God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. 

«The sky is the limit and there’s a lot more we can do together, [hopefully we can] rebuild trust.»

VisepresidentJoe Biden tar turen til Brasil for å oppleve VM, i håp om å reparere forholdet mellom USA og Brasil. Forholdet har vært anstrengt etter Edward Snowdens lekkasjer som  gjorde det klart at NSA hadde spionert på Brasil og derespresident Dilma Rouseff.

#AMPOL-NYTT

Mandag uttrykte Obama-administrasjonen at de er villige til å jobbe sammen med Iran for å håndtere den kritiske situasjonen i Irak. Utenriksminister John Kerry nevnte at administrasjonen har vansker med å finne én handling som kan slå ned ISIS oppstanden som truer å velte regjeringen i Irak, og at USA er åpne for alle løsninger som vil sette en stopper for volden. “Let’s see what Iran might or might not be willing to do before we start making any pronouncements. I think we are open to any constructive process here that can minimize the violence, hold Iraq together, the integrity of the country and eliminate the presence of outside terrorist forces.” sa Kerry til Yahoo News. Kerry fortalte samtidig at administrasjonen vurderer luftangrep i Irak. Kerry har ryggdekning fra blant andre senator Lindsey Graham (R-South Carolina) — en republikansk hauk — som også har snakket om behovet for å samarbeide med Iran i dette tilfellet.

En seier for strengere våpenlover kom mandag, etter at Høyesterett bestemte at såkalte «straw» kjøp av våpen ikke lenger er lovlig. «Straw» kjøp vil si at en med våpenlisens kjøper våpen for noen andre. Høyesterett stemte 5-4 i Abramski v. United States“No piece of information is more important under federal firearms law than the identity of a gun’s purchaser — the person who acquires a gun as a result of a transaction with a licensed dealer,” sa høyesterettsdommer Elena Kagan.

Reuters meldte igår at president Obama vil signere en ordre som forbyr føderale kontraktører fra å diskriminere basert på seksuell legning. Obama-administrasjonen har forsøkt å få Kongressen til å få gjennom lignende lover tidligere, men som vi har sett tidligere i år, er Obama nå klar til å benytte seg av såkalte presidentordre. Det hvite hus har tidligere uttalt at Kongressens godkjenning av slike reformer var viktig for at de skulle virke mer legitime, men Obama har tydeligvis gått vekk fra denne tanken. “The president will not only create fairer workplaces across the country, he will demonstrate to Congress that adopting federal employment protections for LGBT people is good policy and good for business,» sa Chad Griffin, president for Human Rights Campaign, etter at nyheten ble sluppet.

En ny meningsmåling fra Gallup viser at Kongressens oppslutning har nådd et nytt bunnivå i et valgår. Det er nå bare 16% av amerikanere som gir tommelen opp for Kongressen. Ifølge CNN er dette den laveste målingen i et valgår siden Gallup begynte med slike målinger i 1974. Videre viser Gallup til at det historisk sett har vært større sjanser for forandring i Kongressen i valgår der oppslutningen har vært lav.

 Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Mississippi: En ny måling fra Chism gir senator Thad Cochran (R-Mississippi) en syltynn 48-47 ledelse på delstatssenator Chris McDaniel i det republikanske primærvalget.

New York: Siena finner New York-guvernør Andrew Cuomo (D) med en 57-21 ledelse på Rob Astorino (R).

CA-52: SurveyUSA har målt og finner utfordrer Carl DeMaio (R) med en 51-44 ledelse på kongressmann Scott Peters (D).

MI-14: En intern måling for borgermester Brenda Lawrence gir henne en 35-27 ledelse på tidligere kongressmann Hansen Clarke i det demokratiske primærvalget.

Følg valgbloggen på Twitter og Facebook.

2016-NYTT

Hillary Clinton møtte søndag til intervju hos CBS «Sunday Morning«, hvor hun snakket om at alt fra Benghazi og Libya til 2016 spekulasjonene. Clinton sa at hun blir spurt hver dag om hun faktisk skal stille i 2016, men at hun enda ikke har satt seg ned og nådd en endelig beslutning. «I’m not yet making the lists that I like to do – the pros and the cons. I’m just sort of living my life and seeing how it all feels to me,» sa Clinton i intervjuet med CBS.

Washington Free Beacon er ute med et Hillary opptak fra hennes tid som advokat i Arkansas på 1980-tallet. Hun forsvarer en mann for voldtekt mot en 12-åring. Utdrag: “I had him take a polygraph, which he passed – which forever destroyed my faith in polygraphs,” she added with a laugh.

Følg 2016-bloggen på Twitter og Facebook.

DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

«No, Obama Didn’t Lose Iraq» av Colin H. Kahl (Politico): «There was little the administration could have offered or threatened to change their calculations. It was simply too toxic, politically, for Iraqi politicians to accept.»

«Is Obama done with Washington?» av Amie Parnes & Niall Stanage (The Hill): «The 44th president has never been the capital’s biggest fan, but his frustration with life in D.C. is bubbling to the surface in ways both casual and substantive.» LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.