES MOINES/AMES, IOWA: Bobby Jindal introduserte seg for små og store på Iowa State Fair lørdag formiddag. Noen timer senere sjarmerte han sosialkonservative velgere i Ames.

«Hvor skulle vi møte Jindal?», spør senator Chuck Grassley (R-Iowa). Grassley, som har representert Iowa i Senatet siden 1981, har avtalt å møte Jindal for å introdusere ham til potensielle Iowa-velgere på The Iowa State Fair. «Vi er på riktig plass, men vi er fem minutter for tidlig ute,» svarer en dresskledd rådgiver.

Mens vi venter forteller Bill Petroski, veteranreporter hos The Des Moines Register, at Grassley har for vane å gjøre dette med lokale, såvel som nasjonale kandidater. «Alle kjenner ‘Chuck’,» sier han. «Det er en fin måte å bli introdusert på.»

Noen minutter senere kommer Louisiana-guvernøren Bobby Jindal (43) gående. Han har med seg kone, tre barn, og tre state troopers fra Louisiana.

Jindal viser seg raskt som en small talk-mester, enten han snakker med små barn, eller gamle damer.

«Øynene deres er større enn magene deres,» sier han om barna sine, som har sett på de mange matbodene med store øyne siden de kom. «De har sett 1000 ting de vil smake.» Han trenger ikke Grassley, og etter ti minutter har han forlatt Jindals side.

«Be besteforeldrene deres om å kjøpe så mye søppelmat som mulig,» sier han til et søskenpar som er på besøk fra Texas. «Gjør dere som de sier?» spør han besteforeldrene. Han lener seg på ett kne for å snakke med barna, og slipper ikke øyekontakten et sekund når han snakker med de voksne. Han har på seg brune cowboystøvler, og en beltespenne med jobbtittelen på.

Det blir tid til pressen også.

«Folk er sultne etter et alternativ, men det tar vi etter november,» sier han.

«Jeg tenker og ber for å finne ut hva jeg skal gjøre,» sier han om et mulig presidentkandidatur i 2016. Jindal omtaler samtidig Iowas rolle som første stopp i nominasjonssirkuset som «en viktig» og «fin tradisjon.»

«Det er fint å se politikere på tv, og å lese om de i avisen, men det er noe helt annet å se og møte de på egenhånd,» sier Jindal.

Sjarmerte de sosialkonservative

Noen timer senere entrer Piyush ”Bobby” Jindal scenen i Ames for å snakke til deltakerne på den tredje utgaven av «Family Leadership Summit.» Texas-guvernør Rick Perry (R) og senator Ted Cruz (R-Texas) har talt før ham, og tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R) er nestemann på programmet.

Jindals hovedtema er behovet for å gjenskape den amerikanske drømmen.

Han forteller om foreldrenes reise fra India til Baton Rouge, Louisiana, og om hvordan faren hans beskrev den amerikanske drømmen for ham da han var liten.

Han presenterer seg som en familiemann, og snakker om foreldrene, barna, og kona. Jindal er en dyktig taler, og han sjarmerer publikum. De er på utkikk etter noe nytt, og Jindal leverer.

Etter å ha hatt publikum i sin hule hånd i flere minutter, skifter den Oxford-utdannede Jindal tema. Han snakker om utdanning, og sier at «de føderale myndighetene må komme seg ut av klasserommene våre.»

Jindal har tatt Louisiana ut av det såkalte «common core»-programmet, de nasjonale standardene i matematikk og engelsk som foreløpig er omfavnet av over 40 delstater. Det blir godt mottatt i konservative sirkler, der delstatenes rettigheter og motstanden mot føderal overstyring står sentralt.

Etter talen, og etter at Huckabee har snakket om Israel, er det Jindal det summes om på vei ut av Stephens Auditiorium på Iowa State University-campuset.

Santorum, Perry, Cruz og Huckabee var godt kjent på forhånd. Jindal overrasket, fenget, og engasjerte. Det lukter det 2016 av.

Coverfoto: Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) besøkte The Iowa State Fair sammen med familien på lørdag. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

2 Kommentarer

Comments are closed.