Mer

  Verdens Mektigste By: På randen

  Bevæpnede militser langs USAs grense til Mexico. Foto: AP
  Bevæpnede militser langs USAs grense til Mexico. Foto: AP

  WASHINGTON, D.C. — Republikanerne i Representantenes hus kunne ikke ta seg fem ukers sommerferie fra Verdens Mektigste By på torsdag. Først måtte de vedta et lovforslag som aldri blir lov.

  VerdensMektigsteByI år vil rundt 77 000 barn og tenåringer fra Mellom-Amerika bli anholdt når de krysser grensen inn i USA. Amerikanske grensevakter står dårlig stilt til å behandle hvert eneste tilfelle innen de lovpålagte 72 timene. Mange kommer for å søke asyl. Andre for å flykte fra vold. Noen fordi de har hørt rykter om at det deles ut arbeidsvisum og oppholdstillatelse.

  Det er ikke bare grensevaktene som har fått noe å bryne seg på. Også Kongressen, som frem til valget i november prøver å gjøre så lite som mulig for å unngå å vekke oppmerksomhet, har fått saken i fanget. Legg til at vi nå er inne i hundedagene — «the dog days of summer» — den treige sommerperioden uten nyheter som ikke begynner på agurk.

  Det er med andre ord ikke overraskende at grensekrisen, som den kalles, plutselig har blitt et hett tema landet rundt. Overskriftene strekker seg fra grensebyen El Paso, Texas, til Syracuse, New York.

  Man trenger ikke grave så veldig dypt før man treffer på rasistiske tendenser. I juli slapp Andrew Thomas, guvernørkandidat i Arizona, skremselspropaganda som viste det meksikanske flaggets farger dekke delstatskartet.

  «Han er den eneste kandidaten som stoppet ulovlig innvandring, talte imot den homofile lobbyen og motsto liberale dommere,» lyder reklamen. «Stem Andrew Thomas før det er for sent.»

  Langs grensen vandrer det bevæpnede militser som har tatt beskyttelsen av fedrelandets grenser i sine egne hender. De kommer med klar melding til de som prøver å krysse grensen: Hvis dere vil inn i landet, still dere i kø.

  Men som vi har skrevet litt om før, er det ikke bare å stille seg i kø. Tidligere Florida-guvernør og potensiell 2016-kandidat Jeb Bush (R) sa det best i en kronikk i The Wall Street Journal:

  «I motsetning til alle andre land, har vi ikke et innvandringssystem, men et familiegjenforeningssystem.»

  Representantene i Kongressen hadde koffertene pakket og klare torsdag ettermiddag, men Speaker of the House John Boehner (R-Ohio) holdt de i Washington til de hadde «løst» grensekrisen. Den foreslåtte løsningen går forresten ut på å bruke $694 millioner på å sende heimevernet til grensen, ansette noen flere innvandringsdommere, og å gjøre det enklere å deportere barn fra Mellom-Amerika.

  Huset stemte også for å legge ned Deferred Action for Childhood Arrivals-programmet, et Obama-initiativ som har gjort det enklere for hundretusenvis av innvandrere å få arbeidsvisum. Hvis Huset får viljen sin må rundt 580 000 innvandrere forlate landet.

  Lovforslagene kommer aldri til å bli stemt over i Senatet. Men når representantene må møte de som har valgt de inn i Kongressen har det i hvert fall unnskyldningen klar: Vi prøvde!

  Virginias Eric Cantor fikk nok. Han skulle egentlig sitte frem til januar i påvente av at hans overmann, Dave Brat, skulle vinne valget i november. Han bestemte seg i stedet for å trekke seg fra Huset allerede 18. august.

  Cantor føler nok at han kan utøve mer makt fra K Street, USAs hovedgate for lobbyister.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også