Mer

  Morgenkaffen torsdag 26. juni: Boehner med Obama-søksmål, Høyesterett om politi og mobiltelefoner, og McDaniel sutrer

  God morgen! Det er torsdag, og vårens nest siste utgave av Mor­gen­kaffen er servert.

  «In the coming days, our team will look into the irregularities to determine whether a challenge is warranted. After we’ve examined the data, we will make a decision about whether and how to procede.»

  Chris McDaniel, som enda ikke har vedkjent seg tapet mot senator Thad Cochran i det republikanske primærvalget i Mississippi, varslet i en pressemelding onsdag at det kan bli aktuelt for ham å ta rettslige skritt for å utfordre resultatet fra andre runde av primærvalget.

  #AMPOL-NYTT

  I en enstemming dom som ble fremlagt av dommer John Roberts vedtok Høyesterett at politiet ikke har rett til å gå igjennom mobiltelefonen til personer de arresterer uten en rettsordre. Amerikanske myndigheter argumenterte på sin side med at mobiltelefoner bør kunne gjennomgås umiddelbart ved mistanke fordi de kan inneholde omfattende informasjon som enkelt kan slettes, melder The Hill. Høyesterettsdommer Roberts begrunnet dommen med amerikanernes konstitusjonelle rett til privatliv: «The fact that technology now allows an individual to carry such information in his hand does not make the information any less worthy of the protection for which the Founders fought.»

  Senatets banekomité godkjente i går San Antionio-ordfører Julian Castro (D) til å lede USAs Department of Housing and Urban Development, i en 16-6 avstemning. Nå gjenstår kun en endelig avstemning i Senatet, noe som blir beskrevet som en formalitet, til tross for at det er ventet motstand fra republikansk hold. Deler av departementet som er ansvarlig for det amerikanske boligmarkedet har vært gjenstand for mye politisk splittelse og kritikk. Det er spesielt de kvasiføderale boliglånegigantene Fannie Mae og Freddie Mac som har fått gjennomgå for deres rolle under finanskrisen i 2008. Tverrpolitiske samarbeid i Kongressen har siktet mot å redusere størrelsen på de omstridte boliglångiverne, men konkrete tiltak har strandet. Castro blir nå mannen som etter all sannsynlighet blir i posisjon til å presse Obama-administrasjonen til å reformere de statlig etablerte låneaktørene, og han har tidligere utrykt at hans hovedmål er å forhindre at amerikanske skattebetalere blir lagt i stikken, slik han mener de ble i 2008 da amerikanske myndigheter reddet Fannie Mae og Freddie Mac.

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) annonserte onsdag at han vil gå til søksmål mot president Obama for det han omtaler som misbruk av utøvende fullmakter. Boehner får med seg resten av partigruppa i søksmålet senere i sommer. Boehner meldte ovenfor ulike amerikanske medier at søksmålet kommer som en respons på Obamas selektive utførelse av Kongressens lovgivning og hans stadige overtramp av hans konstitusjonelle myndighet på en rekke områder, fra helse til energi og utenrikspolitikk. «Grunnloven gjør det klart at presidentens jobb er å trofast utføre landes lover. Etter mitt syn har ikke Obama gjort dette,» sa Boehner, som ikke ønsket å være spesifikk på hva slags konkrete saker søksmålet omfatter. Huset har allerede vedtatt to lovforslag som sikter på å innskrenke presidentens utøvende fullmakter, men som har blitt nedstemt i Senatet. Obama har på sin side argumentert gjentatte ganger for at han har benyttet seg av sine utøvende fullmakter som en nødvendig respons på handlingslammelsen i den polariserte Kongressen.

  Hillary Clinton mener at demokratene i Kongressen ikke bør distansere seg fra helsereformen («Obamacare») i novembers mellomvalg. Det er ikke akkurat en overraskelse, men dog. I et intervju med PBS Newshour uttalte Clinton følgende: «Hvis jeg var en demokrat som stilte til gjenvalg i 2014, ville jeg presentere et veivalg for velgerne i mitt distrikt eller min stat. Hvis du ønsker å gå tilbake til den tiden da din søster med diabetes eller mannen din med en hjertesykdom ikke kunne få forsikring til en rimelig pris, så ikke stem på meg. Jeg syntes nemlig at det er flott at din søster og din mann nå har forsikring.» Amerikanske medier spekulerer naturligvis i om ikke Hillary egentlig mente «hvis jeg stiller til gjenvalg i 2016…»

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Tea Party-utfordreren Chris McDaniel skyldte på «liberale demokrater» etter at han tapte andre runde av primærvalget i Mississippi mot sittende senator Thad Cochran (R-Mississippi). Etter at nederlaget var et faktum, ble McDaniel likevel introdusert som «den republikanske senatskandidaten.» «Det er noe litt rart når et republikansk primærvalg avgjøres av liberale demokrater,» sa McDaniel, som anklagde Cochran for å ha forlatt konservative prinsipper. New York Times har en lengre artikkel om det store antall afro-amerikanske og demokratiske velgere som bidro til Cochrans primærvalgseier.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton har blitt kritisert fra forskjellige hold for kommentarer hun har kommet med under hennes pågående bokturné, blant annet en uttalelse om at hun og Bill Clinton var «dead broke”»for noen år siden. I et intervju med PBS uttaler imidlertid Clinton at hennes prestasjoner «taler for seg selv,» og at hun ikke trenger noen til å forsvare seg – inkludert Bill. «My husband was very sweet … but I don’t need anybody to defend my record. I think my record speaks for itself.»

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The staggering price of crushing the tea party» av Alexnder Burns (Politico): «National Republican leaders are toasting primary season as a smashing success over activist conservatives that has put the hard right on the ropes and given the Washington GOP the slate of candidates it wanted for 2014.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også