Mer

    Verdens Mektigste By: Siste ord i (retts)saken

    Supreme-Court-sketch

    WASHINGTON, D.C. — Det er ikke mange som tar seg sommerferie i Verdens Mektigste By, bortsett fra Høyesterett — hvis de blir ferdig med årets gjøremål.

    VerdensMektigsteByReligiøse bedrifter, internett-tv og pauseutnevnelser. Sakene er kanskje ikke like sexy som helsereform, stemmerettigheter og likekjønnet ekteskap, men USAs Høyesterett har nok en gang ventet til siste uke i juni med å avgjøre årets største rettssaker.

    Det er slik lov blir lov i USA. I et politisk delt land er det ikke Kongressen eller presidenten som får siste ord i saken når det handler om hvordan landet skal styres, men seks menn og tre kvinner.

    Her er de største sakene som ennå ikke har blitt avgjort:

    I Sebelius v. Hobby Lobby Stores, Inc. får vi nok et gjensyn med Affordable Care Act, også kjent som Obamacare. Retten skal avgjøre om staten kan kreve at bedrifter som Hobby Lobby, en kunst- og håndtverkbutikk, må betale for ansattes tilgang til nødprevensjon. David Green, som eier bedriften, er dypt religiøs, og anser slik prevensjon som abort.

    Saken handler om religionsfrihet, men hvor mye frihet snakker vi om? Lovens støttespillere har allerede spilt det kortet. Hvis man gir frihet til en kristen bedrift, vil det bety at en bedrift som eies av Jehovas vitner kan nekte å betale for blodoverføring?

    Obama-administrasjonen følger også nøye med på National Labor Relations Board v. Noel Canning. Da Senatet tok seg en pause i januar 2012, bestemte Obama at han var lei av å vente på at overhuset skulle utnevne flere av hans utpekede til å lede diverse føderale organer — så han utnevnte de selv. Hvis retten avgjør at det var grunnlovsstridig, vil det innskrenke ikke bare presidentens makt, men også hans etterfølgere.

    Det skal også diskuteres abort, debattemaet som aldri fisler ut. Denne ganger handler det om hvor langt unna abortmotstandere må stå hvis de skal demonstrere utenfor abortklinikker. I Massachusetts, hvor loven som debatteres i Høyesterett kommer fra, er grensen satt til ca. 10 meter. Saken heter McCullen v. Coakley.

    Skjebnen til Aereo skal også avgjøres før 1. juli. Bedriften fanger opp tv-signaler og sender de videre til betalende brukere på internett. Internett-tv, bokstavlig talt. Det er også kanskje den mest krevende saken for de ni dommerne. Konstitusjonelle spørsmål argumenterer de seg lett gjennom, men internett? Skyen? Ikke godt å si.

    Carl Fredrik Straumsheim
    Carl Fredrik Straumsheim
    Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

    Les også