Mer

  Primærvalg i fire delstater

  Velkommen til august, der vi har en serie primærvalg pent fordelt over hele måneden. Vi starter ballet med Kansas, Michigan, Missouri og Washington. Jeg omtaler kun valg der det er konkurranse om nominasjonen og du kan følge opptellingene på de respektive sidene til Associated Press linket nedenfor.

  Kansas

  ks-pat-roberts
  Hvem er denne karen? Velgerne i Kansas er også usikre.

  Kansas er en liten stat med forholdsvis mye action i år. I senatsvalget får en av USAs mest anonyme politikere, senator Pat Roberts (R) konkurranse i primærvalget fra lege og Obama-slektning Milton Wolf. Senator Roberts har fått en del kritikk for manglende bånd til hjemstaten, men Wolf har kjørt en såpass dårlig valgkamp og så mye grums har kommet ut om hans fortid, at han neppe klarer å vippe ut Roberts. Siste måling viser 53-39 til Roberts. I tillegg stiller D. J. Smith og lastebilsjåfør Alvin Zahnter.

  Demokratene stiller med fylkesanklager Chad Taylor, som får ubetydelig motstand fra advokat Patrick Wiesner.

  I KS-1 har konservative Tim Huelskamp (R) ofte vært i konflikt med lederskapet i Huset pga sin konfronterende stil. Han får en intern utfordring fra den mer moderate bonden Alan LaPolice, som neppe har samlet inn nok til å utgjøre noen trussel i år. En intern måling for LaPolice viste Huelskamp i tet med 50-29.

  Tidligere borgermester Jim Sherow og student Bryan Whitney stiller for demokratene. Sherow er klar favoritt.

  KS-2 holdes av den forholdsvis moderate republikaneren Lynn Jenkins, som er tidligere finansminister i delstaten. Hun utfordres internt av Ron Paul-aktivist Joshua Tucker. Trygg renominasjon.

  I KS 3 har vi kamp mellom fagforeningsaktivist Reggie Marselus og tidligere delstatssenator Kelly Kultala på demokratisk side. Alt annet enn en klar seier for Kultala ville være en sensasjon.

  ks 4 todd tiahrt
  Gjør comeback: Todd Tiahrt

  I KS-4 har vi et interessant primærvalg på republikansk side mellom kongressmann Mike Pompeo og mannen han overtok setet fra, Todd Tiahrt. Sistnevnte gjorde et mislykket forsøk på å ta senatsnominasjonen i 2010, men vil nå gjøre comeback i Huset. En del av hans tidligere allierte har i mellomtiden funnet ut at de foretrekker Pompeo, men målingene har vist at han har tatt innpå og dette er nå ganske åpent, med Pompeo som knapp favoritt.

  Guvernør Sam Brownback (R) får symbolsk motstand fra landskapsarkitekt og hasjaktivist Jennifer Winn. Viseguvernøren i Kansas plukkes ut av guvernørkandidaten.

  Administrasjonsminister Kris Koback (R) ble av mange nevnt som en potensiell erstatter for senator Roberts, men går for gjenvalg. Han får motstand fra advokat Scott Morgan.

  Forsikringskommisær Sandy Praeger tar ikke gjenvalg og fem republikanere kjemper om vervet; aktivist Beverly Gossage, forsikringsagent David Powell, regnskapsfører Ken Selzer, delstatsrepresentant Clark Schulz og fylkeskommissær John Toplikar.

  Michigan

  I Michigan har vi opptil flere interessante valg i kongressdelegasjonen; tre sittende medlemmer får høyst alvorlige interne utfordringer og tre av fire åpne seter ser interessante primærvalg.

  MI-1 holdes av legen Dan Benishek (R), som får intern motstand fra forretningsmann og veteran Alan Arcand. I utgangspunktet så dette ut til å være grei skuring, men Arcands kampanje offentliggjorde tall før helgen som viste meget jevnt løp. Benishek har aldri riktig lyktes i å gjøre dette distriktet, konsentrert rundt Michigans «Upper Peninsula», trygt for seg.

  mi3-justin-amash
  Utsatt liberalist: Justin Amash

  MI-3 holdes av Justin Amash (R), som har terget mange, både i Kongressen og i Michigan, med sin libertarianske stemmegivning. Han utfordres internt av investor Brian Ellis, som har samlet inn mer enn nok til å være konkurransedyktig og dertil har støtte fra bla. handelskammeret. Amash bør allikevel klare å vinne renominasjon.

  MI-4 blir ledig, siden republikaneren Dave Camp ikke tar gjenvalg. Partiet stiller med forretningsmann Peter Konetchy, delstatspartikasserer Paul Mitchell og delstatssenator John Moolenaar. De to sistnevnte er favorittene, og Mitchell har samlet inn styggmye penger. Det har imidlertid tetnet til på målingene, så dette er helt åpent.

  For republikanerne i MI-5 stiller webdesigner Allen Hardwick og helsekonsulent Tom Whitmire.

  I MI-6 får Fred Upton (R) symbolsk motstand fra sykepleier og Ron Paul-aktivist Jim Bussler. Mange er misfornøyde med Uptons moderate linje, men jeg har vondt for å se at Bussler er mannen til å slå ham.

  I MI-7 for Tim Walberg intern konkurranse fra pengeinnsamler Douglas North. Trygg renominasjon.

  I MI-8 tar ikke Mike Rogers (R) gjenvalg. For republikanerne stiller den aktivistiske delstatsrepresentanten Tom McMillin og tidligere leder for delstatssenatet, Mike Bishop. Jeg holder sistnevnte som favoritt.

