Mer

    Morgenkaffen mandag 23. juni: The Dog Ate My Tax Receipts Act, McCarthy om veien videre og Cochran sliter

    God morgen! Det er mandag, utenriksminister John Kerry har nettopp landet i Bagdad, og Mor­gen­kaffen er servert.

    «Rand Paul and — by my standards, as I look at his — his philosophy, is basically an isolationist. That didn’t work in the 1930s, it sure as heck won’t work in the aftermath of 9/11…»

    Tidligere visepresident Dick Cheney røper på ABCs «This Week» at senator Rand Paul (R-Kentucky) ikke er hans favorittkandidat.

    #AMPOL-NYTT

    Kevin McCarthy (R-Californica, 23. distrikt), den nye republikanske majoritetslederen i Representantenes hus (fra og med august), gjestet i går FOX News Sunday for å snakke om sitt nye verv. Han ble spurt om sitt rykte som en ”business as usual” Washington insider, men mente selv han var en fra grasrota, som stemte imot å redde Wall Street og aldri har stemt for en skatteøkning. Han har tidligere gitt sin støtte til immigrasjonsreform, men mente nå at det ikke var grunnlag for å diskutere noe før grensene var blitt sikret. McCarthy signaliserer dermed at han ikke kommer til å dytte videre noen reform i nærmeste framtid, og fortalte at han heller ikke vil reautorisere import-eksport banken. Heller enn Obama trakk han fram Harry Reid og demokratene i Senatet som sin argeste motstander. McCarthy kom fra en demokratisk familie, men ble en del av Reagan-revolusjonen og har siden steget i gradene. Hans motto ”vote your conscience, vote your district, just don’t surprise me” delte han med Kevin Spacey, som har brukt det i serien House of Cards. Ifølge The Hill satte han etter seiren sporenstreks opp plakater i sitt valgdistrikt hvor han påpekte sin nærhet til distriktet, og at han ikke en gang har leilighet i DC, men sover på kontoret.

    President Barack Obama var avhengig av støtte fra republikanerne i Huset for å holde mulighetene åpne for å bruke militærmakt i Irak, melder Roll Call. Hele 142 av 193 demokrater stemte imot å gi presidenten penger til krigføring i Irak. Presidenten må altså balansere på en tynn linje når det gjelder hvor mye amerikansk nærvær han kan ha uten å få opprør blant sine egne.

    Senatoren Rand Paul (R-Kentucky) var på CNNs State of the Union i går og presenterte nok en gang sin uortodokse «Reagan-doktrine.» Ifølge Paul går den ut på at man må ha en konsensus for militær aksjon, og dermed en full debatt i Kongressen med avgjørelse i samme kammer. Han er skeptisk til luftangrep på ISIS i Irak og mener at ”hvis shiaene ikke vil forsvare seg selv, så kan det hende at landet deres vil opphøre å eksistere.” Uten at USA hadde støttet motstanderene til Assad, så hadde ikke ISIS fått den kapasiteten de har, fortsatte Paul. Han snakket samtidig om den millionen av velgere som ikke kan stemme hjemme i USA på grunn av at de er tidligere straffet. Han trakk fram sin egen stat Kentucky som fratar folk stemmen på livstid, noe som særlig påvirker de fattigste, og pekte på seg selv som en republikaner som ønsket at flere kunne stemme, ikke færre.

    Som et satirisk svar til det amerikanske skattedirektoratets sletting av sentrale dokumenter introduserer Steve Stockman (R-Texas, 36. distrikt) ifølge Roll Call en lov som skal gi amerikanske borgere de samme muligheter, nemlig The Dog Ate My Tax Receipts Act. Forslaget er humoristisk ment og ikke ventet å overleve komitebehandling.

    Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

    VALGSNACKS

    Servert av Jon Henrik Gilhuus:

    Aller først: Påmeldingsfristen er ute i Connecticut og for delstatsvalg i Florida. Jeg minner dessuten om morgendagens primærvalg i seks delstater (pluss et suppleringsvalg). En kjapp oversikt vil bli postet tirsdag formiddag.

    Mississippi: Chism er ute med en måling som viser delstatssenator Chris McDaniel med en 50-44 ledelse på senator Thad Cochran forut for det republikanske primærvalget i morgen. En måling utført for en gruppe som støtter McDaniel viser imidlertid Cochran i tet med 45-44.

    New Hampshire: Nok en måling fra New Hampshire gir senator Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) en klar 50-38 ledelse over Scott Brown (R).

    NY-13: Kongressmann Charlie Rangel har en 47-34 ledelse på delstatssenator Adriano Espaillat i det demokratiske primærvalget i morgen.

    IA-3: David Young, som tidligere var stabssjef for senator Charles Grassley (R-Iowa, vant den republikanske nominasjonen på distriktskonventet lørdag. Han møter tidligere delstatssenator Staci Appel i november.

    KS-4: Kongressmann Mike Pompeo har en 51-34 ledelse på sin forgjenger, Todd Tiahrt i det republikanske primærvalget, ifølge SurveyUSA.

    MI-11: En måling av det demokratiske primærvalget gir lege Anil Kumar 21%, talkshowvert Nancy Skinner 14%, tidligere UD-ansatte Bobby McKenzie 7% og LaRouche-gærning Bill Rogers 5%.

    Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

    2016-NYTT

    Hillary Clinton vil tydeligvis gjerne være en kvinne av folket og har fått mye kritikk for sin ”dead broke” uttalelse. I et intervju med The Guardian er hun tydelig ukomfortabel med å snakke om sin og Bills formue på ca. $100 millioner, men påpeker at det er ikke folk som er ”well off” som er problemet i seg selv, men de som er virkelig rike uten å betale inntektsskatt.

    Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

    DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

    «Verdens Mektigste By: Siste ord i (retts)saken» av Carl Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): «I et politisk delt land er det ikke Kongressen eller presidenten som får siste ord i saken når det handler om hvordan landet skal styres, men seks menn og tre kvinner. Her er de største sakene som ennå ikke har blitt avgjort: …» LINK

    «Asia’s Cult of Intelligence» av John Traphagan (TheDiplomat.com): Verdsetter ikke USA intelligens og rasjonalitet? Traphagan mener USAs «cult of ignorance» er sterkere enn på lenge, i en tid der dets konkurrenter omfavner idealet om opplysning. LINK

    PS: Dagbladet har i dag publisert et glimrende eksempel på hvorfor vi gjerne skulle hatt en større aktør i ryggen. USA-dekningen denne saken er et eksempel på sier mye om hvor lite seriøs dekningen ofte er.


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

    Francis Rønnestad
    Francis Rønnestad
    Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

    Les også