Mer

  Endring i dekningen av Israel-Palestina konflikten i amerikanske medier

  Mideast Israel Palestinians

  Amerikanernes støtte til Israel er sterk, og tilsynelatende urokkelig. Det kan allikevel spores en viss endring i mediedekningen av den pågående konflikten mellom Israel og palestinerne.

  Tradisjonelt har fokuset vært på hvordan israelerne opplever situasjonen, men denne gangen har sympatien i større grad ligget hos den palestinske befolkningen.

  Man har for så vidt sett dette tidligere. Den politiske komikeren Jon Stewart, som også er jødisk og uttalt tilhenger av staten Israel, har flere ganger vektlagt palestinernes tap i det satiriske aktualitetsprogrammet «The Daily Show.»

  I et mye delt innslag i forrige uke, gjorde Stewart narr av Israels påstand om at bombemål blir varslet på forhånd og spurte retorisk hvor myndighetene mente innbyggerne i Gaza skulle dra. Stewart er en respektert underholder, men «The Daily Show» er et humorprogram som vises på kabelnettverket Comedy Central, og meningene som ytres der representerer sjelden den jevne amerikaner.

  Forandringen har derfor først og fremst funnet sted i de store nasjonale mediene, i denne sammenhengen de tre tv-nettverkene, ABC, CBS og NBC, og i aviser som New York Times og USA Today. Spesielt hvis man leser reportasjene ut fra den modellen innen nyhetsformidling som tilsier at det viktigste kommer først, er det tydelig at vektleggingen har vært på antall drepte og skadede sivile på palestinsk side.

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu nyter mye taletid på amerikansk tv, men har denne gangen ikke sluppet unna kritiske spørsmål.

  I et tv-sendt intervju på søndag, med ABCs George Stephanopoulos, stilte Stephanopoulos åpningsspørsmålet til Netanyahu slik: «Den siste operasjonen er blitt kalt en massakre av palestinerne selv. Hva er din respons?» På et senere tidspunkt i sendingen spør Stephanopoulos: «Hvis Israel bomber Gaza fra alle kanter, hvor skal palestinerne dra?»

  Mandag kveld fulgte Brian Williams, som leder NBC Nightly News – USAS mest sette nyhetsprogram – opp med lignende spørsmål til Netanyahu: «I går viste denne kanalen scener fra Gazas største sykehus, hvor man var nødt til å avvise døde fordi det ikke var mer plass på likhuset. Hva tenker du om dette som far og som menneske?»

  Også det konservative kabelnettverket Fox News, hvor målgruppen utviser en massiv støtte til Israel, har rapportert om ødeleggelsene på Gazastripen. Under en reportasje på søndag sa journalist John Huddy at å se skadene på nært hold var «gut wrenching» og følelsesmessig overveldende.

  Eksemplene er mange. CBS intervjuet onsdag en engelsktalende palestinsk jente, med hodeskader og brukket ben på sykehuset og landets største papiravis, USA Today, har på sine nettsider flere artikler og videoer som viser konsekvensene av krigen.

  At Hamas er en terroristorganisasjon, og at Israel er i sin fulle rett til å forsvare seg, levnes det imidlertid ingen tvil om. Samtidig har dekningen av konflikten hittil ikke representert noen oppsving i Israels omdømme.

  Hva skyldes denne endringen hos media, når støtten til Israel fortsatt er resolutt?

  En av årsakene til endringen i dekningen var at tre israelske ungdommer ble kidnappet og drept av en gruppe tilknyttet Hamas. De påfølgende hendelsene hvor en palestinsk-amerikansk 15 år gammel gutt ble banket opp av israelsk politi – etter at hans fetter ble drept av jødiske ekstremister – fikk mye oppmerksomhet i nasjonale medier, fordi han er amerikansk. Det forslåtte ansiktet til Tariq Abu Khdeir, fra Tampa i Florida, førte til at amerikanerne fikk se den palestinske siden av konflikten på en ny måte.

  Sosiale medier er også en viktig faktor.

  Twitter har revolusjonert daglig nyhetsformidling, og løpende oppdateringer fra journalister og andre i Gaza har spilt en stor rolle. Sirkulasjonen av urovekkende og grusomme bilder har vært høy – noe som igjen har påvirket de store tradisjonelle mediene.

  Hashtagen #GazaUnderAttack har blitt brukt rundt 4 millioner ganger de siste dagene, mens #IsraelUnderFire er blitt benyttet i 170 000 meldinger.

  Den amerikanske demografien er i endring og antallet muslimer har økt de siste ti årene. Islam er nå den tredje største religionen med 2.6 millioner tilhengere i USA. Jødene er fortsatt langt flere, mellom 5.4 og 8.3 millioner (alt ettersom hvilken definisjon man bruker), men flere muslimer betyr at amerikanere som sympatiserer med palestinerne øker.

  Til sist utgjør alder noe av forklaringen.

  Unge amerikanere har vokst opp i en periode hvor palestinerne må sies å ha vært den underlegne parten i konflikten med Israel. Man kan derfor tenke seg at noen ungdommer i dag har et annet syn på den langvarige striden enn sine foreldre. De toneangivende popstjernene Rihanna og Selena Gomez postet nylig støtteerklæringer til palestinerne i sosiale medier. Grunnet store protester slettet Rihanna den aktuelle tweeten, men Gomez lot sitt innlegg, med over 600 000 likes, stå.

  Som nevnt innledningsvis er det lite som tyder på at amerikanernes støtte til Israel er i ferd med å avta – vinklingen i media skyldes først og fremst andre faktorer. Men de gjenspeiler også et amerikansk samfunn i endring, hvor en ny generasjon amerikanere er i ferd med å danne seg et bilde av hvordan verden fungerer.

  Helene Megaard
  Helene Megaard
  Nord-Amerikaviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no.

  Les også