BOONE, IOWA: Rick Santorum vurderer et nytt presidentkandidatur. Han mener partiet må innse at det økonomiske budskapet deres har gått ut på dato dersom de skal vinne.

Rick Santorum ankommer picnicen til Det republikanske partiet i Boone, Iowa uten følge. Svenskettede Gary Nystrom, formannen av lokallaget, forteller meg at det ikke var særlig vanskelig å overtale vinneren av Iowas caucusvalg i 2012 om å komme på besøk.

Sjubarnsfaren Santorum (56) vurderer et nytt presidentkandidatur, men tonen og budskapet har endret seg siden forrige gang.

De omtrent 200 fremmøtte får servert en nokså dyster prognose etter å ha unnagjort kotelettene og pølsene som ble servert før den tidligere Pennsylvania-senatoren ankom.

«Vi har sagt de samme tingene i 35 år!» sier Santorum, som er ute med boka Blue Collar Conservatives: Recomitting to an America that Works.

«Det økonomiske budskapet vårt kan oppsummeres i tre punkter: kutt skattene, krymp det offentlige, og balansér budsjettet.»

«Vi snakker om hva Ronald Reagan gjorde hele tiden, men Reagan er død! Det er som om Reagan skulle ha sitert Wendell Wilkie [republikanernes presidentkandidat i 1940]! Det er nemlig like mange år tilbake til Reagans tid, som det var tilbake til Wilkies tid for Reagan,» sier Santorum. «Det er et utdatert budskap!»

Santorum snakker deretter om hva republikanerne må endre for å vinne.

«Vi snakker ikke om vanlige amerikanere, og derfor vinner vi ikke. … Vi må være partiet for vanlige amerikanere.»

«Vi må innse at landet har endret seg,» fortsetter Santorum. «Hvem tror dere egentlig hispanics er? Det er bestefaren og faren min som kom hit og vokste opp som innvandrere. … De tror ikke at vi bryr oss, for vi ikke snakker til dem.»

Santorum til AmerikanskPolitikk.no: «Vi er i en mye bedre posisjon»

I skumringen etter talen — som jeg kommer tilbake til i en reportasje om sirkuset i Iowa — spør jeg Santorum om hva han vil gjøre annerledes dersom han stiler som presidentkandidat i 2016.

«Jeg vil ha tilgang til mye mer penger,» svarer han.

Men hva ville du ha gjort annerledes?, prøver jeg meg igjen.

«Vi er i en bedre posisjon til å bygge en organisasjon, samle inn penger, og til å gjennomføre en mer robust kampanje,» sier Santorum.

«Forrige valgkamp bestod i bunn og grunn av bare meg, og hvis vi bestemmer oss for å gjøre det igjen har vi forhåpentligvis flere med oss på laget.»

Når tar du avgjørelsen, tidlig 2015?

«Ja, vi tar nok avgjørelsen en gang i løpet av 2015,» avslutter Santorum, som deretter prøver å håndhilse på flest mulig før mørket senker seg helt.

Lørdag snakker han til sosialkonservative velgere i Ames sammen med blant andre Mike Huckabee, Ted Cruz, Rick Perry og Bobby Jindal.

Caucusvalget i Iowa er 18 måneder unna, men valgkampen er allerede i gang.

Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

3 Kommentarer