  For demokratene stiller fylkeskasserer Eric Schertzing, advokat Jeffrey Hank, økonom og demograf Ken Darga og professor Susan Grettenberger.

  mi11-kerry-bentivolio
  Overrasket over valget? Det var de fleste andre også.

  Reins­dyr­bonde Kerry Ben­ti­volio (R) i MI-11 ble valgt til Huset ved en tilfeldighet i 2012, og får seriøs konkurranse i pri­mær­valget i 2014 fra advokat Dave Trott. Sistnevnte har samlet inn over tre ganger så mye penger, mens Bentivolio knapt har løftet en finger i valgkampen og jeg holder derfor Trott som favoritt til å beseire den sittende kongressmannen.

  For demokratene stiller tidligere UD-ansatte Bobby McKenzie, LaRouchegærning Bill Rogers, lege Anil Kumar og tidligere talkshowvert Nancy Skinner. McKenzie var i utgangspunktet partiledelsens kandidat, men Kumar har samlet inn mye cash og dette er nå helt åpent.

  I MI-12 sier Husets lengst tjenestegjørende medlem, John Dingell takk for seg, etter å ha representert deler av Detroit siden 1955. Hans betraktelig yngre kone Deb Dingell får den demokratiske nominasjonen, men har symbolsk konkurranse fra advokat Ray Mullins.

  mi13-john-conyers
  Reddet av rettsapparatet: John Conyers

  I MI-13 hadde kongressmann John Conyers (D) store problemer med å få godkjent nok underskrifter til å komme med på stemmeseddelen, men han ble til slutt reddet av en domstol. Han får intern konkurranse fra aktivist Horace Sheffield.

  MI-14 blir ledig, siden Gary Peters (D) stiller til Senatet. Kandidatene til den demokratiske nominasjonen er tidligere kongressmann Hansen Clarke (som tapte for Peters i nominasjonen i 2012), borgermester Brenda Lawrence, delstatsrepresentanten Rudy Hobbs og lærer Burgess Foster. Alle de tre første har ledet på en eller annen måling, så også her er det svært vanskelig å spå om utfallet.

  Missouri

  Missouri er dessverre en gørrkjedelig stat i 2014, siden det ikke finnes reelle interne utfordrere eller utsatte kongressdistrikt eller noen delstatverv på valg. Alt annet enn greie renominasjoner her vil være en sensasjon.

  I MO-1 stiller politisk konsulent Martin Baker, veteran Daniel Elder og ledelseskonsulent David Koehr for republikanerne.

  I MO-3 får Blaine Luetkemeyer (R) intern konkurranse fra veteran Leonard Steinman og John Morris.

  For demokratene stiller lærer Courtney Denton og aktivist Velma Steinman.

  I MO-4 får Vicky Hartzler (R) intern konkurranse fra forretningsmann John Webb.

  mo5-emanuel-cleaver
  Snoozefest 2014: Missouri, her representert ved Emanuel Cleaver.

  I MO-5 får Emanuel Cleaver (D) konkurranse fra aktivist Bob Gough, forretningsmann Eric Holmes, Charles Lindsey og bilselger Mark Memoly.

  For republikanerne stiller forretningsmann Mike Burris, Berton Knox, lærer Bill Lindsey og forretningsmann og veteran Jacob Turk, som har stilt ørten ganger før.

  I MO-6 får Sam Graves (R) intern konkurranse fra bonde Kyle Reid, veteran Christopher Ryan og lastebilprodusent Brian Tharp.

  Demokratene stiller med Gary Crose, Edward Fields og baptistprest Bill Hedge.

  I MO-7 får Billy Long (R) intern konkurranse fra forsikringsmann Marshall Works.

  For demokratene stiller forretningsmann Jim Evans og student Genevieve Williams.

  Washington

  Washington har kun ett interessant primærvalg i år, til det åpne 8. distrikt. Denne delstaten har samme valgsystem som California, der de to med flest stemmer, uavhengig av parti, går videre til valget i november.

  I WA-1 er Susan DelBene (D) den eneste av de ti i delegasjonen som ikke er helt trygg. En skokk republikanere stiller, men det er kun tidligere Microsoftarbeider Pedro Celis som har cash nok til å føre en seriøs valgkamp. Også advokat Ed Moats, sosialarbeider John Orlinski og Robert Sutherland stiller som republikanere.

  I WA-3 får Jamie Herrera Butler (R) konkurranse fra pilot Michael Delavare.

  wa4-doc-hastings
  What’s up, Doc?

  I WA-4 sier Doc Hastings (R) takk for seg i delstatens mest republikanske distrikt. Hele åtte republikanere vil erstatte ham: Delstatssenator Janea Holmquist, tidligere fotballproff Clint Didier, tidligere delstatsrepresentant Dan Newhouse, advokat George Cicotte, fotograf Gavin Seim, Tea Party-aktivist Gordon Pross, butikkansatt Kevin Midbust og forretningsmann Glen Stockwell.

  For demokratene stiller tidligere kongressrådgiver Estakio Beltran og forretningsmann Tony Sandoval. Selv om distriktet skal være trygt republikansk vil jeg ikke helt utelukke at det store antallet republikanske kandidater kan føre til at de to demokratene går videre.

  I WA-5 får Cathy McMorris Rodgers (R) konkurranse fra partifelle Tom Horne.

  For republikanerne i WA-7 stiller programmerer Scott Sutherland og aktivist Craig Keller.

  I WA-8 stiller forretningsmann Jason Ritchie og regnskapstekniker Keith Arnold som demokrater.

  Endelig har vi WA-9, der utfordres Adam Smith (D) av aktivist Donovan Rivers.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også