Mer

  Primærvalg på Hawaii

  Hawaii er den eneste delstaten som avholder primærvalg på lørdag. Til tross for at det er en liten stat har den spenning tilknyttet nominasjonen i hele fire av fem valg i år. Du kan følge opptellingen hos Associated Press; valglokalene stenger klokken 5 6 på morgenkvisten søndag.

  hi1-colleen-hanabusa
  Får hun sin hevn i natt? Colleen Hanabusa

  Øygruppen har et ekstraordinært senatsvalg i år. Guvernøroppnevnte Brian Schatz (D) er på valg for første gang og får konkurranse fra kongresskvinne Colleen Hanabusa, som ble oversett i 2012. Det har falt mange asiater tungt for brystet at guvernøren valgte å ignorere avdøde senator Daniel Inoyues ønske om å oppnevne Hanabusa til Senatet. Også sanger Brian Evans stiller.

  To målinger gir Schatz en 8% ledelse, mens en annen gir Hanabusa en tilsvarende ledelse. Hawaii er kanskje den vanskeligste delstaten å måle, men noen vil sitte igjen med skjegget i postkassa når dette er over. Selv mener jeg dette er helt åpent, særlig med tanke på at deltagelsen kan bli lavere pga dårlig vær på Hawaii.

  På republikansk hold blir det kamp om nominasjonen mellom tidligere delstatsrepresentant Cam Cavasso, pensjonist Harry Friel, forretningsmann Eddie Pirkowski og sosialarbeider John Roco. Her er Cavasso favoritt.

  Hawaiis første kongressdistrikt blir ledig, siden Hanabusa som nevnt stiller til Senatet. På demokratisk side stiller delstatssenatorene Donna Mercado Kim og Will Espero, delstatsrepresentant Mark Takai, aktivist Kathryn Xian og bystyremedlemmene Ikaika Anderson, Stanley Chang og Joey Manahan. Her må Kim og Takai regnes som favoritter, men det er umulig å si hvem som vinner.

  For republikanerne stiller tidligere kongressmann Charles Djou, som hadde dette setet i noen få måneder i 2010. Også forretningsmann Allan Levene stiller.

  I HI-2 stiller to republikanske aktivister: Marissa Capelouto og David Crowley.

  HI-Neil-Abercrombie
  Utnevnte Schatz, fikk en utfordrer: Neil Abercrombie

  Guvernørvalget er et av de mer kaotiske og interessante på lang, lang tid, men av primærvalg er det egentlig bare det demokratiske som har noen interesse. Guvernør Neil Abercrombie (D) utfordres internt av delstatssenator David Ige og Van Tanabe, som jobber med telekommunikasjon. Den forholdsvis anonyme Ige har faktisk opparbeidet en klar ledelse på siste ukes målinger, til tross for at han bare har samlet inn en tiendel av Abercrombie, som har hatt dårlige tall lenge. Jeg vil ikke utelukke at Abercrombie klarer seg, men Ige er faktisk favoritt i kveld.

  For republikanerne stiller tidligere viseguvernør Duke Aiona, som utfordres internt av kunstner Charles Collins og Stuart Gregory.

  Vise­gu­ver­nøren nomi­neres separat fra guver­nøren, men velges sammen medvedkommende. Shan Tsutsui (D) var leder av del­stats­se­natet, og rykket opp da vise­gu­vernør Schatz ble utnevnt til Senatet i 2012. Han går for gjenvalg, men får intern konkurranse fra den mer aggressive delstatssenatoren Clayton Hee, som ofte har vært i strupen på Abercrombie de siste årene (teoretisk sett kan både Abercrombie og Hee vinne; det vil jo bli festlig med de to på samme stemmeseddel). Også medlem av delstatens helsestyre, Sam Puletasi, eiendomsinvestor Miles Shiratori og dokumentarprodusent Mary Zanakis stiller.

  For republikanerne stiller advokat og predikant Elwin Ahu og forretningsmann Kimo Sutton.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også