BOKANMELDELSE: Hillary Clintons «Hard Choices» er et programmessig steg på veien til Det hvite hus, og et gjesp av en bok.

Tidligere førstedame, senator, presidentkandidat og utenriksminister Hillary Rodham Clinton fikk betalt 14 millioner dollar i forskudd for å skrive bok om sin tid i Obama-administrasjonen. Det er meget godt betalt for en bok som tidvis føles som en klipp-og-lim reise jorda rundt i utskrifter av pressekonferanser og møtereferater.

«Hard Choices», noe som må sies å være en meget passende tittel for en som går med presidentambisjoner, er en oppskriftsmessig samling av plattheter, tilbakeskuende oppsummeringer av politiske hendelser, og store ord.

Det er smart, politisk sett.

Hillarys ansikt preger både nyheter og bokhandler, og boka blir stående som (den eventuelle) Clinton-kampanjens offisielle versjon av Hillarys tid som president Barack Obamas utenriksminister. Hva mener hun om terrorangrepet i Benghazi? Les boka. Hva med Irak, Afghanistan og Syria? Les boka.

Det er imidlertid dørgende kjedelig.

Jeg har aldri sovnet så ofte i løpet av en bok som det jeg har gjort med Clintons nye memoarer, og det skyldes ikke bare sene kvelder med fotball VM.

Hovedgrunnen er at hun ikke tar noen sjanser, og at hun ikke ønsker å brenne noen broer. Bokas målgruppe er stor, men innholdet er kun for de spesielt interesserte.

2016-kandidaturet ligger hele tiden mellom linjene, og Hillary går Sarah Palin i næringen når det gjelder flørting med, og hinting om et presidentkandidatur.

«My faith in our future has never been greater», skriver hun i starten av boka. «One thing that has never been a hard choice for me is serving our country», fortsetter Clinton. «The time for another hard choice will come soon enough» avslutter hun.

De tre setningene oppsummerer boka for de som har annet å lese i sommer.

De følgende sitatene oppsummerer imidlertid de store ordene som preger deler av boka:

«Being a vessel for the hopes and prayers of millions of people was a daunting responsibility.»

«As I moved on to New Hampshire, and then across the country, I found my footing and my voice. My spirits were lifted and my determination hardened by the many Americans I met along the way.»

«Some of the reporters covering me at the State Department were surprised when I occasionally ditched the diplomatic talking points and said exactly what was on my mind, whether it was telling off the leader of North Korea or pushing the Pakistanis on the whereabouts of Osama bin Laden. But I no longer had much patience for walking on eggshells.»

Alt i alt: Hillary Clinton har huket av en ny post på veien til Det hvite hus. Men det visste du allerede.

Anmeldt: Hillary Clinton – «Hard Choices» (2014)

656 sider

Simon & Schuster

3 Kommentarer