Mer

  White House-audition: Rand Paul

  Senator Rand Paul (R-Kentucky), her på Boone County Republican Party Christmas Gala, i Erlanger, Kentucky, 21. november 2014. Foto: Gage Skidmore.
  Senator Rand Paul (R-Kentucky), her på Boone County Republican Party Christmas Gala, i Erlanger, Kentucky, 21. november 2014. Foto: Gage Skidmore.

  Posisjoneringen i forkant av presidentvalget i 2016 er i gang for fullt, og vi tar en nærmere titt på noen av de potensielle kandidatene. Denne gangen: Senator Rand Paul (R-Kentucky).

  WhiteHouseAudition3

  • Randal Howard Paul, født 7. januar 1963
  • Alder på valgdagen i 2016: 53
  • Alder ved eventuelt gjenvalg i 2020: 57
  • Stilling: Senator, Kentucky (2011-)
  • Erfaring: Øyelege, grunnlegger av Kentucky Taxpayers United
  • Sivil status: Gift siden 1990, tre sønner
  • Religion: Presbyterianer
  • Twitter-bio (@SenRandPaul): «I fight for the Constitution, individual liberty and the freedoms that make this country great.»

   

  Rand Pauls uoffisielle 2016-kampanje startet allerede før 2012-valgkampen var unnagjort, og han har vært mer enn villig til å krangle med andre potensielle 2016-kandidater i lang tid. Han har forlengst tatt steget ut av farens skygge, og kommer til å sette sitt preg på den kommende nominasjonskampen.

  Styrker

  Da Paul kom til Washington som nyvalgt senator i 2010 hadde han med seg boka «The Tea Party Goes to Washington» i bagasjen. Siden den tid har han rukket å bli en av de mest sentrale skikkelsene innad i Det republikanske partiet. I tillegg til Tea Party-appellen har Paul stor kredibilitet i den liberterianske fløyen av Det republikanske partiet, selv om han har moderert seg noe sammenlignet med faren Ron Paul. Paul har vist seg som en ukonvensjonell, og smart politiker som har lykkes i å posisjonere seg i en lang rekke saker noe som igjen understreker et av Pauls 2016-argument: Evnen til å tenke utenfor boksen og nå nye velgere. Et ferskt eksempel: Paul jobber for justisreform (REDEEM Act) sammen med et av demokratenes stjerneskudd i Senatet, tidligere Newark-borgermester Cory Booker (D-New Jersey). Han har dermed flere stolbein å lene seg på innad i partiet i en eventuell nominasjonskamp, og har markert seg som en dyktig politiker i dagens mediehverdag.

  Paul, som til stadighet vektlegger delstatenes rettigheter som en sentral rettesnor, spilte en viktig rådgiverrolle i farens presidentkampanje i både 2008 og 2012, og drar allerede nytte av farens tidligere Iowa-nettverk. Han er imidlertid en bedre politiker enn faren, og han har høyere ambisjoner. Den uoffisielle Iowa-kampanjen hans har med en tidligere leder av Det republikanske partiet i Iowa på laget, og Paul besøker delstaten regelmessig. Kentucky-senatoren har ikke lagt skjul på sine egne ambisjoner og har i tillegg bygget seg et nasjonalt nettverk som vil komme godt med i en eventuell nominasjonskamp, både organisatorisk og med tanke på pengeinnsamling.

  Svakheter

  Pauls utenrikspolitiske standpunkt skiller seg fra de etablerte kreftene i partiet, noe som allerede nå ligger an til å utgjøre en sentral skillelinje i nominasjonskampen dersom han stiller. Mens hans mer isolasjonistiske tendenser — eller «ikke-intervensjonistiske», som Paul selv sier det — appellerer til en krigstrett nasjon på den ene siden, strider det med en sentral gren av Det republikanske partiet på den andre. Dette henger til dels sammen med Paul-brandet, og han må finne seg i å ta stilling til Ron Pauls mange kontroversielle standpunkt i en lang rekke saker.

  Det er ikke bare det som kan by på problemer. Høsten 2013 rullet nemlig BuzzFeed ut en rekke saker som viste at Paul hadde plagiert materiale i både bøker og taler (blant annet fra Wikipedia), noe som har vist seg som en meget pinlig affære. Her er det mye gull å hente for potensielle motstandere.

  Lovverket i hjemstaten Kentucky utgjør også et problem for Paul. Pauls senatsperiode går nemlig ut i 2016, og i Kentucky kan man ikke stille til to verv samtidig. I henhold til den amerikanske grunnlovens artikkel 1, paragraf 4 er det delstatene selv som fastsetter valgreglene, og Paul har allerede bedt delstatskongressen om å endre loven. Partifellene har nå strukket seg langt, og det ser ut til at omgjøringen av Kentuckys primærvalg til et tidligere caucusvalg kan løse Pauls utfordring.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også