Mer

  White House-audition: Jeb Bush

  Foto: Gage Skidmore.
  Foto: Gage Skidmore.

  Posisjoneringen i forkant av presidentvalget i 2016 er i gang for fullt, og vi tar en nærmere titt på noen av de potensielle kandidatene. Denne gangen: tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R).

  • WhiteHouseAudition3 John Ellis «Jeb» Bush, født 11. februar 1953
  • Alder på valgdagen i 2016: 63
  • Alder ved eventuelt gjenvalg i 2020: 67
  • Stilling: Forretningsmann, eiendomsutvikler, forfatter
  • Erfaring: Tidenes første republikanske Florida-guvernør som har vunnet gjenvalg (1999-2007), tapende guvernørkandidat i 1994, grunnlegger av Foundation for Excellence in Education, næringsminister i Florida (1986-88)
  • Sivil status: Gift med mexicansk-fødte Columba siden 1974, to sønner og en datter
  • Religion: Romersk-katolsk (konvertert)
  • Twitter-bio (@JebBush): «43rd Governor of the State of Florida. Coral Gables, FL.»

   

  Dersom du er sønn av en president, har en storebror som har vært president, og attpåtil kan vise til erfaring som guvernør av Florida, er det bare naturlig at du nevnes som en potensiell presidentkandidat.

  Styrker

  Jeb Bush kommer fra den avgjørende vippestaten Florida, snakker flytende spansk, og er godt likt av etablissementet i Det republikanske partiet. Han har sett hva som kreves på høyeste nivå i amerikansk politikk på nært hold, og kan samle inn bøttevis med penger.

  Etternavnet er et pluss i flere kretser, og han vil dra nytte av Bush-familiens imponerende nettverk; både organisatorisk, politisk og økonomisk. Han er en moderat republikaner som vil kunne trekke partiet mot sentrum, både i tone og innhold. Her er innvandring- og utdanningsreform sentrale stikkord, to emner Bush har skrevet og tenkt mye om de siste årene. Han burde kunne takle emnene på en god måte i de mange tv-debattene som venter i nominasjonskampen. Bush har samtidig vært ute av den politiske arenaen i flere år, og han kan tillate seg å kritisere både Washington og partiet fra utsiden.

  Svakheter

  Det som appellerer med et Bush-kandidatur i moderate østkyst-kretser, er nettopp det som får folk til å rynke på nesen i mer konservative deler av det republikanske elektoratet. Bush har lenge snakket varmt og engasjert om behovet for en omfattende innvandringsreform, selv om han i boka “Immigration Wars” (2013) legger seg noe nærmere grasrota i partiet enn det han har ligget tidligere. Bush sitt andre hjertebarn, utdanningsreform, kan også by på problemer. Mens flere og flere potensielle republikanske 2016-kandidater angriper ”Common Core” – de nasjonale standardene i matematikk og engelsk som foreløpig er omfavnet av 43 delstater – er Bush tilhenger av standardene. Sommeren 2014 er han i utakt med kreftene som driver partiet i forkant av høstens mellomvalg, noe Bush snart må ta stilling til dersom han skal følge i far- og brors fotspor. Han er i tillegg rik, noe som sammen med Bush-navnet kan utnyttes av mer populistiske kandidater i en eventuell nominasjonskamp.

  Det nevnte Bush-navnet vil føre til utallige sammenligninger med storebroren, selv om de negative sidene ved etternavnet kan ventes å ha avtatt enda mer når vi skriver 2016. Demokratene vil uansett gni seg i hendene. Snakk om Bush-tretthet og Bush-dynastiet vil gjentas til det kjedsommelige. Brodden i denne kritikken avhenger til dels av om demokratene skulle ende opp med Hillary Clinton eller ikke. Med det sagt så har det gått sju år siden Bush takket av som guvernør av Florida. Han har ikke stilt til valg siden 2002. Han benyttes i tillegg svært sjelden som trekkplaster for andre kandidater, og må anses som en rusten campaigner. Jeb Bush sin høye name-id har ikke gitt utslag på meningsmålingene, og han har ligget å vaket rundt en oppslutning på 10 % i lang tid.

  Bush sin interesse i å kjøpe baseball-laget Miami Marlins – og rapportene om at han nylig har startet et investeringsfirma i det stille – vitner om en person som foreløpig holder alle muligheter åpne. Men han har ikke besøkt Iowa enda.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også