Mer

  Likekjønnet ekteskap til Høyesterett?

  SCOTUS-PROP8-DOMA

  Utah vil anke avgjørelsen som fant delstatens forbud mot likekjønnet ekteskap grunnlovsstridig rett til Høyesterett. Det kan føre til en kjønnsnøytral ekteskapslov landet rundt — fra California til Mississippi.

  Merk deg rettssaken Kitchen v. Herbert. Den kan bli landets neste Roe v. Wade — en sak som er synonymt med sosialpolitiske omveltninger.

  Utahs forbud mot likekjønnet ekteskap, som så mange liknende forbud i andre delstater, har blitt funnet grunnlovsstridig etter at USAs Høyesterett dømte at landets føderale myndigheter ikke kunne definere ekteskap som en institusjon mellom en mann og en kvinne.

  Saken ble fort anket til ankedomstolen i det 10. rettsdistrikt, som dekker delstatene Colorado, Kansas, New Mexico, deler av Oklahoma, Utah og Wyoming, som kom til samme konklusjon: forbudet var grunnlovsstridig.

  I stedet for en ny runde i ankedomstolen, bestemte Utahs generaladvokat Sean Reyes på onsdag at saken skulle ankes til Høyesterett.

  Forbud mot likekjønnet ekteskap har blitt utfordret i bokstavlig talt alle delstater siden avgjørelsen falt i United State v. Windsor juni 2013. Det er derfor svært sannsynlig at Høyesterett vil høre saken. En avgjørelse vil antakeligvis komme sent i juni 2015.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også