Mer

  Morgenkaffen fredag 20. juni: Nytt lederskap i Huset, rådgivere til Irak, Romney 2016-snakk og NSA-lovgivning

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Above all, Iraqi leaders must rise above their differences and come together around a political plan for Iraq’s future. Now, it’s not the place for the United States to choose Iraq’s leaders. It is clear, though, that only leaders that can govern with an inclusive agenda are going to be able to truly bring the Iraqi people together and help them through this crisis.»

  President Barack Obama om den økende sekteriske volden i Irak.

  #AMPOL-NYTT

  Republikanernes i Representantenes hus har valgt kongressmannen Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt) til å bli ny majoritetsleder i Huset, etter at avtroppende majoritetsleder Eric Cantor (R-Virginia, 7. distrikt) overraskende tapte primærvalget mot Tea Party-utfordreren Dave Brat. McCarthy, som har vært partiets innpisker i Huset siden 2009, regnes for å være en nær alliert av Speaker John Bohener (R-Ohio, 8. distrikt) som har den øverste lederrollen i Huset foran McCarthy. McCarthy tiltrer 31. juli. Etter at stemmene var talt sa McCarthy at han lover en ting: «Jeg vil jobbe hver eneste dag for å sørge for at denne forsamlingen har mot til å lede og visdom til å lytte. Og vi vil snu dette landet på rett kjøl.» Kongressmannen Steve Scalise (R-Louisiana) overtar som innpisker.

  Mer om virkelighetens Frank Underwood og lederskapsvalget her.

  Obama annonserte torsdag at USA sender 300 militærpersonell til Irak for å bistå Irakiske myndigheter og assistere Irakiske styrker i kampen mot den økende trusselen fra radikale islamister. Obama uttalte på pressekonferansen at det amerikanske militærpersonellet vil operere som rådgivere. Presidenten sa videre at USA har økt militærressursene i landet, og at økt etterretningsvirksomhet og overvåking vil generere mer informasjon om «potensielle mål» forbundet med opprørerne. Det har blitt spekulert i om USAs kjølige forhold til Iran kan bedres av at begge landene har sterk interesse i at irakiske myndigheter nedkjemper opprørerne. På spørsmål om hva slags rolle Iran kan spille i konflikten svarte Obama at «Iran kan spille en konstruktiv rolle dersom de bidrar til å sende samme beskjed til den Irakiske regjeringen som oss, nemlig at Irak bare kan holde sammen dersom det er inkluderende. Hvis Iran involverer seg utelukkende som en væpnet styrke på vegne av den sjiamuslimske delen, så vil det sannsynligvis forverre situasjonen.»

  Representantenes hus stemte i går med klar margin (293-123) for å innskrenke National Security Agencys (NSA) såkalte «backdoor searches». Lovforslaget er sponset av en republikaner og en demokrat, og er nok et eksempel på viljen til NSA-reform i Washington.

  En ny Reuters/IPSOS meningsmåling viser at amerikanere er meget kritiske til ytterligere militærinnblanding i Irak som et tilsvar på landets uroligheter. 55 % oppgir at de er i mot enhver form for intervensjon, mens kun 20 % støtter økt amerikansk innblanding. Blant de som oppgir at de ønsker at USA skal blande seg mer inn i Irak var humanitær hjelp til flyktninger det flest ønsket seg, mens det nest populære var luftangrep for å assistere Irakiske myndigheter. Reuters melder at det er lite som skiller republikanere, demokrater og uavhengig velgere i dette spørsmålet. 61 % av republikanske velgere oppgir imidlertid at den pågående krisen er et bevis på at amerikanske styrker ikke burde forlatt Irak, mens 74 % av demokratiske velgere mener det forelå bevis på at å trekke tilbake styrkene var en riktig avgjørelse.

