Mer

  Primærvalg i seks delstater

  Etter fjorten dagers pause er vi igang med primærvalgene igjen. I natt skal seks delstater avklare sine nominasjoner. Det er andre runde i Mississippi og South Carolina, første runde i Oklahoma, samt primærvalg i Colorado, Maryland og New York. I tillegg har vi et suppleringsvalg til Huset fra FL-19. Utah skulle også hatt primærvalg, men her ble alt avgjort på delstatskonventet.

  Som vanlig omtales kun valg der det er flere kandidater til et partis nominasjon. Du kan følge opptellingen for hver delstat hos Associated Press (linket nedenfor).

  Colorado

  I Colorados tredje distrikt blir Scott Tipton (R) utfordret internt av bonde David Cox. Tipton skal være helt trygg.

  co4-cory-gardner
  Går for opprykk: Cory Gardner

  I det trygt republikanske CO-4 blir setet ledig, siden kongressmann Cory Gardner går for Senatet. Her stiller fire seriøse kandidater; fylkesadvokat Ken Buck, fylkeskommissær Barbara Kirkmeyer, tidligere borgermester og senatskandidat i Rhode Island, Steve Laffey og delstatssenator Scott Renfroe. Fylkesadvokat Buck var partiets kandidat til Senatet i 2010, og kan kanskje regnes som svak favoritt, men både Renfroe og Laffey har brukt mer penger.

  I det enda mer republikanske CO-5 får kongressmann Douglas Lamborn intern konkurranse fra tidligere generalmajor Bentley Rayburn. Han stilte mot Lamborn både da setet ble ledig sist gang i 2006, og senere i 2008. Begge ganger var det flere kandidater, og Lamborns prestasjon var ikke direkte imponerende, så han kan være utsatt i natt.

  Den republikanske guvernørnominasjonen er også interessant, igjen med fire seriøse kandidater: Tidligere guvernørkandidat (i 2006) og kongressmann Bob Beauprez, administrasjonsminister Scott Gessler, tidligere guvernørkandidat (for grunnlovspartiet i 2010) og kongressmann Tom Tancredo, som forsøkte seg som presidentkandidat i 2008 og har markert seg som innvandringsmotstander, og tidligere delstatssenator Mike Kopp. Av disse er nok Tancredo mest kjent akkurat nå, og han har en stor og intens base blant republikanske primærvelgere. Imidlertid er nok Beauprez en sterkere kandidat mot en demokrat og disse to har ligget ganske jevnt på målingene.

  Florida

  I Florida er det suppleringsvalg til det 19. distrikt, som Tray Radel (R) forlot etter å ha blitt dømt for kokainbesittelse. Primærvalget i april ble vunnet av forretningsmannen Curt Clawson, mens demokratene stiller med aktivist April Freeman. Setet regnes for trygt republikansk.

  Maryland

  Primærvalgene til Marylands kongressdelegasjon er blant de kjedeligste i landet i år; her er all spenning knyttet til delstatsvervene.

  md1-andy-harris
  Republikaner i Maryland, men like blid: Andy Harris

  MD-1 er det eneste republikanske i delstaten. Kongressmann Andy Harris får intern konkurranse fra landskapsarkitekt Jonathan Goff. Trygg renominasjon.

  Lege John LaFerla, som var partiets kandidat i 2012 og forretningsmann Bill Tilghman stiller for demokratene.

  I MD-2 får C. A. Ruppersberg intern konkurranse fra etterretningsanalytiker Paul Rundquist og forfatter Blaine Taylor. Trygg renominasjon.

  I MD-3 får Paul Sarbanes motstand internt fra dataingeniør Matthew Molyett. Trygg renominasjon.

  For republikanerne stiller forsikringsagent Thomas Harris, landskapsarkitekt Mike Jackson og Charles Long.

  MD-4 besittes av Donna Edwards. Hun får intern kamp fra veteran Warren Christopher. Trygg renominasjon.

  For republikanerne stiller fotograf John Graziani, Greg Holmes, entreprenør George McDermott og IT-konsulent Nancy Hoyt.

  I MD-5 slåss tre sjanseløse republikanere om nominasjonen; lege Mark Arness, entreprenør Chris Chaffee og forretningsmann Tom Potter.

  I MD-6 stiller regnskapsfører Harold Painter og tidligere Secret Service-agent Daniel Bongino for republikanerne.

  I MD-7 får Elijah Cummings intern konkurranse fra Bryant Alexander og Fred Dickson. Trygg renominasjon.

  Republikanerne stiller med lagereier Ray Bly og limousinefirmaeier Corrogan Vaughn.

