Mer

  Påmeldingsfristen er ute i Delaware

  Påmeldingsfristen gikk ut i Delaware tirsdag. Ministaten har valg på en senator, statens eneste medlem av huset, tre av seks delstatsverv og 3/4 av delstatsforsamlingen.

  Sittende senator Chris Coons er noe av et arbeidsuhell; han var den eneste demokraten som gad å stille i 2010, fordi alle regnet med at den republikanske kongressmannen Michael Castle ville ta den republikanske nominasjonen og vinne setet. Castle tapte imidlertid til den mildt sagt ukonvensjonelle Christine O’Donnell, og Coons moste henne i november. Nå går restdelen av visepresident Joe Bidens sete snart ut, og Coons går for en full seksårsperiode.

  På republikansk side blir det kamp om nominasjonen mellom ingeniør Carl Smink og forretningsmann og partiets senatskandidat i 2012, Kevin Wade. Uansett hvem av dem som vinner holder jeg dette valget som trygt demokratisk.

  Delawares eneste representant er for tiden tidligere viseguvernør John Carney. Webdesigner Rose Izzo stiller igjen for republikanerne, og skal være sjeleglad dersom hun greier 40%. Trygt demokratisk.

  Finansminister Chip Flowers får en intern utfordring i det demokratiske primærvalget fra tidligere guvernørrådgiver Sean Barney. Republikanerne stiller med advokat Ken Simpler og forretningskvinne og viseguvernørkandidat i 2012, Sher Valenzuela. Jeg holder dette bare som trolig demokratisk, om ikke annet så fordi et bittert nominasjonoppgjør på demokratisk side ikke kan utelukkes.

  Delstatsrevisor Tom Wagner er den eneste folkevalgte republikaneren på delstatsnivå i Delaware. For demokratene stiller advokat Brenda Mayrack og regnskapsfører Ken Matlusky. Jeg holder dette som trolig republikansk.

  Endelig har vi justisministervervet, der Beau Biden (D) (sønn av visepresidenten) avstår fra gjenvalg, men alt har sagt han går for guvernørjobben i 2016. Viseguvernør Matt Denn er demokratenes kandidat, mens republikanerne stiller med advokat Ted Kittila. Jeg holder dette for trygt demokratisk.

  Til sist har vi delstatsforsamlingen, der hele huset og halve senatet er på valg i år. Demokratene har greie flertall i begge kamre, og det kommer de til å fortsette med.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også