Mer

    Verdens Mektigste By: See you in court!

    Chris McDaniel og Sarah Palin.
    Chris McDaniel og Sarah Palin.

    WASHINGTON, D.C. — Veien til Verdens Mektigste By er lang, og det er dyrt å komme seg dit. Nå viser det seg at flere og flere politikere også må ta en omvei innom rettssalen.

    VerdensMektigsteByFor et par uker siden skrev jeg (litt sånn halvveis på alvor) at det tar et par runder i retten før “lov blir lov i USA.” Valg, derimot, skal jo avgjøre saken. Den tapende kandidaten tar ordet først. Han takker for stemmene og ber folket støtte hans motstander. Like etterpå fremfører hans overmann noen overfladiske gloser om samarbeid. En mann drar til Washington, den andre hjem.

    Si det til delstatssenator Chris McDaniel (R-Mississippi, 42. lokaldistrikt), som tapte en betent nominasjonskamp mot senator Thad Cochran (R-Mississippi).

    Cochran slo McDaniel på målstreken ved å appellere til Mississippis svarte velgere. McDaniel ledet etter den første valgrunden, og Cochran måtte utvide sin egen velgerbase for å overleve. Han vant med et par tusen stemmer.

    Det var en fullstendig lovlig, om ikke utspekulert, plan. McDaniel-kampanjen svarte med å anklage Cochran for å ha kjøpt stemmer. De mener å ha funnet mer enn 8 300 “tvilsomme” stemmesedler — veldig praktisk, siden McDaniel tapte med 7 667. Han holder pressekonferanse på onsdag. Vi gleder oss.

    Lederskikkelsene i Det republikanske partiet vil gjerne se McDaniel innrømme at slaget er tapt — de har tross alt sitt eget søksmål å tenke på.

    Speakeren i Representantenes hus John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) skal altså saksøke presidenten fordi helsereformen ligger bak skjema. Smak litt på den.

    Det er uansett ikke søksmålet noen republikanere lengter etter. Joni Ernst, den republikanske senatkandidaten i Iowa (hun som liker å kastrere griser), mente i januar at Obama er “blitt en diktator” som burde stilles for riksrett. Rent hypotetisk, la hun til da hun ble konfrontert med disse sitatene forrige uke.

    Ernst er ikke den eneste republikaneren som flørter med tanken.

    “Neste gang du hører politikere fordømme Barack Obama …, spør dem hva de skal gjøre med det,” skrev Sarah Palin i et innlegg for Fox News. “Grunnloven inneholder kuren mot en president som begår ‘forbrytelser og forseelser.’ Det er riksrett.”

    Obama, på rundreise i USA for å drive litt valgkamp for sårbare demokrater, har inkludert søksmålet i talepunktene.

    “‘Saksøk ham! Still ham for riksrett!’” sa Obama på besøk i Austin, Texas, i forrige uke. “Virkelig? Virkelig? Hvorfor? Skal dere saksøke meg fordi jeg gjør jobben min?”

    Riksrett er ikke et alternativ, ifølge Boehner. Men litt teater hører med foran høstens mellomvalg.

    Carl Fredrik Straumsheim
    Carl Fredrik Straumsheim
    Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

    Les også