  I MD-8 for Chris Van Hollen konkurranse fra professor Lih Young og pensjonist George English. Trygg renominasjon.

  MD Anthony Brown
  Trolig ny guvernør: Anthony Brown

  Guvernørvervet blir ledig, og klar favoritt på demokratisk side er viseguvernør Anthony Brown. Han får konkurranse fra justisminister Doug Gansler og delstatsrepresentant Heather Mizeur, men alle målinger har ham i tet med de to andre forholdsvis jevnt, et godt stykke bak. I tillegg stiller lærer Ralph Jaffe, aktivist Charles Smith og Cindy Walsh.

  På republikansk side er det fire kandidater: Fylkesrådmann David Craig, forretningsmann Charles Lollar, tidligere delstatskabinettsekretær Larry Hogan og delstatsrepresentant Ron George. Hogan har åpnet en klar ledelse på målingene og bør vinne greit i natt.

  Justisministervervet blir også ledig, og her kjemper delstatssenator Brian Frosh og delstatsrepresentantene Aisha Braveboy og Jon Cardin om den demokratiske nominasjonen.

  Mississippi

  MS Chris McDaniel
  Blir han ny senator fra Mississippi? Chris McDaniel

  I Mississippi blir det en runde nr. to i det republikanske senatsvalget, der senator Thad Cochran og delstatssenator Chris McDaniel lå omtrent likt på 49% i første runde. Kandidatene tør være kjente for faste lesere; Cochran er en god, gammel sørstatssenator; konservativ, men ingen ideolog. McDaniel har støtte blant Tea Party-bevegelsen og har en noe kontroversiell fortid, selv i dypt konservative Mississippi.

  Målingene har gitt McDaniels en liten, men vedvarende ledelse i tre uker nå. Cochran har desperat forsøkt å utvide velgermassen ved å appellere til demokrater (særlig svarte), men dette kan godt ha fremprovosert en reaksjon blant republikanske velgere. McDaniel er uansett knapp favoritt i natt.

  I tillegg har vi det tredje kongressdistriktet, der advokat Doug Magee og Dennis Quinn kjemper om demokratenes nominasjon.

  New York

  New York er på delt tredjeplass med Florida i antall kongressdistrikt, men det er relativt få interessante nominasjoner i år.

  rudy giuliani
  Vinner kandidaten hans i natt? Rudy Giuliani

  I NY-1 blir det kamp om den republikanske nominasjonen mellom tidligere tapende kandidat til nominasjonen i 2010, advokat George Demos, og kandidaten fra 2008, delstatssenator Lee Zeldin. Mesteparten av partiapparatet har samlet seg om Zeldin, men noen, bla. tidligere borgermester Rudy Giuliani støtter Demos.

  I NY-3 stiller finansrådgiver Steven Labate, som var republikanernes kandidat i 2012. Han utfordres internt av advokat Grant Lally.

  I NY-4 avstår Carolyn McCarthy (D) fra gjenvalg. Demokratene kommer til å nominere distriktsanklager Kathleen Rice, som utfordres av fylkesråd Kevan Abrahams.

  For republikanerne stiller tidligere fylkesråd Bruce Blakeman og advokatene Frank Scaturro og Mike Vista.

  I NY-5 utfordres Gregory Meeks (D) av regnskapsfører Joe Marthone. Trygg renominasjon.

  I NY-7 utfordres Nydia Velazquez (D) av advokat Jeff Kurzon. Trygg renominasjon.

  ny13-charles-rangel
  Blir han pensjonert i natt? Charlie Rangel

  I NY-13 er Charles Rangel (D) en av to sittende kongressmenn i New York som kan bli felt av eget parti i natt. Delstatssenator Adriano Espaillat (som var svært nær ved å slå Rangel i 2012) stiller på ny. Også aktivist Yolanda Garcia og pastor Michael Walrond stiller. Igjen kan Rangel bli reddet av at motstanderne splitter stemmene.

  I NY-15 får Jose Serrano (D) intern konkurranse fra journalist Sam Sloan. Trygg renominasjon.

  I NY-21 går Bill Owens (D) av og etterlater et tomt sete. På republikansk side blir det kamp mellom partiets foretrukne kandidat, tidligere Bush-rådgiver Elise Stefanik og advokat Matt Doheny, som tapte for Owens både i 2010 og 2012. Stefanik hadde en liten ledelse på siste måling.

  NY-22 er det andre distriktet der en sittende kongressmann kan få sparken av egne primærvelgere. Moderate Richard Hanna får en tøff intern utfordring fra delstatsrepresentant Claudia Tenney. Imidlertid har Hanna allerede sikret seg nominasjonen for det knøttlille uavhengighetspartiet, så det kan tenkes at han allikevel vil prøve å kjempe for gjenvalg i november.

