Mer

    Morgenkaffen tirsdag 24. juni: Kerry i Bagdad, Obama snakker jobb og familie og det er valgdag i USA

    God morgen! Det er tirsdag, det er primærvalg i seks delstater (full gjennomgang her!) og Mor­gen­kaffen er servert.

    «This is clearly a moment when the stakes for Iraq’s future couldn’t be higher. ISIS (Islamic state of Iraq and Syria) is not fighting, as it claims, on behalf of Sunnis. ISIS is fighting to divide Iraq. ISIS is fighting to destroy Iraq.»

    Utenriksminister John Kerry i en pressekonferanse etter møte med Irakiske statsledere i Bagdad mandag.

    #AMPOL-NYTT

    Utenriksminister John Kerry møtte Iraks statsminister Nouri al-Maliki mandag etter at han ankom Bagdad uannonsert tidligere på dagen. Obama-administrasjonen har i en lengre periode forsøkt å presse al-Maliki til å samarbeide tettere med kurdiske, sunnimuslimske og andre sjiamuslimske ledere for å skape en bred koalisjon som bedre representerer alle av Iraks ulike fraksjoner – og for å skape en bredere motstand mot de islamistiske militante opprørerne i ISIL. Ifølge John Kerry lovet Iraks statsminister å starte prosessen med å forme en ny nasjonal regjering innen 1. juli. Kerry, som forsikret Irakiske ledere om at USA er forpliktet til å bidra til å stoppe det ekstremistiske opprøret i Irak, skal besøke Amman og Jordan, samt Brussel og Paris denne uken for å samordne en internasjonal respons mot ISIL.

    En ny CBS/New York Times meningsmåling viser at amerikanerne er mer kritiske til Irak invasjonen enn noen gang tidligere. Kun 18 % mener at resultatene fra Irakkrigen var verdt kostnadene, mens 75 % mener at Irakkrigen ikke var hensiktsmessig. Det er 8 prosentpoeng flere som er uenig i invasjonen i Irak nå enn i 2011, og 30 prosentpoeng flere enn i 2003. Amerikanerne viser liten vilje til å gripe inn i situasjonen i Irak; ifølge meningsmålingen oppgir halvparten av de spurte at USA ikke har et ansvar til å gjøre noe med den eskalerende volden i Irak, mens 42 % sier at Obama-administrasjonen har et ansvar til å involvere seg.

    Obama benyttet mandagen til å snakke om familie og offentlige tiltak, sammen med visepresident Joe Biden og andre ledende demokrater, på en ”Working Families” konferanse arrangert av Det hvite hus. ”Vi bringer sammen bedriftsledere og arbeidstakere for å snakke om de utfordringene som yrkesaktive foreldre står ovenfor hver dag, og hvordan vi kan løse dem sammen”, sa Obama, som understreket at arrangementets fokus er å ”forme arbeidsplassene for det 21. århundre”. Eksempler som ble trukket frem av både Obama og Biden var mer fleksible arbeidstider, betalt familiepermisjon og flere offentlige barneomsorgstjenester.

    Senator Dean Heller (R-Nevada) og Jack Reed (D-Rhode Island) skal introdusere et nytt tverrpolitisk lovforslag i respons til de midlertidige føderale trygdeutgiftene for amerikanere som har brukt opp trygderettighetene sine som utløp i desember. Lovforslaget til Heller og Reed vil gjeninnføre trygdeutbetalingene til de 3.1 millioner amerikanerne som mistet rettigheten til trygd i fjor. Heller og Reed var arkitektene bak det forrige tverrpolitiske lovforslaget som siktet på å utvide Amerikanerens trygderettigheter som ble vedtatt i senatet i april, men som strandet i det republikanske Huset. Senatorene har imidlertid gjort enkelte endringer i lovforslaget for å besvare de republikanske innvendingene, blant annet gjennom en annen finansieringsordning og redusert byråkrati for de ulike delstatene.

    Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

    VALGSNACKS

    Servert av Jon Henrik Gilhuus:

    Les alt om dagens primærvalg her!

    Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

    2016-NYTT

    Michelle Obama utrykte støtte til Hillary Clinton på «Working Families» konferansen mandag, da hun uttalte at USA bør velge en kvinnelig president «så fort som mulig.» Førstedamen poengterte at USA har lært at landets president ikke behøver å ha en bestemt farge, kjønn eller bakgrunn: «The person who should do the job is the person who is most qualified — and we have some options, don’t we? » sa Obama til stor applaus fra den demokratiske forsamlingen.

    En ny meningsmåling utført av Quinnipiac University viser at potensielle republikanske presidentkandidater tar innpå forspranget til Hillary Clinton i Iowa. New Jersey-guvernør Chris Christie (R) ligger bak med 36 % mot Clintons 44 % i en hypotetisk president match-up, noe som betyr at Christies oppslutning mot Clinton har økt med fem prosentpoeng siden mars. Rand Paul får 40 % oppslutning mot Clintons 46 %, noe som er en økning på fire prosent mot Clinton siden mars. Målingen viser imidlertid at Clinton fortsatt har solid oppslutning i Iowa; hun leder med 6 % foran Kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin), 7 % foran tidligere Arkansas guvernør Mike Huckabee og hele 13 % foran tidligere Florida guvernør Jeb Bush.

    Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

    DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

    «Konservativ samling i Washington: Tro, frihet og republikanernes vei til flertallet» av Francis Rønnestad (AmerikanskPolitikk.no): «Den kristen-konservative organisasjonen Faith & Freedom Coalition holdt sist helg sin årlige Road to Majority konferanse i Washington, D.C. Republikanske håpefulle tok turen for å fortelle om hvilken vei de mener partiet må ta for å vinne i 2016.» LINK

    “Some Democrats fear Clinton’s wealth and ‘imperial image’ could be damaging in 2016,” av Philip Rucker (Washington Post): “When Hillary Rodham Clinton said this month that she was once “dead broke,” it was during an interview in which she led ABC News anchor Diane Sawyer through her $5 million Washington home, appointed like an ambassador’s mansion. Mahogany antiques, vibrant paintings and Oriental rugs fill the rooms. French doors open onto an expertly manicured garden and a turquoise swimming pool, where Clinton recently posed for the cover of People magazine.” LINK


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

    Nicolai Buzatu
    Nicolai Buzatu
    Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

    Les også