  Påtalemyndighetene i Wisconsin hevder at guvernør Scott Walker (R) bidro aktivt til å koordinere en lovstridig innsamling mellom valgkampanjen hans og flere konservative organisasjoner i recallvalget i 2012, da Walker overlevde, og vel så det. Ifølge offentliggjorte dokumenter hevder de lokale påtalemyndighetene at Walker og to medarbeidere bevisst brøt delstatens valglover som forbyr koordinering mellom organisasjoner og politiske kampanjer. Så langt har imidlertid to dommere avvist anklagene, så det er for tidlig å si noe om hva slags påvirkning dette vil ha på valget til høsten. Uansett: Walker er blant annet beskyldt for tett kontakt med ledende personer i konservative grupper under valgkampen, inklusiv en e-post korrespondanse mellom Walker og den republikanske strategen Karl Rove, som leder den konservative Super-PACen American Crossroads. Walker, som regnes for å være en potensiell presidentkandidat i 2016, besvarte beskyldningene med å indikere at han ble uthengt av politiske årsaker: «Jeg håper folk ser på fakta. Og fakta er at du har en dommer som ikke ble utnevnt av meg, som ikke er på linje med meg i det hele tatt, som tidligere i år argumenterte for at det ikke var grunnlag i disse beskyldingene.»

  New York-guvernør Andrew Cuomo (D) og delstatens lovgivere annonserte torsdag en avtale som vil tillate medisinsk marihuana til et begrenset antall pasienter. Det gjør New York til den 23. delstaten som tillater et visst tilbud av medisinsk marihuana. Ifølge New York Times ble avtalen forhandlet frem som et kompromiss, ettersom Cuomo i utgangspunktet meddelte at han ønsket et svært restriktivt system, et forslag som mange kritikere hevdet at ikke ville ivareta behovet for tusenvis av potensielle pasienter. ”Det er betydelige medisinske fordeler som kan sikres, på samme tid er det også en vanskelig sak fordi det også er risiko som må avverges,” uttalte Cuomo i en pressekonferanse.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Iowa: Quinnipiac har målt og finner Iowa-guvernør Terry Branstad (R) med en 47-38 ledelse på Jack Hatch (D).

  New Hampshire: Senator Jeanne Shaheen (D-New Hampshire) leder 49-39 på Scott Brown (R) ifølge Suffolk.

  New Jersey: Rasmussen har målt og finner senator Cory Booker (D-New Jersey) med en 48-35 ledelse på Jeff Bell (R)

  NY-13: New York Times har gått ut med støtte på lederplass til delstatssenator Antonio Espaillat, som prøver å vippe ut kongressmann Charles Rangel i det demokratiske primærvalget tirsdag.

  Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

  2016-NYTT

  Mitt Romney har blant avvist muligheten for å stille igjen i 2016, etter to mislykkede forsøk i 2008 og 2012. En ny meningsmåling utført av Suffolk University/Boston Herald viser imidlertid at Romney er republikanernes favoritt i New Hampshire (!). 24 % av delstatens registrerte republikanere og uavhengige velgere som lener mot republikanerne oppgir at de ønsker seg Romney som USAs neste president. Det er et godt stykke foran New Jersey-guvernør Chris Christie med 9 %, senator Rand Paul (R-Kentucky) med 8 %, og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush med 7 %. Uten Romney med i målingen, kom Christie og Paul likt med 11 %, mens Bush og senator Ted Cruz (R-Texas) havnet på en delt andreplass med 8 %.

  Ready for Hillary, en Super-PAC som arbeider for et Clinton-kandidatur i 2016, øker innsatsen i de tidligste 2016-statene. Selv hevder de at de utelukkende fokuserer på novembers mellomvalg. Gruppen donerte blant annet $ 10.000 til New Hampshire Democratic Party, i tillegg til å sponse delstatspartiets såkalte 100 club dinner. CNN melder også at Ready for Hillary sin regionale direktør skal delta på demokratene i Nevadas årlige konferanse.

  Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Virkelighetens Frank Underwood har fått ny jobb: McCarthy overtar etter Cantor» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Kevin McCarthy, den nåværende majoritetswhipen i Representantenes hus, rykker opp til nummer to i det republikanske lederskapet og blir Husets nye majoritetsleder. … McCarthy, som for øyeblikket innehar samme lederstilling som Kevin Spaceys karakter i ‘House of Cards’ — før demokraten Frank Underwood stiger i gradene – har tilnærmet lik politisk profil som Cantor.» LINK

  “Senate to Joe Biden: We want Hillary Clinton,” av Manu Raju og Maggie Haberman (POLITICO): «This is Joe Biden’s reality after nearly four decades in the Senate, countless fundraisers for his party and endless ego-massaging of his colleagues: Not a single Democratic senator, including the two from his home state, are publicly urging him to run for president.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også