WASHINGTON, D.C. — Det er stor oppslutning rundt dødsstraff både i og utenfor Verdens Mektigste By. Kan en rekke stygge henrettelser endre på det?
USAs Høyesterett er i disse dager på sommerferie, men de ni dommerne holder fortsatt et øye på innboksen, i tilfelle noen ber dem stoppe en henrettelse.
Det gjorde Joseph Woods advokater på tirsdag. Wood har sittet på “Death Row” — altså ventet på å dø — siden 1991. I 1989 drepte Wood eks-kjæresten og faren hennes etter lang tids krangling.
Høyesterett avviste appellen, og onsdag kveld var det duket for henrettelse i fengselskomplekset i Florence, Arizona.
Like før kl. 14:00 på onsdag ble Wood pumpet full av midazolam, et lammende middel, og hydromorfon, et smertestillende stoff. En og en halv time senere var han fortsatt i live. Det tok én time og 57 minutter før Wood døde.
Journalisten Michael Kiefer, som dekket henrettelsen for The Arizona Republic, telte hvor mange ganger Wood gispet etter luft. Etter nesten to timer inneholdt notatblokken over 640 anmerkninger.
Vanligvis tar en henrettelse rundt 10 minutter.
For et par år siden brukte man tiopentalnatrium for å henrette insatte i USA, men produsenter som det amerikanske Hospira og det danske Lundbeck har én etter én meldt seg ut av dødsstraffmarkedet. (Jeg skal ikke late som jeg er en ekspert. Les Washington Post for mer informasjon.)
Delstatene som fortsatt dømmer til dødsstraff — 32 totalt — har derfor måtte finne nye cocktailer for å ta livet av sine verste kriminelle. Kanskje pentobarbital? Litt midazolam hydroklorid?
Vi vet rett og slett ikke. Dødsstraffmostandere har prøvd å gå rettens vei for å stoppe henrettelser som den som fant sted i Florence, og flere delstater har svart med å innføre lover som gjør at de kan holde de dødlige miksturene hemmelige.
Oklahoma brukte i hvert fall midazolam da de prøvde å henrette Clayton Lockett i april. Etter et kvarter var det klart at noe var galt. Lockett fikk et anfall, og en halvtime senere døde han av et enormt hjerteinfarkt.
Wood var innsatt nr. 1385 som har blitt henrettet etter at Høyesterett gjorde dødsstraff lovlig i 1976, og den 26. så langt i år, ifølge Death Penalty Information Center.
Det er med andre ord klart at alt vanligvis går som planlagt når en innsatt skal henrettes.
Men USAs grunnlov forbyr også “cruel and unusual punishment.” Det er mange som mener dødsstraff i seg selv er det, uansett hvor vellykket metoden er. Men i USA er tallenes tale klar: Høyesterett — og et flertall av amerikanere — er uenig.