DES MOINES, IOWA: Det er dødt løp i Iowas åpne senatsvalg. Demokratenes Bruce Braley benyttet åpningen av The Iowa State Fair til å grille svinekoteletter foran pressen.

Senator Tom Harkin (D-Iowa) pensjonerer seg etter 30 år i Senatet. Kampen om å erstatte ham står mellom kongressmannen Bruce Braley (D-Iowa, 1. distrikt), og delstatssenator Joni Ernst (R).

Cook Political Reports Jennifer Duffy, som følger hver minste utvikling i høstens 36 senatsvalg, anser kampen om Iowas åpne senatssete som helt jevnt. RealClearPolitics har racet som en «toss up» (Ernst leder med 0,8 % i gjennomsnittet av målingene), mens vi her på AmerikanskPolitikk.no hadde racet som svakt demokratisk i juni-utgaven av stalltipsene for Senatet. Stalltipsene oppdateres i slutten av måneden.

Braley begikk en brøler allerede før Ernst hadde vunnet primærvalget.

Hvis Iowa ikke sender meg til Senatet, sa Braley, vil den republikanske senatoren Chuck Grassley – «en bonde fra Iowa som aldri tok jusstudiet» — kunne bli den nye lederen av justiskomiteen.

Det var mildt sagt et uheldig utspill i en jordbruksstat som Iowa. Braley har senere unnskyldt seg, og vektlagt familiens gårsbakgrunn.

Republikanernes Joni Ernst har utnyttet dette for alt det er verdt. Hun har vektlagt sin egen gårsbakgrunn på tv-skjermen — blant annet med følgende berømte uttalelse: «I grew up castrating hogs on an Iowa farm» — og sier nå at Iowas verdier må forme Washington, ikke omvendt.

Torsdag regnet det mens Braley snakket til de fremmøtte fra Des Moines Registers’ soapbox på The Iowa State Fair. Han beskrev Ernst som «for ekstrem for Iowa», blant annet med utgangspunkt i hennes uttalelser om minstelønn. Budskapet ble gjentatt på tv-skjermen her i Des Moines flere ganger utover kvelden.

En times tid etter talen stod Braley på samme sted som utallige politiske kandidater før ham; foran grillen, svinekotelettene, og pressen. Det høljet ned, og pressen søkte ly under et stort tre like ved.

Braley latet som ingenting, snudde et par koteletter, og smilte så godt han kunne.

Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.