Mer

  Eric Holder i Oslo: Voldelig ekstremisme og preventive tiltak

  VILLA OTIUM, OSLO: USAs justisminister Eric Holder anser radikalisering av vestlige i forbindelse med kamphandlingene i Syria og Irak som et globalt problem som krever en global løsning.

  Holder, som har sittet som justisminister siden 2009, mener det kreves nye lover og et bredere internasjonalt samarbeid for å løse problemene i tilknytning til voldelig ekstremisme. Justisministeren trakk fram hjemlandet, i tillegg til Frankrike og Norge, som eksempler for etterfølgelse av andre land.

  I følge amerikansk etterretning kommer omtrent 7000 av de 23000 som har reist til Syria og Irak for å kjempe fra vestlige land. Amerikanerne etterforsker samtidig rundt 100 tilfeller av amerikanere som har reist på Jihad.

  Med dette som bakteppe snakket Holder om behovet for en preventiv tilnærming til radikalisering. Etterrettningssamarbeid og nye lover må til for å hindre folk fra å delta i kamphandlingene, og for å håndtere de som kan utgjøre en trussel etter å ha vendt hjem.

  En dag i Oslo

  Holder besøkte Oslo tirsdag i forkant av onsdagens «kvintett»-møte i London mellom justisministerene i USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Holder møtte både statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen før han tok turen til Villa Otium, den amerikanske ambassadørboligen som for tiden står uten ambassadør.

  Før avreisen til Norge uttrykte Washington Posts Al Kamen misunnelse for at Holder skulle til behagelige temperaturer i Oslo mens svetten renner i Washington. Det var imidlertid lummert ute og klamt og svett inne i Villa Otium i det Holder ankom for å holde den overfornevnte talen.

  Etter talen var det duket for en liten mottakelse, med juice og vin i glassene, og med sikkerhetsvakter som fotfulgte Holder.

  «Det er fint å være her, og dette er en av de mindre krevende reiseoppdragene mine,» sa en avslappet Holder etter å ha smilt på bilder sammen med to norske ungdomspolitikere.

  Holder kom med noen lovord om Norge, og før anledningen bød seg til å snakke litt politikk beveget han seg bestemt videre i rommet, der selfie-terskelen var lav.

  Borte bra

  Det må være godt for Holder å få en pause fra det politiske klimaet hjemme i USA, der han er en av de mest kontroversielle medlemmene av Obama-administrasjonen.

  Holder, som er den i regjeringskabinettet som kan sies å stå Obama nærmest, har vært i hardt vær så lenge han har ledet justisdepartementet.

  Det har blåst kraftig såpass mange ganger at flere innad i Obama-administrasjonen undrer seg over hvordan han fortsatt sitter i stillingen.

  Som en tidligere Obama-rådgiver har uttalt til Politico: «If it was coming out of the Justice Department, it was bad news«.

  Nå ønsker attpåtil representant Pete Olson (R-Texas, 22. distrikt) å stille Holder for riksrett, en liten indikator på det politiske ordskiftet i USA. Olson trekker blant annet frem grense- og innvandringsproblematikken i sør, og skandalen i det amerikanske skattevesenet.

  Denne uken er det imidlertid voldelig ekstremisme som står på Holders agenda. President Barack Obama drar på sin side på Texas-besøk, der guvernør Rick Perry (R) venter med anbefalinger om hva som må gjøres ved grensen fra de føderale myndighetenes side.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også