  Oklahoma

  Oklahoma har første runde av sine primærvalg i natt; dersom ingen av kandidatene tar over 50%, går det videre til en ny runde 26. august.

  Delstaten har to senatsvalg; ett ordinært og ett ekstraordinært i forbindelse med at senator Tom Coburn (R) går av til høsten pga helseproblemer.

  I det første får senator James Inhofe (R) intern konkurranse fra bibliotekar Evelyn Rogers, veteran Erick Wyatt, Rob Moye og pensjonist Jean McBride-Samuels. Trygg renominasjon i en av landets mest konservative delstater.

  ok5-james-lankford
  Fra bibelskole til Senatet? Kongressmann James Lankford

  I det ekstraordinære står valget først og fremst mellom speaker i delstatshuset T. W. Shannon og kongressmann James Lank­ford. Tidligere delstatssenator Randy Brogdon, veteran Andy Craig, professor Kevin Crow, entreprenør Eric McCray og paramedic Jason Weger stiller i tillegg for republikanerne.

  Shannon har støtte fra de fleste nasjonale grupper, samt delstatens mange indianere (han er halvt Chickasaw), mens Lankford som tidligere administrator for en populær leir for baptister, har de kristenkonservative i sitt hjørne. Lankford var først i tet, så kom Shannon sterkt, men i de siste par ukene kan Lankford ha dratt fra igjen. Det har ikke vært uavhengige målinger her i det siste.

  Uansett hvem som vinner dette setet må vedkommende stille på nytt i 2016.

  For demokratene stiller delstatssenator Connie Johnson, pensjonist Jim Rogers og Patrick Hayes. Johnson er klar favoritt.

  I OK-2 får Markwayne Mullin (R) intern motstand fra forretningsmann Darrel Robertson. Trygg renominasjon.

  Demokratene stiller med pensjonist Earl Everett og student Joshua Harris-Till.

  I OK-3 får Frank Lucas (R) konkurranse fra entreprenør Robert Hubbard og forretningsmann Tim Murray, som var demokratenes kandidat i 2012. Trygg renominasjon.

  I OK-4 får Tom Cole (R) intern motstand fra fylkespartileder Anna Flatt. Trygg renominasjon.

  Forretningsmann Tae Si og lærer Bert Smith stiller for demokratene.

  I distrikt 5 går sittende representant James Lankford for Senatet. Her stiller forretningskommissær Pat­rice Douglas, baptistprest Harvey Sparks, delstatssenator Clark Jolley, tidligere delstatssenator Steve Russell, delstatsrepresentant Mike Turner og tidligere delstatsrepresentant Shane Jett. Douglas anses som den førende kandidaten her, men hun tar neppe 50% i første runde, og det er helt uvisst hvem hun får følge av.

  Professor og tidligere tapende kandidat til nominasjonen, Tom Guild, fylkespartileder Leona Leonard og delstatssenator Al McAffrey stiller for demokratene. Her er McAffrey klar favoritt.

  OK-Mary-Fallin
  Helt trygg i natt: Mary Fallin

  Guvernør Mary Fallin (R) utfordres internt av aktivistene Dax Ewbank og Chad Moody. Trygg renominasjon.

  Skoleinspektør Janet Barresi (R) utfordres internt av tidligere skolestyremedlem Joy Hofmeister og lærer Brian Kelly. Trygg renominasjon.

  For demokratene stiller skoleinspektør John Cox, charterskoleleder Freda Deskin, pensjonist Jack Herron og tidligere delstatspartileder Ivan Holmes.

  Forsikringskommissær John Doak (R) utfordres av forsikringsselger Bill Viner. Trygg renominasjon.

  Endelig har vi ett av de tre setene til delstatens forretningskommisjon, der kampen om den republikanske nominasjonen står mellom delstatssenator Cliff Branan og tidligere delstatshusleder og viseguvernørkandidat Todd Hiett.

  South Carolina

  I South Carolina er det kun et par delstatsverv som ikke ble avgjort for to uker siden. For det første har vi den republikanske nominasjonen til viseguvernør, der tidligere justisminister Henry McMaster tok den første plassen med 44%, mens forretningsmann Mike Campbell på andreplass hadde 24%.

  Til sist har vi valget til ny skoleinspektør. For republikanerne gikk lærer Sally Atwater og tidligere delstatsrepresentant Molly Spearman videre; begge med 22%. Lærerne Sheila Gallagher med 36% (som markerte seg som tilhenger av legalisering av marihuana) og Tom Thompson med 26% gikk videre for demokratene.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også