Mer

  Primærvalg i Tennessee

  Tennessee avholder, som eneste delstat, primærvalget på en torsdag (noe de har gjort siden 1796). Det er en håndfull primærvalg av interesse, selv om Tennessee strengt tatt ikke har et eneste utsatt sete. Du kan følge opptellingen hos Associated Press.

  TN-Lamar-Alexander
  Fra guvernør til prügelknabe: Lamar Alexander

  Senator og tidligere guvernør Lamar Alexander (R) utfordres internt av den Tea Party-støttede delstatsrepresentanten Joe Carr og fem mindre kjente aktivister: Forretningsmennene Christian Agnew og John King, forretningskvinne Brenda Lenard, lege og tidligere fylkeskommissær George Flinn og veteran Erin Kent Magee.

  Dette så lenge ut til å bli en trygg renominasjon, men en måling fra en gruppe som støtter Carr viste et overraskende jevnt løp tidligere i sommer. Her gjennomførte imidlertid våre partnere i RRH en meningsmåling i slutten av juli som ga Alexander en 41-29 ledelse. Den største utfordringen for målerne i slike primærvalg er å gjette hvem som faktisk dukker opp og deltar i valget, og heri ligger en stor usikkerhetsfaktor. Alexander er dog favoritt, med Carr på andreplass og Flinn tippet på tredje.

  Den meste kjente demokraten er trolig advokat Terry Adams, men tre enda mindre kjente kandidater stiller også: advokat Gordon Ball, psykolog Larry Crim og baker Gary Davis.

  TN-1 holdes av Phil Roe (R), som utfordres internt av John Paul Rader og sykepleier Dan Hartley.

  I TN-2 utfordres Jimmy Duncan (R) av selger Jason Zachary.

  TN-3 holdes av Chuck Fleischmann (R), som vant et ganske tett primærvalg da distriktet ble ledig i 2010. Han fikk konkurranse også i 2012, og tok bare 39% da. I 2014 utfordres han av forretningsmannen Weston Wamp, som kom på tredjeplass for to år siden. Weston er sønn av Zack Wamp, som holdt setet før Fleischmann og har på flere punkter lagt seg til venstre for kongressmannen, noe som sjelden skjer i et republikansk primærvalg.

  tn4-scott-desjarlais
  Blir karrieren abortert i natt? Scott DesJarlais.

  I TN-4 sitter en av de mest skandaleomsuste republikanerne, Scott DesJarlais. I oktober 2012 kom det frem at han hadde hatt sidesprang med flere pasienter og at han hadde rådet til abort, et stort minus i et så konservativt distrikt. Det var imidlertid såpass republikansk at han fikk gjenvalg.

  I år utfordres han av delstatssenator Jim Tracy, lege Yomi Faparusi, lærerne Steve Lane og John Anderson, entreprenør Michael Warden og David Tate. Tracy er den eneste med navn og penger til å slå DesJarlais, som bare kan håpe at opposisjonen splitter stemmene og lar ham vinne renominasjon med under 50%.

  Det har trolig styrket DesJarlais at han ble diagnostisert med kreft i begynnelsen av valgkampen. Tracy har samlet inn mye mer cash enn DesJarlais, men dette må nå anses som helt åpent.

  I TN-5 kjemper fire republikanere om nominasjonen; forretningsmennene Christopher Carter og Bob Ries, politimann John Smith og Ronnie Holden.

  I TN-6 utfordres Diane Black (R) internt av lærer Jerry Lowery.

  I TN-7 utfordres Marsha Blackburn (R) internt av sykepleier Jakob Brimm.

  For demokratene stiller veteran Credo Amouzouvik og ingeniør Dan Cramer.

  I TN-8 utfordres Steve Fincher (R) internt av misjonær Dana Matheny og Ralph Mills.

  For demokratene stiller fylkeskommissær Wes Bradley, tidligere fylkeskommissær Tom Reasons, flyselskapansatte Rickey Hobson og advokat og jusprofessor Lawrence Pivnick.

  tn9-steve-cohen
  Jøden som vinner i et svart distrikt gang på gang: Steve Cohen

  I TN-9, får Steve Cohen (D) som alltid en utfordring til nominasjonen fra en svart politiker, denne gang advokaten Ricky Wilkins, men også aktivisten Isaac Richmond stiller.

  Guvernørvalget er til forveksling lik senatsvalget; en drøss kandidater på begge sider og alle er tilnærmet uinteressante. Guvernør Bill Haslam får konkurranse i det republikanske primærvalget fra underholder Mark Brown, forretningsmann Basil Marceaux og pensjonist Don McFolin.

  For demokratene stiller tidligere fylkesordfører John McKamey, Charlie Brown, Kennedy Johnson og entreprenør Ron Noonan.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også