Mer

  Morgenkaffen fredag 27. juni: Høyesterett gir Obama en smekk på fingrene mens demokratene snakker innvandring

  God morgen! Det er fredag, og den siste utgaven av Mor­gen­kaffen før sommerferien er servert.

  «The president made an unprecedented power grab by placing political allies at a powerful federal agency while the Senate was meeting regularly and without even bothering to wait for its advice and consent. A unanimous Supreme Court has rejected this brazen power-grab.»

  Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) uttrykte i går stor glede over Høyesteretts beslutning om at Obama overskred sine fullmakter i utnevnelsen av tre offentlige ansatte.

  #AMPOL-NYTT

  En enstemmig (9-0) Høyesterettsdom vedtok torsdag at Obama overskred sin rettslige myndighet da han i 2012 gikk utenom Senatet da han foretok tre utnevnelser til National Labor Relations Board (NLRB). Beslutningen begrenser presidentens mulighet til å foreta såkalte hasteutnevnelser uten Senatets godkjenning, og dommen vil ha innvirkning på handlingsrommet til Obama og fremtidige presidenter. Høyesterettsdommen kom etter lang tids krangling mellom republikanerne og Obama-administrasjonen om presidentens konstitusjonelle utøvende fullmakter. Talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, uttalte at Obama var ”dypt skuffet” over dommen, men at ”dommen bevarer noen viktige elementer av presidentens utøvende makt, og presidenten vil ikke nøle med å bruke den.”

  Republikanerne i Senatet, derimot, jubler over dommen: Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) kalte dommen for en ”irettesettelse” av Obamas politikk, og sa at demokratene i Senatet bør være flaue for at de har latt Obama tråkke på sin konstitusjonelle myndighet til å godkjenne presidentens utnevnelser.

  Flere demokratiske senatorer tok, på sin side, til orde for at Obama må benytte sine utøvende fullmakter til å handle utenom Kongressen for å implementere en innvandringsreform hvis ikke det republikansk-ledede Huset tar affære umiddelbart. Det har lenge vært ventet at republikanerne vil klare å komme til enighet med demokratene i å utarbeide en innvandringsreform, men konservativ motstand har ført til at et endelig sluttprodukt som håndterer USAs udokumenterte innvandrere har strandet i Kongressen. Obama har selv tidligere erklært at han kan bli nødt til å bruke utøvende makt i innvandringspolitikken, og senator Robert Menendez (D-New Jersey) fastslo torsdag at presidenten ”ikke bløffer” i sine advarsler. ”Kongressens primære jobb er å styre,” sa Menendez, ”og i fraværet av politisk styring er utøvende handling nødvendig”. De demokratiske annonseringene om at presidenten må skjære gjennom i innvandringsdiskusjonen kom dagen etter Speaker i Huset John Boehners (R-Ohio) planlagte søksmål mot Obamas utstrakte bruk av utøvende fullmakter. Senator Chuck Schumer (D-New Jersey) gikk hardt ut mot det republikanske søksmålet: ”Hvis de ikke bringer noen lovforslag til avstemning, har presidenten intet valg – på et humanitært og politisk grunnlag – til å handle der han kan på egenhånd.”

  Obama-administrasjonen har forespurt Kongressen om $500 millioner i bevilgninger til moderate opprørsgrupper som kjemper mot Assad-regimet i Syria. Midlene vil gå til å trene og utstyre grupper med en pro-vestlig profil, og tiltaket omtales som et steg i Obama-administrasjonens kamp for å svekke den islamistiske ekstremistgruppen ISIL, som har fått et sterkt fotfeste i både Syria og Irak.

  Obama besøkte torsdag Minneapolis for å lede et såkalt «town hall»-møte der han benyttet anledningen til å gi et ideologisk forsvar for de føderale myndighetenes aktive rolle i samfunnet. Ifølge Det hvite hus innebar turen en mulighet for presidenten til å møte ordinære amerikanere, og Obama erklærte at politiske vedtak som vil hjelpe middelklassen kan realiseres hvis landet klarer å få Washington til å begynne å arbeide for vanlige amerikanere. ”Hele ideen om at staten er problemet eller fienden er bare ikke sant”, sa Obama, som uttrykte misnøye med de som kritiserte offentlige ansatte, og han anklaget lokale og delstatlige myndigheters motvilje mot å øke ansettelsene til å bidra til den trege økonomiske utviklingen.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hillary Clintons rundreise i USA for å promotere hennes nye bok blir regelmessig omtalt som en tidlig start på valgkampen i 2016. Salgstallene til ”Hard Choices” har imidlertid vært svake; salget falt 43,5 % til 48,000 eksemplarer i den andre uken boken har vært ute melder NY Times.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Summer trips part of Obama’s loose outreach effort» av David Nakamura (Washington Post): «The President starts off in Minneapolis, where he watched the World Cup and discussed gun control.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag, men nå tar morgenspalten ferie. Trykk her for å abonnere, så dukker kaffen opp i innboksen din i august.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også